Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

19o κινηματογραφικο φεστιβάλ Αθηνών - Νυχτες Πρεμιερας - Πληρες πρόγραμμα & επίσημος κατάλογος

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας μόλις ανακοίνωσε το πρόγραμμα του! 

Στη συνέντευξη Τύπου του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ανακοίνωσε λεπτομερώς το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Παλλάς.

«Έχουμε συνολικά 206 ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου, από τις οποίες οι 93 είναι ελληνικές - και αυτός είναι αριθμός-ρεκόρ» είπε στην αρχή της συνέντευξης ο κύριος Ανδρεαδάκης, κάνοντας ειδική μνεία στο ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει 16 ελληνικές ταινίες μεγάλου και 78 μικρού μήκους.

Όσον αφορά τα βραβεία του ελληνικού τμήματος, αυτά θα είναι εννιά - τρία για τους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς ελληνικών μεγάλου μήκους, πέντε για το διαγωνιστικό ελληνικών μικρού μήκους (με το πρώτο να συνοδεύεται από 2.000 ευρώ) και ένα Χρυσό Βραβείο στον Νίκο Παναγιωτόπουλο για το σύνολο της προσφοράς του στο ελληνικό σινεμά, κλείνοντας 40 χρόνια από το σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Τα Χρώματα της Ίριδας»

Μένοντας στο ελληνικό σινεμά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας αναφέρθηκε στις πέντε μικρού μήκους ταινίες που γυρίστηκαν στο πλαίσιο του 3ου Athens Open Air Film Festival σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με τον γενικό τίτλο «Καλοκαίρι στην Αθήνα: Φόβος και Ελπίδα».

Αφού ευχαρίστησε τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τη μπύρα Fischer και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την ευγενική τους υποστήριξη στο 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, υπενθύμισε ότι η τελευταία προβολή του είναι απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη βωβή σουηδική ταινία «Haxan: Η Μαγεία Μέσα από τους Αιώνες», υπό τη ζωντανή μουσική υπόκρουση των No Clear Mind.

Στη συνέχεια, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μάς σύστησε στις ήδη γνωστές γυναικείες ταινίες έναρξης και λήξης - το ευφορικό «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ και την νικήτρια του φετινού Χρυσού Φοίνικα, «Ζωή της Αντέλ». «Η πρωταγωνίστριά της, μάλιστα, η Αντέλ Εξαρχόπουλος, θα παραστεί στην τελετή λήξης», σημείωσε.

Ενημερώνοντας μας για το συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ο διευθυντής του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ αναφέρθηκε στις 13 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος και τη Χρυσή Αθηνά που θα κερδίσει η καλύτερη από αυτές, στην υψηλού κύρους επιτροπή του Διαγωνιστικού τμήματος Μουσική και Φιλμ, που περιλαμβάνει ταινίες για τους National, τις Pussy Riot και πολλούς άλλους, στα εννιά ντοκιμαντέρ, στο Πανόραμα αλλά και στο Μεταμεσονύχτιο τμήμα του Φεστιβάλ, που απευθύνεται σε «ξενύχτηδες σινεφίλ, με αδυναμία στις ταινίες τρόμου, φαντασίας και τα καλτ b-movies.»

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Πρεμιέρας στις Νύχτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ο κύριος Ανδρεαδάκης μίλησε για μερικές από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς που θα δούμε σε πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ, όπως το «Όλα Χάθηκαν» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το «Don Jon» του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, την «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο, αλλά και το βραβευμένο στις Κάννες «Παρελθόν» του Ασγκάρ Φαραντί.

«Έχουμε ακόμη αφιερώματα σε 3 ιδιαίτερους δημιουργούς. Τον Ζορζ Φρανζί, μετρ της γαλλικής φαντασίας και συνιδρυτή της γαλλικής Ταινιοθήκης, [...] τον Άρι Φόλμαν, δημιουργό του "Βαλς με τον Μπασίρ", [...] και τον τρελό Ολλάνδο auteur της εκκεντρικής μαύρης κωμωδίας, Άλεξ Φαν Βάρμερνταμ» είπε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, προσθέτοντας ότι οι δύο τελευταίοι θα είναι παρόντες στο φεστιβάλ και θα τιμηθούν με το Χρυσό Βραβείο για την συνολική προσφορά τους στο σινεμά.

Αφιέρωμα θα γίνει, όμως, και στον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, τον οποίο κάλεσε το Φεστιβάλ και «του έδωσε Carte Blanche, λευκή κάρτα δηλαδή, να διαλέξει 5 + 1 ταινίες και να τις παρουσιάσει ο ίδιος στο κοινό», όπως εξήγησε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης λίγο πριν παρουσιάσει τη λίστα με τις «1001 ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε» την οποία συνέταξε ο γκουρού της ελληνικής κριτικής για το τελευταίο τεύχος του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.

Η έκπληξη της ημέρας ήταν, όμως, η ανακοίνωση ότι η εταιρεία διανομής Hollywood Entertainment
σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας θα υποδεχθούν τον Τζέρεμι Άιρονς στο πλαίσιο της ελληνικής πρεμιέρας της καινούριας του ταινίας «Νυχτερινό Τρένο για τη Λισαβόνα», την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία και του σκηνοθοέτη της ταινίας Μπίλε Όγκουστ.

Λίγο πριν το τέλος, ο κύριος Ανδρεαδάκης, αποκάλυψε ένα μικρό παιχνίδι του φετινού Φεστιβάλ - τη μικρή φράση που κρύβεται στην αφίσα, το «Memini Ergo Sum». «Θυμάμαι άρα Υπάρχω» δηλαδή, μια παραλλαγή του «Σκέφτομαι άρα Υπάρχω», της γνωστής φράσης του Γάλλου φιλόσοφου και μαθηματικού Ρενέ Ντεκάρτ.

«Η φράση αυτή διατρέχει όλα σχεδόν τα τμήματα του φετινού προγράμματος και φωτίζει ταινίες που μας θυμίζουν ότι πρέπει να θυμόμαστε ειδικά τώρα που και η ίδια η μνήμη στοχοποιείται ως "άχρηστη" και "αμφιλεγόμενη" και εμείς δεν έχουμε παρά να την υπερασπιστούμε» δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, φέρνοντας ως παραδείγματα το 8ωρο ποιητικό δοκίμιο «Χίτλερ: Μια Ταινία από τη Γερμανία» και το «Ταμπούρλο», το βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας φιλμ του Φόλκερ Σλέντορφ - ο οποίος, επίσης, θα μας τιμήσει με την παρουσία του.

Τέλος, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει όλους αυτούς που κάνουν δυνατή την πραγμάτωση του Φεστιβάλ, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την ευγενική υποστήριξη του ΟΤΕ, λίγο πριν κλείσει υπενθυμίζοντας τις σταθερές τιμές των εισιτηρίων στα 4 ευρώ για τις πρωινές προβολές, 5 για τις απογευματινές και 6 ευρώ για τις βραδινές προβολές, αλλά και τις 2000 δωρεάν προσκλήσεις σε ανέργους.

Οι μέρες και ώρες προβολής των 206 ταινιών που θα προβληθούν από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Παλλάς, μόλις ανακοινώθηκαν, λίγες ώρες πριν την έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων.
Διαθέσιμος είναι πλέον και ο επίσημος κατάλογος του Φεστιβάλ, με αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ταινίες μας,  και μείνετε συντονισμένοι στην επίσημη ιστοσελίδα μας για περισσότερα!

 Το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ:



 Ο επίσημος κατάλογος του Φεστιβάλ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου