Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Internet παντού! Πανελλαδικό δίκτυο WiFi ετοιμάζει ο ΟΤΕ

Μέσα στο 2013 το λανσάρισμα στην Ελλάδα νέας υπηρεσίας σε συνεργασία με την Deutsche Telekom και την ισπανική Fon.

Τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε WiFi δίκτυο σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία στην Ελλάδα θα έχουν οι συνδρομητές ευρυζωνικών συνδέσεων του ΟΤΕ, καθώς ο τελευταίος ετοιμάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Deutsche Telekom, η οποία στήνει το μεγαλύτερο WiFi δίκτυο της Γερμανίας.

Η είδηση για τα σχέδια του ΟΤΕ προέκυψε από την ανακοίνωση της Deutsche Telekom για συμφωνία συνεργασίας με την ισπανική Fon, η οποία λειτουργεί ένα crowdsourced δίκτυο WiFi σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι μία από αυτές, αλλά η DT σκοπεύει να λανσάρει και εδώ την υπηρεσία της Fon μέσα στο 2013, όπως και στις Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία. Μέχρι στιγμής, ο ΟΤΕ δεν έχει απαντήσει στις ερωτήσεις που απεύθυνε το deasy.gr.

Η Fon έχει περίπου 9 εκατ. συνδρομητές της υπηρεσίας της, η οποία παρέχεται δωρεάν. Οι συνδρομητές, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό router, προσφέρουν πρόσβαση στο δικό τους WiFi σε όλους τους υπόλοιπους χρήστες της Fon. Για την ακρίβεια, δίνουν ένα κομμάτι της ευρυζωνικής σύνδεσης που έχουν για χρήση από τους υπόλοιπους συνδρομητές. Και, φυσικά, έχουν πρόσβαση στα WiFi των υπόλοιπων συνδρομητών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειωτέον πως η υπηρεσία της Fon υπάρχει στις Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία και Κροατία και πλέον και στη Γερμανία.

Η Deutsche Telekom θέλει να αξιοποιήσει τη Fon και τη φιλοσοφία της προκειμένου να δημιουργήσει ένα δίκτυο από 2,5 εκατ. WiFi hotspots στη Γερμανία, το οποίο θα είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, η DT έχει περισσότερα από 12.000 hotspots, αριθμός που φαντάζει μεγάλος αλλά δεν είναι αρκετός προκειμένου ο γερμανικός οργανισμός να προσφέρει στα 12 εκατ. ευρυζωνικούς συνδρομητές του τη δυνατότητα να έχουν WiFi πρόσβαση σε όλη τη χώρα. Και επιπλέον αυτή η δυνατότητα μπορεί να συνδυαστεί και με υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και mobile broadband, δημιουργώντας ένα πολύ δυνατό μείγμα υπηρεσιών.
WiFi offloading

Ταυτόχρονα, η Cosmote ξεκινάει μια άλλη παρεμφερή προσπάθεια. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η εταιρεία δρομολογεί τη λειτουργία ενός δικτύου με δημόσια WiFi hotspots. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το πλάνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.000 WiFi hotspots σε ολόκληρη την Ελλάδα (σε σημεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση χρηστών) στα οποία οι συνδρομητές της Cosmote θα έχουν δωρεάν πρόσβαση και, μάλιστα, η σύνδεση θα γίνεται αυτόματα. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Cosmote να δρομολογήσει σημαντικό όγκο κίνησης των δεδομένων από το δίκτυο κινητής της εταιρείας στο WiFi δίκτυο. Το αποκαλούμενο WiFi offloading είναι κάτι που η DT δοκιμάζει αρκετά στη Γερμανία και στη Βρετανία και επιτρέπει στον πάροχο να βελτιώνει την εμπειρία προς τον συνδρομητή της κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η πρόσβαση στα συγκεκριμένα hotspots να είναι εφικτή και για τους συνδρομητές των άλλων δικτύων κινητής, έναντι όμως πληρωμής. (deasy.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου