Προσεχώς

Προσεχώς

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Οι ταινίες της εβδομάδας από Πέμπτη 16/05/2013

Ο υπέροχος Γκάτσμπυ / The Great Gatsby

Του Μπαζ Λούρμαν.
Με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τόμπι Μαγκουάιρ, Τζόελ Ετζερτον.
Δραματική / 2013 / Αυστραλία-ΗΠΑ
 Ο Μπαζ Λούρμαν ξέρει να κάνει μεγάλες ταινίες - αν και προσωπικά θεωρώ ως καλύτερη την πρώτη, και πιο μαζεμένη ταινία του, το «Strictly Ballroom». Χωρίς να θυμίζει ούτε στιγμή την «Αυστραλία», ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ» είναι μία ακόμα φαντασμαγορική καραμέλα, που -παραδόξως- δεν προδίδει το πνεύμα του βιβλίου του Φιτζέραλντ.

Ισως λόγω της εξέλιξης της ίδιας της ιστορίας, ο Λούρμαν αναγκάζεται να συγκρατήσει τη φανφάρα στο συναίσθημα, κάτι που εξισορροπεί ως έναν βαθμό την πληθωρικότητα στο γκλίτερ, στα σκηνικά, στα κουστούμια, στους χορούς και τις συνηθισμένες μεταμοντέρνες χιπστεριές του, αλλά ξεχειλώνει υπερβολικά τη διάρκεια. Ευτυχώς τον βγάζουν ασπροπρόσωπο οι ηθοποιοί του: ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Κάρεϊ Μάλιγκαν το κουβαλάνε όλο, και ακόμα κι ο κλαψο-κουταβιάρης Τόμπι Μαγκουάιρ κερδίζει πόντους συμπάθειας. Υπέροχο δεν τον λες τον «Γκάτσμπυ» του, αλλά σίγουρα στροβιλιστικό.


Ο μανάβης

Του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.
Ντοκιμαντέρ / 2013 / Ελλάδα.
 Ενας άνθρωπος, πολλοί ρόλοι για τον «Μανάβη» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, ο οποίος ταξιδεύει εδώ και 30 χρόνια στα χωριά της Πίνδου και παραδίδει φρούτα, λαχανικά, ψυχολογική στήριξη, ιατρικές συμβουλές, ειδήσεις και μόντεμ (!) στους κατοίκους. Περιπλανώμενη αγάπη - ένα υπέροχο πορτρέτο.


Hannah Arendt

Της Μαργκαρέτε φον Τρότα. Με τους Μπάρμπαρα Σούκοβα, Αξελ Μίλμπεργκ, Τζάνετ ΜακΤιρ, Γιούλια Γιεντς
Δραματική / 2012 / Γερμανία - Λουξεμβούργο - Γαλλία
 Συναρπαστικό, λεπτοδουλεμένο και έξυπνα σκηνοθετημένο βιογραφικό δράμα για την περίοδο στη ζωή της Χάνα Aρεντ, όταν η φιλόσοφος έγραψε το περιβόητο άρθρο της για τη δίκη του Aντολφ Aϊχμαν στην Ιερουσαλήμ και ανέπτυσσε τη θεωρία της περί την μπαναλιτέ του κακού. Επιβλητική η Μπάρμπαρα Σούκοβα στον ρόλο της Αρεντ.


Μικρές εξεγέρσεις

Του Κυριάκου Κατζουράκη.
Με τους Κάτια Γέρου, Δημήτρη Πλειώνη, Νικόλα Παπαγιάννη, Μάρθα Φριντζήλα.
Δραματική / 2009 / Ελλάδα.
 Η ιστορία μιας γυναίκας η οποία γνωρίζει έναν νεαρό άντρα παθιασμένο με τη ζωγραφική του βυζαντινού καλλιτέχνη Μανουήλ Πανσέληνου και ανακτά την ελπίδα για ζωή.

protothema


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου