Προσεχώς

Προσεχώς


Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Tο Βημα - Κυριακή 6/9/2009

ΜΑΖΙ

Το 3ο και τελευταιο cd της σειρας

ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΤΟΥ ROCK 'N' ROLL

FROM HERE TO ETERNITY (1953)

Πολεμική αισθηματική περιπέτεια, η οποία απέσπασε 8 Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β Γυναικείου Ρόλου, Β Ανδρικού Ρόλου, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Ηχου), από τις συνολικά 12 υποψηφιότητες (δεν κατέκτησε τα Οσκαρ, Μουσικής, Κοστουμιών, Α Ανδρικού Ρόλου, Α Γυναικείου Ρόλου) στην απονομή του 1954.

Στη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ παρακολουθούμε την ιστορία μιας ομάδας στρατιωτών. Ο λοχίας Γουόρντεν συνδέεται με τη γοητευτική, μοναχική σύζυγο του λοχαγού Ντέινα Χολμς, ο Ρόμπερτ Προύιτ, παρά το ταλέντο του στην πυγμαχία, αρνείται να εκπροσωπήσει τη μονάδα του στους αγώνες μποξ που διοργανώνονται στη Βάση. Ο φίλος του, ο στρατιώτης Μάτζιο, αντιμετωπίζει προβλήματα με τον σαδιστή λοχία 'Φάτσο' Τζάντσον. Ο αναπάντεχος βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ, ωστόσο, θα αλλάξει οριστικά τη ζωή όλων...

Το κλασικό αριστούργημα του Φρεντ Τσίνεμαν αποτελεί μια από τις κορυφαίες ουμανιστικές και αντιπολεμικές δημιουργίες όλων των εποχών. Μια πλειάδα έξοχων ηθοποιών δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε αυτή την πολεμική περιπέτεια που έχει γράψει ιστορία. Ο Φρανκ Σινάτρα, στην πρώτη του υποψηφιότητα για Οσκαρ, κατέκτησε επάξια το βραβείο, ενώ ο μεγάλος αδικημένος της απονομής, Μοντγκόμερι Κλιφτ, δεν κατόρθωσε να το αποσπάσει στην κατηγορία Α Ανδρικού Ρόλου. Η σκηνή ανθολογίας με το 'πιο ερωτικό φιλί' από καταβολής κινηματογράφου, όπου η Ντέμπορα Κερ και ο Μπαρτ Λάνκαστερ ανταλλάσσουν ένα φιλί σε μια παραλία της Χονολουλού, θεωρείται ως το σήμα κατατεθέν της ταινίας. Εξίσου κλασική σκηνή είναι, φυσικά, και η σεκάνς του βομβαρδισμού, προάγγελλος των θεαματικών εφέ του Περλ Χάρμπορ με την υπογραφή του Μάικλ Μπέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου