Η Ταινιοθήκη, η οποία θα βρίσκεται πολύ κοντά στο σταθμό του μετρό Κεραμεικός, διεθέτει δύο σύγχρονες αίθουσες προβολών, 200 και 60 θέσεων, θερινό κινηματογράφο 250 θέσεων με θέα την Ακρόπολη.
Στα 1.785 τ.μ. της στεγάζεται επίσης Μουσείο Κινηματογράφου, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο οπτικοακουστικών, οπτικοακουστικά αρχεία, δύο φουαγιέ, κυλικείο και πωλητήριο.
Οι επεμβάσεις στο κτίριο είναι έργο των αρχιτεκτόνων-μηχανικών Νίκου Μπελαβίλα και Βάσως Τραβά.
Η Ταινιοθήκη προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια μεγάλη συλλογή ελληνικών και ξένων ταινιων σε μορφή VΗS και DVD που όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να δουν σε κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις.
Στη βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης πρόσβαση έχουν μαθητές, σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών, ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και περιλαμβάνει: 2.500 τίτλους βιβλίων, 6.000 κινηματογραφικά περιοδικά, αρχείο με 15.000 αυθεντικές φωτογραφίες από τον ελληνικό και 25.000 από τον ξένο κινηματογράφο, 800 αρνητικά φωτογραφιών ελληνικών και ξένων, 2.600 αφίσες ελληνικών και 1.500 ξένων ταινιών και μια συλλογή από 40.000 με προγράμματα, καταλόγους, αποκόμματα εφημερίδων, σπάνια σενάρια ταινιών.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ και ένα μεγάλο μέρος του καλύφθηκε από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Τα εγκαίνια
Η Ταινιοθήκη κάνει πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής των εγκαινίων (δηλαδή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου) οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια μοναδική παράσταση μαγικού φανού (πρόκειται για μια μηχανή προβολής του 19ου αιώνα που προηγήθηκε του κινηματογράφου).
Η παράσταση θα δωθεί στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης, ενώ το κοινό θα έχει δυνατότητα να δει και σπάνιες διαφάνειες, γυάλινες, ζωγραφισμένες, χαραγμένες και λοιπά.
Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσημης γιορτής των εγκαινίων, θα προβληθεί η αποκατεστημένη κόπια της Φόνισσας του Κώστα Φέρρη, ενώ κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής θα προβληθούν και άλλες αποκατεστημένες κόπιες ελληνικών και ξένων ταινιών.
Στην Ελλάδα θα έρθουν προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογράφου και εκπρόσωποι των σημαντικότερων Ταινιοθηκών του κόσμου.
Μετά τα εγκαίνια, από τις 12 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη θα διοργανώσει το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου. Ανάμεσα στα αφιερώματα που θα προβληθούν ξεχωρίζουν: στον Βρετανό κινηματογραφιστή Κεν ΜακΜιούλεν, στις άγνωστες Ιταλίδες ντίβες του βωβού σινεμά, στη Γαλλίδα ηθοποιό Ντέλιφιν Σέιρινγκ, στο Βρετανό κινηματογραφιστή Τζον Σμιθ.
Η ιστορία της Ταινιοθήκης
Η Ταινιοθήκη γεννήθηκε πρώτα στο μυαλό της Αγλαΐας Μητροπούλου και υπήρξε ένα όραμα που η ίδια άρχισε να το υλοποιεί στην κουζίνα του σπιτιού της, στο Κολωνάκι, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1963 και ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη, φιγουράρουν τα ονόματα σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής, από τον Στρατή Μυριβήλη, μέχρι τον Ηλία Βενέζη, και από τη Μόνα Μητροπούλου -αδελφή της Αγλαΐας-, μέχρι την Ελένη Βλάχου, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Νίκο Κούνδουρο.
Έδρα της Ταινιοθήκης υπήρξε για περισσότερα από 40 χρόνια το Μέγαρο Δεληγιώργη στην οδό Κανάρη. Η καταστροφική όμως πυρκαγιά του 1997 επέτεινε την ανάγκη για την εξεύρεση ενός νέου χώρου που θα κάλυπτε τις ανάγκες μιας σύγχρονης Ταινιοθήκης.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου