Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Τρεις σταρ για ένα αιματοβαμμένο νυφικό

Το αιματοβαμμένο νυφικό από τη Σμύρνη του 1922 γίνεται αφορμή για μια διεθνή κινηματογραφική ταινία με την Ολυμπία Δουκάκη, τον Τέρενς Σταμπ και την Όλγα Κιριλένκο (το τελευταίο «κορίτσι» του Τζέιμς Μποντ στο φιλμ «Quantum of Solace»). Και οι τρεις θα έρθουν στην Αθήνα για γυρίσματα.

«Βloodlines» είναι ο τίτλος της ταινίας που βασίζεται στο μυθιστόρημα «Ισμαήλ και Ρόζα» του Γιάννη Γιαννέλη το οποίο κυκλοφόρησε πριν από έξι χρόνια (Εκδ. Πατάκη). Από τον Απρίλιο θα αρχίσει να γυρίζεται η ταινία από την Αμερικανο-ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Τζόαν Στάιν Σίμκε, υποψήφια για Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους πριν από οκτώ χρόνια. Μια διεθνής συμπαραγωγή- από την Ελλάδα συμμετέχει η εταιρεία Αργοναύτες, από τη Γαλλία η Shilo Films και από την Αμερική η Dirty Rise LLC- που έχει εξασφαλισμένη διεθνή διανομή, και στην Αμερική. Τα γυρίσματα θα γίνουν εκτός από την Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

«Ως αισθηματικό δράμα, το "Ισμαήλ και Ρόζα" - θα τους ερμηνεύσουν σε μεγάλη ηλικία η Ολυμπία Δουκάκη και ο Τέρενς Σταμπ, ενώ η Όλγα Κιριλένκο θα παίξει την εγγονή της Ρόζας- μιλά για την ικανότητα να ξεπερνάμε τους εφιάλτες του παρελθόντος και να συνεχίζουμε στο παρόν. Ίσως να μην μπορούμε να κερδίσουμε αυτό που χάσαμε. Μπορούμε όμως πάντα να προσπαθούμε για κάτι καινούργιο» λέει η σκηνοθέτις Τζόαν Στάιν Σίμκε, συμπληρώνοντας πως «αυτό ακριβώς θέλουμε να βγαίνει και στην ταινία "Βloodlines"».

Ένα αιματοβαμμένο νυφικό, λοιπόν, από τη Σμύρνη του 1922 «κρύβει οικογενειακά μυστικά και μια αναπάντεχη ιστορία αγάπης» για τη σκηνοθέτιδα... Και «η ιστορία που ξεδιπλώνεται σαν μυστήριο με πολλά κρυμμένα μυστικά», αρχίζει στην Αθήνα του 1986. Με έναν Έλληνα συλλέκτη (Γκόραν Βίσνιτς) να ανακαλύπτει το αιματοβαμμένο νυφικό ταξιδεύοντας στη Σμύρνη και αναζητώντας το κεντρικό έκθεμα σε μια έκθεση με θέμα τη ζωή των Ελλήνων στην Ανατολία. Ακολουθώντας τα στοιχεία από την επιστολή που βρίσκει στις ραφές του νυφικού, προσπαθεί με πάθος να ενώσει μια οικογένεια που πιστεύει ότι χωρίστηκε στη δίνη της καταστροφής της Σμύρνης το 1922. Όμως οι σκιές του παρελθόντος του και η ισχυρογνωμοσύνη του τον οδηγούν στη λανθασμένη ερμηνεία μιας οικογενειακής ιστορίας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται μια τραγική ερωτική ιστορία...

Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε το ενδιαφέρον στο βιβλίο;

«Η συνάντηση δύο ανθρώπων με εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για τη ζωή, για την αντιμετώπιση του πόνου και της απώλειας. Με ελκύουν χαρακτήρες που έχουν ψεγάδια και προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους στον κόσμο. Με ενδιαφέρουν χαρακτήρες που πιστεύουν ότι κάνουν το σωστό και είναι θυμωμένοι με τον κόσμο, με τους άλλους, με τον εαυτό τους. Το "Ισμαήλ και Ρόζα" θα είναι μια ταινία για τον τρόπο με τον οποίο οι σκιές του πολέμου και το μίσος επηρεάζουν διαφορετικές γενιές αλλά και για τη βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για κατανόηση, αγάπη και συγχώρεση. Μια ταινία που θα είναι πάντα επίκαιρη όσο υπάρχει πόλεμος, προκατάληψη, αλλά και η βαθιά ανάγκη για κατανόηση, συγχώρεση και αγάπη» λέει η σκηνοθέτις, ενώ το σενάριο το έχει γράψει η Χριστίνα Λαζαρίδη.


Πρώτη φορά στην Ελλάδα

Για τα γυρίσματα μιας ταινίας έρχεται πρώτη φορά η Ολυμπία Δουκάκη στην Ελλάδα. Κόρη Ελλήνων μεταναστών, πολυβραβευμένη ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ έχει και στο ενεργητικό της Όσκαρ για την ταινία «Κάτω απ΄ τη λάμψη του φεγγαριού» (1987), ενώ έχει προταθεί πολλές φορές για Χρυσές Σφαίρες, βρετανικά βραβεία ΒΑFΤΑ και τηλεοπτικά ΕΜΜΥ. Έχει γυρίσει πάνω 40 κινηματογραφικές ταινίες, ανάμεσά τους: «Ανθισμένες μανόλιες», «Κοίτα ποιος μιλάει», «Το υστερόγραφο μιας σχέσης», «Εύθυμες μοναχικές γυναίκες», «Ο δρόμος του εγκλήματος».

Τα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου