ΠΟΣΑ ΥΒΡΙΔΙΑ ΦΑΓΑΤΕ ΣΗΜΕΡΑ;
Τα περισσότερα λαχανικά και κάποια από τα φρούτα που φθάνουν πλέον στο πιάτο μας έχουν «γεννηθεί» με τεχνητή γονιμοποίηση, δηλαδή είναι καρποί που έχουν προκύψει από την καλλιέργεια υβριδίων -σπόρων δηλαδή που δημιουργούνται από τους γεωπόνους, για να συνδυάζουν χαρακτηριστικά δύο ή και περισσότερων ποικιλιών με στόχο να δημιουργηθεί μια τρίτη με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Κι αν η καλλιέργεια τους στα μέσα του 20ου αιώνα, έδωσε λύσεις σε διατροφικά προβλήματα, τα πράγματα σήμερα έφτασαν στο άλλο άκρο με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα αλλά και τη... γεύση.
Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τα υβρίδια καθώς και ένας πλήρης οδηγός αγοράς για να τα αναγνωρίζετε, αλλά και να αναζητάτε ντόπιες ποικιλίες θα βρείτε αναλυτικά στο ΟΙΚΟ αυτού του μήνα.
ΜΠΑΖΑ
Την ώρα που κάθε ελεύθερο και ανεπιτήρητο σημείο της υπαίθρου -δάση, ρέματα και ανοιχτοί χώροι- γίνονται αποδέκτες μπάζων ή, καλύτερα, αποβλήτων οικοδομικών εργασιών, το μόνο που ανακυκλώνει η ελληνική Πολιτεία τα τελευταία 6 χρόνια είναι το ΠΔ για την εναλλακτική διαχείριση τους. Στο μεσοδιάστημα η αγορά λειτουργεί σε καθεστώς ημιπαρανομίας, με καταστροφικά αποτελέσματα, τη στιγμή που στο εξωτερικό ο όρος μπάζα είναι πλέον άγνωστος, αφού στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες η διαχείρισή τους είναι αυτονόητη. Το ΟΙΚΟ ανοίγει το φάκελο «μπάζα», περιγράφει πώς, πού και με τι κόστος θα γίνεται η ανακύκλωση και παρουσιάζει το πρωτοπόρο πρόγραμμα Ελλήνων επιστημόνων για μια εφικτή λύση διαχείρισης που γλιτώνει χρόνο και χρήμα.
ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ: Ενας εύθραυστος παράδεισος
Με μια σπάνια βιοποικιλότητα που κινδυνεύει λόγω της παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αστάθειας και των συνεπειών αυτής, η «χώρα των λεμούριων» προσπαθεί να συνέλθει από τις τελευταίες αναταραχές και να διασώσει τον μεγαλύτερο πλούτο της· το φυσικό της περιβάλλον.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ήδη εδώ!
Η άποψη ότι το «καθαρό» μέλλον των τροχών είναι ηλεκτρικό κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που πληθαίνουν στη διεθνή αγορά, και η δέσμευση της Γερμανίας για κυκλοφορία 1 εκατομμυρίου τέτοιων οχημάτων μέχρι το 2020, επιβεβαιώνουν την τάση.
Το βιβλίο της zούγκλας, Ράντιγιαρντ Κίπλινγκ
Ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, ο σπουδαίος Άγγλος πεζογράφος και ποιητής, γεννήθηκε το 1865 στην Ινδία, όπου πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Επέστρεψε το 1882, ως δημοσιογράφος πλέον, σε μια εφημερίδα της Λαχόρης. Από τις εμπειρίες του στην Ινδία εμπνεύστηκε τις ιστορίες του Βιβλίου της ζούγκλας, του έργου που τον ανέδειξε σε έναν από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους που έδωσαν φωνή στα ζώα. Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία του Μόγλη, ενός μωρού που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στην ινδική ζούγκλα, σώθηκε από τον τρομερό τίγρη Σιρ Καν -που όμως τον κυνηγούσε διαρκώς- και μεγάλωσε σε μια οικογένεια λύκων.
Όπως ήταν φυσικό, μεγαλώνοντας και ζώντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, απέκτησε τον τρόπο επικοινωνίας και τις ιδιότητες των ζώων της ζούγκλας. Και οι περιπέτειές του που περιγράφει ο Κίπλινγκ είναι αυτές που έζησε με μια αρκούδα, τον Μπαλού, έναν μαύρο πάνθηρα, τον Μπαγκίρα, κι ένα φίδι, τον Κάα. Ώσπου, μεγαλώνοντας αρκετά, κατάλαβε ότι ήταν άνθρωπος και αναζήτησε τη συνέχεια της ζωής του σε άλλο περιβάλλον
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου