Προσεχώς

Προσεχώς


Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Πυρκαγιά στην Τσινετσιτά που απειλείται με αφανισμό

Πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε κατά την διάρκεια της νύχτας, κατέστρεψε ολοσχερώς το «στούντιο πέντε» των ιστορικών κινηματογραφικών εγκαταστάσεων της Τσινετσιτά, στην ιταλική πρωτεύουσα. Η φωτιά ξέσπασε την ώρα που έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τη διάσωση του διάσημου κινηματογραφικού στούντιο.
Η Τσινετσιτά για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό στούντιο της Ρώμης.

Εκεί είχε γυρίσει τα περισσότερα κινηματογραφικά του έργα ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελλίνι, ενώ, πιο πρόσφατα, είχαν χρησιμοποιηθεί για τηλεοπτικές σειρές της ιταλικής τηλεόρασης Rai και εκπομπές του μπερλουσκονικού ομίλου Mediaset.
Συναγερμός σήμανε γύρω στη 01:30 τη νύχτα της Τετάρτης, όταν διαπιστώθηκε η πυρκαγιά στα στούντιο. Στη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται η φωτιά να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

Έκκληση για τη διάσωση της Τσινετσιτά

Παράλληλα, οι 220 εργαζόμενοι της Τσινετσιτά, συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, κατά του σχεδίου συρρίκνωσης των κινηματογραφικών στούντιο.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα των εργαζομένων, που έχουν στήσει σκηνές μπροστά στην κεντρική είσοδο των εγκαταστάσεων, το σχέδιο αυτό προβλέπει την απόλυση μέρους του προσωπικού, την δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου μέσα στον χώρο του στούντιο και την ανάθεση πολλών εργασιών (όπως της δημιουργίας σκηνογραφιών) σε εξωτερικές εταιρίες.

Γνωστά ονόματα του σινεμά και της τέχνης έχουν απευθύνει έκκληση στον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, και στον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ζητώντας τους να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει το σχέδιο διάλυσης της Τσινετσιτά.

Έπειτα από κάλεσμα του Ετόρε Σκόλα, ομάδα Γάλλων επαγγελματιών του σινεμά μιλά για «ανεπίτρεπτη επίθεση κατά του πολιτισμού», στέλνοντας επιστολές στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο και τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.

Τη διάσωση της Τσινετσιτά ζητούν, μεταξύ άλλων, οι: Μισέλ Χαζαναβίσιους, Φράνκο Νέρο, Τζουσέπε Τορνατόρε, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Κώστας Γαβράς, Κεν Λόουτς, Μπερτράντ Ταβερνιέ, Ζιλ Ζακόμπ, Τιερί Φρεμό και Βανέσα Ρεντγκρέιβ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου