Προσεχώς

Προσεχώς

Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

70ό φεστιβάλ Βενετίας: Το τέρας στα σπλάχνα της ελληνικής οικογένειας

Με χειροκροτήματα τόσο σε μια επίμαχη σκηνή κατά την διάρκειά της, όσο και στους τίτλους τέλους, υποδέχθηκε το δημοσιογραφικό κοινό του φεστιβάλ Βενετίας την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά «Miss Violence» (στην φωτογραφία αριστερά).

Εντός διαγωνιστικού προγράμματος, η ταινία προβλήθηκε στις 09.00 το πρωί της Κυριακής στην μισοάδεια αίθουσα Perla αν και στην προβολή των 11.30 στην μεγάλη αίθουσα Darsena το κοινό ήταν πολύ περισσότερο. Επισίμως η «Miss Violence» θα προβληθεί το βράδυ της ίδιας μέρας στην αίθουσα Grande òπου πραγματοποιούνται όλες οι επίσημες προβολές της διοργάνωσης.

Η «Miss Violence» που αρχίζει και τελειώνει με το κλείσιμο μιας πόρτας παρακολουθεί τα δρώμενα στο διαμέρισμα ενός αθηναϊκού σπιτιού, το οποίο ενδεχομένως να είναι το πιο νοσηρό σπίτι που έχουμε δει στον ελληνικό κινηματογράφο από την εποχή του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου (η αισθητική του οποίου γίνεται ορατή και στη «Miss Violence»). Η καλογυαλισμένη βιτρίνα της οικογένεια της ταινίας του Αβρανά «μουτζουρώνεται» πριν ακόμα τους τίτλους αρχής όταν ένα κορίτσι αυτοκτονεί πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων του και ενώ όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι παρόντα.

Γιατί ποιό λόγο το έκανε; Σύντομα η ταινία (που σύμφωνα με τον σκηνοθέτη είναι βασισμένη σε περιστατικά πολύ χειρότερα από αυτά που παρουσιάζονται στην οθόνη) αποκαλύπτει τον κόσμο τον οποίο το κορίτσι δεν άντεξε με αποτέλεσμα να αφαιρέσει την ζωή του: παιδεραστία, αιμομιξία, καταπίεση, εκμετάλλευση, όλα μ. Είναι ο κόσμος της αρρωστημένης βίας και της ηδονής που προκαλεί η εξουσία μέσα στα σπλάχνα της οικογένειας. Ομως για τον σκηνοθέτη είναι επίσης ένας κόσμος που λειτουργεί σε ένα ευρύτερο  κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, όπως δήλωσε χτες στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των δυο προβολών της ταινίας.

«Ο κύκλος της βίας, η οποία δεν έχει φύλλο, όπως φύλλο δεν έχει και η εξουσία, δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί αν δεν υπάρξει κάποιας μορφής επανάσταση» είπε ο Αλ. Αβρανάς ο οποίος ντύνει την αλληγορία με σκηνές απολύτως ρεαλιστικές οι οποίες καταγράφουν το πως αντιμετωπίζουν οι κρατικοί φορείς τα όργια που συμβαίνουν στο σπίτι: το σχολείο, η κοινωνική πρόνοια και η αστυνομία ενώ καταλαβαίνουν πολύ καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σπιτιού προτιμούν να βλέπουν τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο.

«Σε μια Ευρώπη της οικονομικής κρίσης, εμείς αποφασίσαμε να καταπιαστούμε με την κρίση αξιών μέσα στην οικογένεια» ανέφερε μιλώντας στην μητρική γλώσσα του και όχι στα αγγλικά ο Αλέξανδρος Αβρανάς. «Ομως το κάναμε με όλο τον σεβασμό απέναντι τους ανθρώπους που ενδεχομένως να έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις» συνέχισε καθισμένος ανάμεσα σε τρεις ηθοποιούς της ταινίας, τους Θέμη  Πάνου, Ρένη Πιττακή και Ελένη Ρουσσινού.

Η «Μiss Violence» θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή Feelgood Entertainment

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου