Προσεχώς

Προσεχώς


Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Στο μυαλό του Τιμ Μπάρτον επιχειρεί να μας εισάγει αναδρομική έκθεση στο ΜοΜΑ

«Μεγάλωσα βλέποντας στην τηλεόραση ταινίες όπως το Ο Εγκέφαλος Που Δε Λέει να Πεθάνει (1962) τα σαββατιάτικα απογεύματα. [...] Δεν το είδα ποτέ ως αρνητικό. Νομίζω ότι τα πράγματα που δεν βασίζονται στον ρεαλισμό, λειτουργούν καθαρτικά» Τιμ Μπάρτον

Λίγο πριν την προβολή στις αίθουσες της νέας του ταινίας για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ) διοργανώνει αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στις εικαστικές και φιλμικές δημιουργίες του Αμερικανού σκηνοθέτη.

Ταινίες όπως ο Ψαλιδοχέρης, το Beetlejuice, ο Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης, οι δύο πρώτες ταινίες Μπάτμαν, ο Ed Wood, Οι Αρειανοί Αντεπιτίθενται, το Big Fish, ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, η Νεκρή Νύφη, ο Sweeny Todd έχουν συνοδέψει τα κινηματογραφικά όνειρα εκατομμυρίων σινεφίλ.

Ο Τιμ Μπάρτον υπήρξε πάντοτε ιδιαίτερος. Από το σπίτι του στο Μπέρμπανκ των Ηνωμένων Πολιτειών, μέχρι τα «σαλόνια» του Χόλιγουντ, ο διάσημος σκηνοθέτης δεν ξέχασε ποτέ τι σημαίνει πραγματικά να είσαι παιδί, καταφέρνοντας να «μπολιάσει» στις ταινίες του το φόβο, το μυστήριο, την αίσθηση της περιπέτειας, την αγάπη για το παράδοξο, την αθωότητα με την οποία προσεγγίζει ένα παιδί τα πάντα.

Στην αναδρομική έκθεση που παρουσιάζεται στο ΜοΜΑ περιλαμβάνονται περίπου 700 έργα του σκηνοθέτη. Πρόκειται για σκίτσα, κοστούμια, μακέτες, φωτογραφίες, μικρά γλυπτά, καρτούν και Πόλαροϊντ. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβληθούν ταινίες, τόσο προσωπικές του δημιουργίες, όσο και έργα άλλων που λάτρεψε (όπως για παράδειγμα την επιτομή του εξπρεσιονιστικού σινεμά Το Εργαστήρι του Δρος Καλιγκάρι).

«Εμπνεόμενος από πηγές της ποπ κουλτούρας, ο Μπάρτον επανεφηύρε τη Χολιγουντιανή κινηματογράφηση των genre (ειδών) ως μια πνευματική εμπειρία, επηρεάζοντας μια γενιά νέων καλλιτεχνών που εργάζονται στο φιλμ, το βίντεο και τα γραφικά» αναφέρει το ΜοΜΑ.

Η έκθεση διοργανώνεται με πυρήνα το Μπέρμπανκ, την ιδιαίτερη πατρίδα του σκηνοθέτη και το πως αυτή λειτουργεί καταλυτικά στην καλλιτεχνική του πορεία. Οι ενότητες που περιλαμβάνει είναι το «Επιβιώνοντας στο Μπέρμπανκ» για τα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια, το «Εξωραΐζοντας το Μπέρμπανκ» για την περίοδο το σπουδών του και της πιο συγκεκριμένης ενασχόλησής του με την τέχνη και το «Πέρα από το Μπέρμπανκ» για το μετέπειτα έργο του ως σκηνοθέτη και δημιουργού ταινιών.

Η έκθεση ξεκινά στις 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου του 2010.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου