Προσεχώς

Προσεχώς


Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Καθημερινή - Κυριακή 27/05/2012

DIRE STRAITS: «DIRE STRAITS» 

Ο Mark Knopfler μπήκε στο πρώτο μπαρ που βρήκε μπροστά του ένα βροχερό βράδυ στην Αγγλία, ενώ μια μπάντα τέλειωνε το πρόγραμμά της και ο τραγουδιστής καληνύχτιζε τους 5 θαμώνες του μαγαζιού, λέγοντας: “Goodnight and thank you… We are the Sultans of swing”.
Αυτό ήταν! To “Sultans Of Swing”, το πρώτο single και η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Dire Straits – του συγκροτήματος που έφτιαξαν το 1977, ο Mark και ο αδελφός του David με τον συγκάτοικό τους, John Illsley και τον drummer και φίλο τους, Pick Withers –, έπαιρνε σάρκα και οστά. Το “Sultans Of Swing” αναφέρεται στα μέλη ενός τζαζ γκρουπ που δεν τους ενδιαφέρει η επιτυχία. Κι αυτή είναι και η ουσία των Dire Straits, ήθελαν απλώς να παίζουν μουσική κι έγιναν διάσημοι χωρίς να το καταλάβουν.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στα Pathway Studios του Βορείου Λονδίνου ως demo, άρεσε στον Λονδρέζο DJ Charlie Gillett, o οποίος το έπαιξε στο BBC, στην εκπομπή του Honky Tonking και τράβηξε το ενδιαφέρον των δισκογραφικών εταιρειών. Η Phonogram (η σημερινή Universal) έκλεισε συμβόλαιο στους Dire Straits και το συγκρότημα μπήκε στο στούντιο το 1978 με τον παραγωγό Muff Winwood για να το ηχογραφήσει ξανά μαζί με τα υπόλοιπα τραγούδια του πρώτου άλμπουμ τους “Dire Straits”, χαρίζοντάς μας 41 λεπτά μοναδικής απόλαυσης και 2 τουλάχιστον κορυφαία κομμάτια: “The Waterline” και το “Sultans Of Swing”.

Για την ιστορία, να πούμε ότι το σόλο του Mark Knopfler στην κιθάρα κατατάχθηκε στην 22η θέση της λίστας με τα καλύτερα κιθαριστικά σόλο, που κατάρτισε το περιοδικό «Guitar World». Και ότι η απόλυτη ερμηνεία του τραγουδιού είναι η 11λεπτη ζωντανή εκδοχή του στο Wembley το 1988, στη συναυλία για τον Νοτιοαφρικανό ηγέτη Nelson Mandela, με τη συμμετοχή του Eric Clapton.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου