Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Στη Βουλή εντός 120 ημερών ο νόμος-πλαίσιο για τον κινηματογράφο

Τη δέσμευση του νέου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Π.Γερουλάνου ότι εντός 120 ημερών θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή νόμος-πλαίσιο για τον κινηματογράφο, απέσπασαν εκπρόσωποι των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη». Την ίδια ώρα, καζάνι που βράζει είναι η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Χθες, Τρίτη, εκπρόσωποι των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» -ανάμεσά τους οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Αντουανέτα Αγγελίδη, Κωνσταντίνος Μωριάτης, Βαρδής Μαρινάκης, Μαργαρίτα Μαντά, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος κ.ά- συναντήθηκαν με τον κ. Γερουλάνο, ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως ο νόμος δεν θα είναι «αντιγραφή» ή «αναμάσημα» των προηγούμενων νομοσχεδίων, αλλά καινούργιος και σύγχρονος.

Επίσης, τους ενημέρωσε ότι οι επαφές του θα συνεχιστούν και με τους άλλους φορείς του χώρου -Διασωματειακή Επιτροπή- για να σχηματίσει σφαιρική γνώμη επί του θέματος.

Πάντως, σύμφωνα με τα Νέα, οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» φέρονται αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την «εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου» στην «Έλλη» από 5 έως 11 Νοεμβρίου, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που κινδυνεύει να γιορτάσει φέτος τα 50 χρόνια του χωρίς ελληνικές ταινίες.

Την ίδια ώρα, σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Χθες υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροσώπου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών (FΕRΑ) ο Λευτέρης Δανίκας, αρνούμενος, όπως είπε, να εκπροσωπεί «μια διοίκηση που δεν εξυπηρετεί ούτε προάγει τα συμφέροντα των σκηνοθετών-δημιουργών, είτε από άγνοια του ισχύοντος νόμου Μελίνας - Ζαχαρία είτε από διάθεση εκχώρησης κεκτημένων δικαιωμάτων μας στους παραγωγούς».

Σύμφωνα με το Βήμα, στην επιστολή του ο κ. Δανίκας συγχαίρει την ομάδα των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» που αποφάσισαν να μη στείλουν τις ταινίες τους για διαγωνισμό στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και, τέλος, επισημαίνει την «κοινή διαπίστωση ότι ο πρόεδρος της εταιρείας διακατέχεται από μια μόνιμη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς το πρόσωπο του εκάστοτε προέδρου του ΕΚΚ, εποφθαλμιώντας σταθερά τη θέση του».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος συγκρούστηκε με την ομάδα των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» όταν ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός είναι ο υποκινητής της «επανάστασης» των εν λόγω σκηνοθετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου