Προσεχώς

Προσεχώς


Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Dolby Atmos: 64 ηχεία με 128 κανάλια ήχου !

Όπως αναφέρει το zougla.gr σίγουρα οι περισσότεροι, αν όχι όλοι πλέον, έχουμε βιώσει την εμπειρία του πλούσιου ήχου που προσφέρεται στις κινηματογραφικές αίθουσες τις τελευταίες δύο δεκαετίες σχεδόν. Όσοι, δε, έχουν το απαραίτητο βαλάντιο μπορούν να «πλησιάσουν» αρκετά κοντά την κινηματογραφική ηχητική απόδοση στον οικιακό τους χώρο, με την απόκτηση ενός (ακριβού ομολογουμένως) ηχο-συστήματος των 7.1 ηχείων / καναλιών.

Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι στον χώρο μας, έχουμε 7 ηχεία σε διάταξη εμπρός-πίσω-δεξιά-αριστερά σε σχέση με την τηλεόραση και τo σημείο θέασης, ενώ το «.1» είναι το ειδικό ηχείο subwoofer, το οποίο ολοκληρώνει το ηχοσύνολο. Πώς θα σας φαινόταν τώρα να μπείτε σε μια κινηματογραφική αίθουσα και να βιώσετε μια πραγματικά αληθινή εμπειρία ήχου; Όπως για παράδειγμα, παρακολουθώντας την ταινία, ξαφνικά να πιάνει καταιγίδα κι εσείς να ακούτε τις σταγόνες να πέφτουν κυριολεκτικά από τον ουρανό (άσχετα αν βρίσκεστε εντός κινηματογραφικής αίθουσας), σε τέτοιο σημείο που ενστικτωδώς θα κάνετε τη σκέψη «χρειάζομαι μια ομπρέλα επειγόντως»!

Κάπως έτσι ένιωσαν όσοι είδαν για πρώτη φορά προ ολίγων ημερών το νέο επίτευγμα της εταιρείας Dolby, με την ονομασία «Dolby Atmos»: πλέον μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα υφίστανται 64 ξεχωριστά ηχεία, με δυνατότητα απόδοσης διαφορετικών καναλιών ήχου. Κατά την Dolby, το νέο ηχοσύστημα μπορεί να αποδώσει οποιαδήποτε ηχητική εμπειρία ρεαλιστικότατα, καθώς ο ήχος μπορεί να προσφερθεί από πάσα κατεύθυνση, αλλά και περαιτέρω να «στροβιλιστεί» μέσα στον χώρο της αίθουσας.

Με πιο απλά λόγια, όπως ακούμε τους ήχους του περιβάλλοντος, συνομιλιών και θορύβων εκ φύσεως, την ίδια (ενδεχομένως και πιο πλούσια) εμπειρία θα βιώνουμε πλέον και σε μια κινηματογραφική αίθουσα εξοπλισμένη με το ηχοσύστημα Dolby Atmos των 64 ξεχωριστών ηχείων.

Η εμπορική εμφάνιση θα λάβει χώρα αρχικά στις Η.Π.Α. σε δέκα με δεκαπέντε κινηματογράφους με την προβολή της επερχόμενης ταινίας κινουμένων σχεδίων «Brave» και θα επεκταθεί περαιτέρω εντός του 2013. Η ταινία Brave είναι της (ίσως καλύτερης) εταιρείας παραγωγής ταινιών, αποκλειστικά φτιαγμένων με γραφικά υπολογιστών, κοινώς αναφερόμαστε στην «Pixar», την οποία καθοδήγησε και επένδυσε τα μέγιστα η θρυλική μορφή του Steve Jobs, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Για την ιστορία, η Pixar, ήταν η πρώτη εταιρεία που έδωσε στο κινηματογραφικό κοινό την ταινία κινουμένων σχεδίων εξ ολοκλήρου φτιαγμένη από γραφικά υπολογιστή (CGI – Computer Generated Imagery), πίσω στο 1995, με εκτιμώμενο κόστος παραγωγής στα τριάντα εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η ταινία ήταν το «Toy Story»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου