Προσεχώς

Προσεχώς


Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Την Τετάρτη η πρεμιέρα για το SFF-rated Athens

Το 7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού, απλώνεται σε δυο κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και θα διεξαχθεί με την εξασφάλιση της ελληνικής πρεμιέρας «John Carter» και της ευρωπαϊκής πρεμιέρας «Radio Free Albemuth».

Σε περιόδους όπου παρατηρούνται αναταραχές και ρήγματα εμφανίζεται δυναμικά το «Φανταστικό» για να βοηθήσει τον υποψιασμένο θεατή να διαβάσει την πραγματικότητα με έναν άλλο τρόπο. Με τη σκέψη αυτή οι διοργανωτές του SFF-rated Athens δίνουν και φέτος το παρόν στο ετήσιο ραντεβού τους με το αθηναϊκό κοινό, αλλά και εμπλουτίζουν το περιεχόμενο για τη φετινή διοργάνωση με σαφή στοιχεία εξέλιξης του θεσμού, ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις για το κοινό του και αρκετές παρουσίες διεθνών καλεσμένων.

Μετά την αθρόα προσέλευση του κοινού στην περσινή διοργάνωση, το 7ο SFF-rated Athens, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού της Αθήνας που διοργανώνεται από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) εξαπλώνεται φέτος στην Αθήνα σε 2 κινηματογραφικές αίθουσες. Έτσι, στον καθιερωμένο τόπο συνάντησης (κινηματογράφος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ FILMCENTER, Λεωφ. Συγγρού 106, Φιξ) προστίθεται και η αίθουσα προβολών του ΝΙΧΟΝ, (Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός) για το διάστημα 8- 13 Μαρτίου. Οι δύο αίθουσες προβολών έδωσαν το περιθώριο στο φεστιβάλ να αναπτύξει το Διαγωνιστικό Τμήμα Μεγάλου Μήκους, το οποίο περιλαμβάνει εφέτος 10 ταινίες και παράλληλα την ευκαιρία στις ταινίες Μικρού Μήκους να προβληθούν όλες από 2 φορές.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην τελευταία αλλαγή διαδραμάτισαν τα πιο απαιτητικά κριτήρια που τέθηκαν στην επιλογή των ταινιών Μικρού Μήκους, περιορίζοντας τον αριθμό τους, ώστε να υπάρξει βελτιωμένη ισορροπία ανάμεσα στην πολυσυλλεκτικότητα και την ποιότητα των ταινιών που προβάλλονται.

Η 7η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από Τετάρτη 7 Μαρτίου έως και Τετάρτη 14 Μαρτίου (8 ημέρες, αντί για 7). Το αισθητά ανώτερο από τις προηγούμενες χρονιές περιεχόμενο που θα απολαύσει το κοινό αποτελείται από 55 ταινίες (εκ των οποίων Διαγωνιστικό 10 μεγάλου μήκους & 37 μικρού μήκους) από 20 χώρες που ξεχώρισαν ανάμεσα στις 290 φετινές υποψηφιότητες (έναντι 225 πέρυσι), με την επίδραση της επιστημονικής προόδου στον άνθρωπο να κατέχει κεντρικό ρόλο στην πλοκή των περισσότερων που προέρχονται από την κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας.

Από τις μοναδικές στιγμές της φετινής διοργάνωσης αναμένονται να είναι οι δύο αποκλειστικότητες που το φεστιβάλ εξασφάλισε για το ελληνικό κοινό, επικυρώνοντας τον διεθνή χαρακτήρα του και τη συστηματική του προσπάθεια να κάνει το μέλλον παρόν για το κοινό του. Πρόκειται για την ελληνική πρεμιέρα για το ευρύ κοινό της πολυαναμενόμενης action fantasy υπερπαραγωγής της Walt Disney Pictures “John Carter” (ΗΠΑ 2012, 132’ διάρκεια) που το SFF-rated ATHENS 2012 με τη βοήθεια της Feelgood Entertainment που διανέμει την ταινία στην Ελλάδα, φιλοξενεί και παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό στις 7 Μαρτίου 2012 μια μέρα πριν την επίσημη πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες και πριν το ντεμπούτο της ταινίας για το ευρύ κοινό στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η δεύτερη αποκλειστικότητα ακούει στο όνομα “Radio Free Albemuth” (ΗΠΑ, 2010, 111’ διάρκεια) και πρόκειται για την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας που θα πραγματοποιηθεί στο φεστιβάλ, παρουσία του σκηνοθέτη της, John Alan Simon. Η ταινία βασίζεται στο τελευταίο μυθιστόρημα του Philip K. Dick, ενός απ' τους σημαντικότερους συγγραφείς και ανανεωτές του είδους της επιστημονικής φαντασίας, έργα του οποίου προσαρμόστηκαν σε ταινίες παραγωγής Hollywood που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όπως τα Blade Runner και Minority Report.

Αναφέρεται σε μια εναλλακτική, σχεδόν φασιστική Αμερική της δεκαετίας του 80, όπου ο ήρωας, ένας μουσικός παραγωγός, λαμβάνει μηνύματα από εξωγήινες διάνοιες και, σε συνεργασία με μια ροκ σταρ, προσπαθεί να φτιάξει ένα τραγούδι του οποίου οι στίχοι θα απευθύνονται στο υποσυνείδητο του κοινού, καλώντας το να εξεγερθεί ενάντια στον δικτάτορα. Φυσικά, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν μένουν αδιάφορες…

H ταινία παρουσιάζει μια νέα κινηματογραφική οπτική στο έργο του Philp K. Dick, η οποία έχει αποσπάσει πλήθος θετικών σχολίων από κριτικούς, αλλά και θετικών αντιδράσεων από οπαδούς του συγγραφέα. Έκπληξη η συμμετοχή της τραγουδίστριας Αlanis Morissette στην ταινία σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πέρα από τις παραπάνω αποκλειστικότητες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, οι ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος και είναι οι εξής:

- “PIG” (ΗΠΑ, 2011, 90’) του Henry Barrial. Ένας άντρας ξυπνά με τα χέρια δεμένα στο μέσο μιας ερήμου, χωρίς να θυμάται τίποτα για τον εαυτό του, ούτε καν το όνομά του. Πρώτα πρέπει να επιβιώσει και στη συνέχεια να ανακαλύψει ποιος είναι και πώς και γιατί βρέθηκε εκεί. Συναντήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους, που τον ξέρουν με διαφορετικά ονόματα, κάνουν πιο πολύπλοκη την αναζήτησή του.

Μια αναζήτηση γεμάτη ανατροπές, απρόοπτες συναντήσεις, εκπλήξεις και πολλαπλές εκδοχές μιας πραγματικότητας που καλούμαστε να καθορίσουμε, όπως κι εκείνος. Ποια είναι η αλήθεια; Αν και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα πράγματα δεν είναι ποτέ αυτά που φαίνονται… Σύγχρονο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας το “Pig” έχει αποσπάσει πολλά βραβεία Καλύτερης Ταινίας στα φεστιβάλ Sci-Fi London, Shriekfest, Thriller! Chiller! Film Festival και Shockerfest.

- “ΤΗΕ SHOW MUST GO ON” (Κροατία, 2010, 80’). Σύγχρονο θρίλερ, όπου οι συμμετέχοντες σε reality show αφήνονται από τον αλλοτριωμένο και με οικογενειακά προβλήματα δημιουργό του show να συνεχίζουν την καθημερινότητά τους, αγνοώντας ότι έξω από το σπίτι που ζουν έχει ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος.

- “BY DAY AND BY NIGHT” (Μεξικό, 2010, 95’). Επιστημονική φαντασία, όπου λόγω υπερπληθυσμού οι μισοί άνθρωποι ζουν τη μέρα και οι άλλοι μισοί τη νύχτα. Κλασσική SF με κοινωνικό προβληματισμό.

- “ΗΟΟΚΕD” (Ρωσία, 2010, 127’). Tαινία περιπέτειας με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπου ήρωες έφηβοι gamers παίρνουν στην πραγματική ζωή τις (μαχητικού τύπου) ιδιότητες των χαρακτήρων που παίζουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Καταιγισμός δράσης με εντυπωσιακές σκηνές, αλλά και ωμή ματιά σε στενές προσωπικές σχέσεις, φιλοδοξίες, συνομωσίες και προδοσίες.

- “LYS” (Γερμανία, 2010, 52’). Οικολογικό θρίλερ με παραλλαγμένο το concept της Γαίας, του οικοσυστήματος της Γης, ως οντότητας με συνείδηση. Ήρωας και πάλι μια έφηβη σε αυτήν τη στοχαστική ταινία με οικολογικό προβληματισμό που συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με μεταφυσικά στοιχεία.

- “NYDENION” (Γερμανία, 2010, 90’). Χορταστική space opera με ασταμάτητη δράση, μάχες διαστημοπλοίων, εντυπωσιακά εξωγήινα περιβάλλοντα, υψηλή τεχνολογία, cyborg, ίντριγκες, προδοσίες και όλα τα άλλα που συνθέτουν μια θεαματική διαστημική περιπέτεια στο κλίμα του κλασικού πλέον «Πολέμου των Άστρων», με μια πρόσθετη γεύση από αισθητική Paul Verhoeven (Total Recall).

- “THE COLOR-Die Farbe” (Γερμανία, 2010, 85’). Ασπρόμαυρη ταινία βασισμένη σε διήγημα του Η.P. Lovecraft. Η ταινία ενθουσίασε την HP Lovecraft Historical Society ώστε ανέλαβαν τη διανομή της στην Αμερική. H ταινία θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

- “TRANSFER” (Γερμανία, 2010, 94’). Θέμα της ταινίας η μεταφορά της ανθρώπινης συνείδησης σε άλλο σώμα (για λόγους νεότητας), στα πλαίσια μιας οργανωμένης, νόμιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σκεπτόμενη επιστημονική φαντασία στην οποία θίγονται κοινωνικά θέματα όπως ο ρατσισμός και η παγκόσμια ανισότητα.

- “ΤΗΕ COLLAPSED” (Καναδάς, 2011, 83’). Καλογυρισμένο indie με θέμα τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την εξόντωση μιας οικογένειας, εξαιτίας κάποιου εξωγήινου ιού. Έχει αποσπάσει θετικές κριτικές στα –πολλά– κινηματογραφικά φεστιβάλ που έχει συμμετάσχει.

Η ελληνική συμμετοχή στο φετινό SFF-rated ATHENS αν και μικρότερη αριθμητικά σε σχέση με το 2011, συνεχίζει να εμπνέει αισιοδοξία για την ελληνική συμβολή στο είδος του φανταστικού. Έκπληξη μια ελληνική ταινία μεγάλου μήκους με τέτοιο δυναμικό εκτόπισμα που οι διοργανωτές αποφάσισαν να την αναγορεύσουν ως τη μόνη πρωταγωνίστρια στη μεταμεσονύκτια ζώνη του φεστιβάλ.

Πρόκειται για την ταινία “ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”, μια κωμική ταινία υπερηρώων με ξεκαρδιστικές καταστάσεις, ανεξέλεγκτο σουρεαλισμό και αιχμηρή σάτιρα της Θεσσαλονίκης και των ιδιαιτεροτήτων της. H ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2011 και θα προβληθεί και στις τρεις μεταμεσονύκτιες προβολές του φεστιβάλ (ΠΕ-ΠΑ-ΣΑ στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ).

Σούπερμαν, Σπάιντερμαν, Μπάτμαν… Η Νέα Υόρκη, η Γκόθαμ Σίτι και όλες οι μεγαλουπόλεις έχουν το σούπερ ήρωά τους. Η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να υστερεί.: Τώρα έχει κι αυτή τον Σούπερ Δημήτριο, τον προστάτη της! Ο οποίος πετά, προστατεύει γριούλες και άλλους αναξιοπαθούντες και γενικότερα κάνει κάθε λογής άθλους.

Η μεγάλη πρόκληση όμως έρχεται όταν εμφανίζεται ένας σούπερ – κακός, με μπέρτα και ένα σύμβολο στο στήθος που θυμίζει κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε τι είναι αλλά ακόμη δεν έχουμε συμφωνήσει πώς θα το ονομάζουμε, και μετατρέπει το καμάρι της πόλης, τον Λευκό Πύργο, σε… Η συνέχεια επί της οθόνης. Οι συντελεστές της ταινίας θα παραβρεθούν στις προβολές της Παρασκευής και του Σαββάτου…

Οι εξελίξεις σε οργανωτικό επίπεδο της φετινής εκδήλωσης περιλαμβάνουν την προσθήκη Βραβείων Κριτικής Επιτροπής (για Μεγάλου Μήκους Ταινίες), με την πενταμελή (5μελή) κριτική επιτροπή να απαρτίζεται από αναγνωρισμένες προσωπικότητες του κινηματογράφου τόσο στο ελληνικό, όσο και στο διεθνές στερέωμα του είδους. Συγκεκριμένα, τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι:

1) Sean Branney (Λος Άντζελες-Η.Π.Α): Συνιδρυτής της διάσημης λέσχης “H.P. Lovecraft Historical Society”, θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης και νικητής του Βραβείου Κοινού Σκηνοθεσίας στο SFF-rated ATHENS 2011 για την ταινία “The Whisperer in Darkness”.

2) Louis Savy, (Λονδίνο-Μ. Βρετανία): Ιδρυτής και Διευθυντής του “The London International Festival of Science Fiction and Fantastic Film” (Sci-Fi London), εκ των κορυφαίων κινηματογραφικών φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας διεθνώς.

3) Δημήτρης Αθανίτης (Αθήνα): Σκηνοθέτης και Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

4) Δημήτρης Κολιοδήμος (Αθήνα): Κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

5) Δημήτρης Παναγιωτάτος (Αθήνα): Σκηνοθέτης, διευθυντής τμήματος κινηματογραφικών σπουδών του New York College.

Τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής αφορούν μόνο στις ταινίες Μεγάλου Μήκους και είναι τα εξής:

- Καλύτερης Ταινίας

- Καλύτερης Σκηνοθεσίας

- Καλύτερου Σεναρίου

Το κοινό συνεχίζει να παίζει κύριο ρόλο στα βραβεία του φεστιβάλ, αφού μόνο αυτό αναδεικνύει τις νικήτριες ταινίες μικρού μήκους, ενώ φέτος με ενδιαφέρον αναμένονται οι επιλογές τους που θα κονταροχτυπηθούν με την Κριτική Επιτροπή για τον καθορισμό των βραβείων ταινιών μεγάλου μήκους. Τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ του φεστιβάλ είναι τα εξής:

- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

- Διχογνωμίας Κοινού Ταινίας ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, όπου βραβεύεται η ταινία Μεγάλου Μήκους που συγκέντρωσε τις πιο αντίθετες και ακραίες γνώμες (Audience Controversy Award)

- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (Short Supreme)

- Βραβείο Καλύτερης Ιδέας ταινίας ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (Best Idea)

Και στο φετινό SFF-rated Athens, η διοργάνωση απογειώνει το κοινό της εξασφαλίζοντας ακόμα περισσότερα συλλεκτικά και μη δώρα. Κόμικς, επιτραπέζια παιχνίδια, φιγούρες, dvd SFF-rated Athens, video games STAR WARS-ΤΗΕ OLD REPUBLIC και MASS EFFECT 3, με την ευγενική χορηγία της Electronic Arts UK Limited και ακόμα σημειωματάρια, usb drives, ρολόγια χειρός, κούπες θερμός, καπέλα baseball και T shirts της ταινίας “John Carter” με την ευγενική χορηγίας της Feelgood Entertainement.

Τα Βραβεία Κοινού (Μικρού και Μεγάλου Μήκους) και τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής θα ανακοινωθούν το βράδυ της Τετάρτης 14/3 ημέρα λήξης του SFF-rated Athens στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι ξένες ταινίες θα προβληθούν υποτιτλισμένες στα Ελληνικά με τη φροντίδα της ΑΛΕΦ, ενώ σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ το αψέντι θα μας συνοδεύει εν αφθονία στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ. On-line προπώληση εισιτηρίων για τη διευκόλυνση του κοινού στο www.viva.gr.

- Το πρόγραμμα προβολών στον «ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ FILMCENTER».

- Το πρόγραμμα προβολών στην αίθουσα «ΝΙΧΟΝ».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου