Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ -«Ζωντανεύει» τον Γουόλτ Ντίσνεϊ

Υποδύεται τον θρύλο της αμερικανικής κινηματογραφίας και συναντά την Εμα Τόμσον σε ένα νέο φιλμ, καθώς το Χόλιγουντ επιστρέφει στο παρελθόν του και στα κλασικά του είδωλα.

 Aλλος για τη «Μαύρη λίστα»; Δεν εννοούμε, φυσικά, την περιβόητη λίστα του Μακάρθι που έθαψε τις καριέρες τόσων και τόσων επαγγελματιών του Χόλιγουντ τη δεκαετία του '50, αλλά για μια άλλη, τελείως διαφορετική, που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2011 και περιέχει τα καλύτερα χολιγουντιανά σενάρια που δεν έχουν περάσει στο στάδιο της παραγωγής. Eνα από αυτά είναι η «Γκρέις του Μονακό» που μόλις πήρε το πράσινο φως με τη Νικόλ Κίντμαν στον ρόλο της Γκρέις Κέλι και ένα άλλο -καινούρια είδηση- το «Saving Mr Banks» («Σώζοντας τον κύριο Μπανκς»), με τον Τομ Χανκς σχεδόν βέβαιο στον ρόλο του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Με απλά λόγια, η αμερικανική κινηματογραφία φαίνεται να επιστρέφει στο παρελθόν της, σε κλασικά είδωλά της και ταινίες που τη σημάδεψαν, τρυπώνοντας σε πολυσυζητημένα παρασκήνια φιλμικών παραγωγών.
Eνα νέο είδος ψυχαγωγίας, αρκούντως λάιτ, πικάντικο και λαμπερό για το κοινό, διαβλέπουν με αυτά τα πρότζεκτ οι παραγωγοί και σκαλίζουν τα παλιά ? εξ ου και το «Επτά ημέρες με τη Μέριλιν» που χάρισε φέτος στη Μισέλ Γουίλιαμς μια υποψηφιότητα για Oσκαρ για την ενσάρκωση της Μονρόε την περίοδο που γύριζε το «Ο πρίγκιπας και η χορεύτρια» με συμπρωταγωνιστή τον Λόρενς Ολίβιε.


Αντί για τις γνωστές βιογραφίες, έχουμε τώρα ταινίες που ασχολούνται με μια σημαντική φάση της καριέρας του Ντίσνεϊ ή του Χίτσκοκ, άλλο ένα σημαντικό όνομα στη λίστα των ταινιών με τον Aντονι Χόπκινς στο «Ο Aλφρεντ Χίτσκοκ και η δημιουργία του ''Ψυχώ''» να υποδύεται τον μέγα μετρ κατά τη δύσκολη υλοποίηση του εμβληματικού του θρίλερ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τομ Χανκς θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Eμα Τόμσον που κρατά τον ρόλο της Αυστραλιανής συγγραφέως Π.Λ. Τράβερς, η οποία συμφώνησε να παραχωρήσει τα δικαιώματα της κινηματογραφικής μεταφοράς της «Μαίρη Πόπινς» μετά 14 χρόνια άρνησης.


Η σύναψη της συμφωνίας ανάμεσα στους Ντίσνεϊ και Τράβερς αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά του φιλμ, ενώ ο Τζον Λικ Χάνκοκ («The blind side») ανέλαβε τη σκηνοθεσία με βάση το σενάριο της Κέλι Μαρσέλ.

Προσωπική ιστορία
Σύμφωνα με τα όσα εκτυλίχθηκαν μετά την πρεμιέρα του οσκαρικού μιούζικαλ, με την Τζούλι Aντριους στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο, η Τράβερς δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα επί της οθόνης καθώς το βιβλίο της ήταν μια πολύ προσωπική ιστορία.
Η «Μαίρη Πόπινς» βασίστηκε στις δυσκολίες που βίωσε στη ζωή της η συγγραφέας, καθώς και στη σχέση της με τον πατέρα της. Η ίδια είχε απογοητευτεί πολύ από τις σκηνές των κινουμένων σχεδίων και κατά συνέπεια αρνήθηκε πεισματικά να πουλήσει τις υπόλοιπες ιστορίες της στη Ντίσνεϊ (οι περιπέτειες της μαγικής της νταντάς γέμισαν τις σελίδες συνολικά 8 βιβλίων).
Oσο για την Eμα Τόμσον, φανταζόμαστε ότι δεν θα έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα να μπει στο πετσί του ρόλου, καθώς έχει υποδυθεί και τη συγγραφέα («Πιο παράξενο κι από παράξενο») αλλά ...και την γκουβερνάντα («Nanny McPhee ? Η μαγική νταντά») στην καριέρα της!
 
ΜΠΟΜΠ ΧΟΟΥΠ
Στα σενάρια της «Μαύρης λίστας» είναι και το «Home by Christmas-Bob Hope in Korea» στο οποίο ο γνωστός Αμερικανός σεναριογράφος Λάρι Γκέλμπαρτ συνοδεύει τον διάσημο Μπομπ Χόουπ (φωτογραφία) στην τουρνέ του την περίοδο του Πολέμου της Κορέας.

 ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου