Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αντίο στον πιο τρυφερό μάγκα του «παλιού ελληνικού σινεμά»

Ο μάγκας του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και γλυκύτατος παππούλης των τηλεοπτικών σειρών έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.

Ο σπουδαίος Ελληνας ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης έσβησε από ανακοπή καρδιάς, καθώς το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Αττικόν με καρδιακά προβλήματα.

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1926, ο Αθηνόδωρος σπούδασε στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1952 έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ελληνική ταινία «Το στραβόξυλο», ενώ έναν χρόνο αργότερα πάτησε το πόδι του στο θεατρικό σανίδι με το έργο «Ο τρομερός καλόγερος» με τον θίασο της Γιώτας Λάσκαρη.

Αν και η υποκριτική πορεία του βασίστηκε σε κατεξοχήν δεύτερους ρόλους, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης συγκαταλεγόταν στους ηθοποιούς οι οποίοι κατάφερναν να κερδίσουν το κοινό με μόνο μία ατάκα τους. Με την μπάσα φωνή και το χαρακτηριστικό μουστάκι του, που ποτέ δεν αποχωρίστηκε, έκλεβε την παράσταση. Ποιος δεν τον θυμάται στον ρόλο του ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στην ταινία «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» με τη Μάρω Κοντού, στην οποία εκστόμιζε την αμίμητη ατάκα του «Ψηλός, όμορφος, βουτυράτος, με μια αψηλή Τσιριμπίμ Τσιριμπόμ».

Στο πλούσιο βιογραφικό του 86χρονου ηθοποιού προσμετρώνται συνολικά 96 ταινίες, κατά κύριο λόγο κωμωδίες.

Είχε παίξει στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο», οδηγούσε το λεωφορείο όπου ήταν ξεναγός η Ελενα Ναθαναήλ στο «Επιχείρησις Απόλλων», συμμετείχε στα «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά», «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Πατέρα, κάτσε φρόνιμα», «Ο μόδιστρος», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης», «Ρένα, να η ευκαιρία».

Και όχι μόνο. Ο αγαπημένος Ελληνας ηθοποιός είχε ακόμη εμφανιστεί σε μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, όπως «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Μια τρελή... τρελή οικογένεια», «Τζένη, Τζένη»,«Αγάπησα μια πολυθρόνα» (υποδυόμενος τον ιδιοκτήτη παλαιοπωλείου), «Πατέρα, κάτσε φρόνιμα» και «Της νύχτας τα καμώματα». Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πανί ο Αθηνόδωρος Προύσαλης είχε ταυτιστεί με τους ρόλους του μάγκα.

Είχε παίξει ακόμη και σε τρία φιλμ του Θεόδωρου Αγγελόπουλου: Στο «Ταξίδι στα Κύθηρα», στον «Μελισσοκόμο» και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Το 2003 είχε συμμετάσχει και στην «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη.

Στην τηλεόραση έκανε μια δεύτερη καριέρα στους ρόλους του «παππούλη». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αθηνόδωρος Προύσαλης ήταν από τους λίγους ηθοποιούς παλαιάς κοπής που κατάφεραν να προσαρμοστούν στην τηλεοπτική πραγματικότητα και να γίνουν αγαπητοί σε μια μεγάλη μερίδα κοινού.

Είχε λάβει μέρος στα σίριαλ «Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο», «Δυο ξένοι», «Εντιμότατοι κερατάδες», «Επτά θανάσιμες πεθερές», «Παππούδες εν δράσει» αλλά και στη «Γενιά των 592 ευρώ», «Οι αταίριαστοι», «Κόκκινο δωμάτιο».

Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στο γυαλί ήταν ο ρόλος του στο τηλεοπτικό σίριαλ του ΑΝΤ1 «Εγκλήματα», όπου υποδύθηκε τον Αριστείδη Μητρόπουλο, έναν φιλάσθενο ηλικιωμένο.

Το 1990 ο ταλαντούχος ηθοποιός κέρδισε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στους «Αθηναίους».

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου