Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

"Ο Ιησούς ήταν θνητός". Ο Βερχόφεν θα το πει (και) σε ταινία

Ο Πολ Βερχόφεν έχει ηρεμήσει. Έτσι τουλάχιστον πιστεύαμε για τον άλλοτε «προβοκάτορα» σκηνοθέτη που όμως έκανε πάλι κίνηση-ματ, επιλέγοντας να φέρει στην οθόνη το βιβλίο που ο ίδιος έγραψε μαζί με τη Σούζαν Μασότι και τον Ρομπ Βαν Σιιρς, μετά από έρευνα σχετικά με την ύπαρξη ή όχι του Ιησού Χριστού! Το βιβλίο με τίτλο «Jesus of Nazareth» ισχυρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Χριστός ήταν πράγματι ιστορικό πρόσωπο, αλλά όλη η ιστορία των θαυμάτων είναι απλώς ένας μύθος.

 Ο Βερχόφεν γνωρίζει φυσικά τι πρόκειται να επακολουθήσει: «Βασικά πρόκειται για τη θέαση του Χριστού σαν ένα θνητό, ανθρώπινο ον. Αυτό είναι από μόνο του ένα μεγάλο βήμα. Να τον δούμε σαν ένα πρόσωπο της Ιστορίας. Η πλοκή φυσικά αναπόφευκτα περνάει μέσα από την πολιτική της εποχής, τα γεγονότα και τους συσχετισμούς που ο Χριστιανισμός όταν κυριάρχησε φρόντισε να εξαφανίσει από τις ιστορικές πηγές. Επειδή ο σεναριογράφος μου (ο Ρότζερ Έιβερι του Pulp Fiction!) με συμβούλευσε να μη γυρίσω μια τέτοια ταινία στην Αμερική, αν δε θέλω να με πυροβολήσουν, αποφάσισα να ακολουθήσω τη συμβουλή του και να γράψω πρώτα ένα βιβλίο».

«Με ενδιέφερε η μαύρη μαγεία και τέτοια πράγματα, αλλά σταδιακά άρχισα να ενδιαφέρομαι για τα θαύματα. Πάντα τα θεωρούσα αντιφατικά και ανεξήγητα. Γι' αυτό άρχισα να ψάχνω την ιστορία του Χριστού στις λεπτομέρειες. Πότε σηκώθηκε και πήγε εκεί, αν είναι πιθανό να συνέβη αυτό ή το άλλο. Νιώθω κάπως σαν Ηρακλής Πουαρό που ερευνά τον Ιησού!»

Αν όλα αυτά δεν ήταν τόσο προκλητικά και αμφιλεγόμενα, θα εντάσσαμε απλώς το όραμα του Βερχόφεν στη μόδα των βιβλικών ταινιών που μοιάζει να αντικαθιστά αυτήν της αρχαιολατρίας (βλέπε και τον «Νώε» του Αρονόφσκι, ή την «Έξοδο» του Ρίντλεϊ Σκοτ), όμως το πρότζεκτ που θα αναλάβει η Muse Productions μοιάζει απασφαλισμένη χειροβομβίδα, ειδικά για το συντηρητικό αμερικανικό κοινό. Τρέμε Λαρς φον Τρίερ! Αλλού θα πέσουν αυτήν τη φορά οι κατάρες.

cinemag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου