Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

XENOGENESIS - Ο παππούς του Avatar

Τριάντα και πλέον χρόνια πριν ταξιδέψει στα άστρα με το «Avatar», ο Τζέιμς Κάμερον έκανε τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα με ένα φοιτητικό φιλμάκι, πρωτόλειο όλης της κατοπινής καριέρας του .

Όλοι οι "σπόροι" βρίσκονται εκεί: Η εξερεύνηση του αγνώστου, εσχατολογικές ανησυχίες, η τεχνολογία ως απειλή, αλλά και σωτηρία και στο επίκεντρο μια ισχυρή γυναίκα που παίρνει τα ηνία και σώζει την κατάσταση. Ακόμη και αισθητικά, η "Ξενογέννεση" του 1978 περιέχει σχεδιαστικά και σκηνοθετικά μοτίβα που ο βραβευμένος με όσκαρ σκηνοθέτης θα ξαναχρησιμοποιήσει στις ταινίες του.

Το τεράστιο ρομπότ - καθαριστής που απειλεί τους πρωταγωνιστές είναι πανομοιότυπο με τους "Κυνηγούς - Φονιάδες" του "Εξολοθρευτή". Το όχημα που οδηγεί η πρωταγωνίστρια αποτελεί πρόγονο του ρομποτικού φορτοεκφορτωτή που χρησιμοποίησε η Ρίπλεϊ - Σιγκούρνι Γουίβερ στο Aliens, το 1986, αλλά και των στρατιωτικών εξωσκελετών του φετινού Avatar. Το "κάδρο" της πρωταγωνίστριας να χειρίζεται το όχημα θα ξαναχρησιμοποιηθεί το 1989, στην "Άβυσσο".

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής της "Ξενογέννεσης", Μπιλ Γουίσερ, συνυπέγραψε λίγα χρόνια αργότερα το σενάριο του "Εξολοθρευτή 2", μαζί με τον Κάμερον.

enet



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου