Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 29 Μαρτίου

Η επιστροφή των Τιτάνων
Πριν από δυο χρόνια η τρισδιάστατη «Τιτανομαχία» του Λουί Λετεριέρ απέδειξε ότι οι ολύμπιοι θεοί εξακολουθούν να έχουν τεράστια πέραση στο Χόλιγουντ. Μια εξίσου εκκωφαντική «συνέχειά» της ήταν αναπόφευκτη παρ' ότι ο μύθος του Περσέα τελειώνει στην πρώτη ταινία. Δεν έχουμε θέμα; Δεν πειράζει. Θα το επινοήσουμε.

Και αυτό ακριβώς έκαναν οι σεναριογράφοι Νταν Μαζό, Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον και Γκρεγκ Μπερλάντι. Σκαρφίστηκαν μια ιστορία που θα μπορούσε να ενταχθεί στο μυθολογικό πλαίσιο τους αρχικού σχήματος και έτσι προέκυψε η «Οργή των Τιτάνων» («The wrath of Titans», ΗΠΑ, 2012) του Τζόναθαν Λίμπεσμαν. Η δεύτερη ταινία μεταφέρει τον θεατή και πάλι στη μυθική γη Θεών και Τεράτων που καταλήγει σε μια (κυριολεκτικώς) άνευ προηγουμένου μάχη κατακλυσμιαίων διαστάσεων βυθισμένη στην πύρινη λάβα και την απόλυτη καταστροφή.

Πρωταγωνιστής και πάλι ο Περσέας (δηλαδή ο αυστραλός ηθοποιός Σαμ Γουόρδινγκτον), ο ημίθεος γιος του Δία (δηλαδή ο ιρλανδός ηθοποιός Λίαμ Νίσον). Ο πρώτος θέλει την ήρεμη ζωή του ψαρά στο χωριό. Να όμως που θα οδηγηθεί σε άβατους για θνητούς τόπους και θα αντιμετωπίσει τέρατα που κανένας άνθρωπος δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα. Στόχος του να φέρει τον Δία στην θέση της κυριαρχίας που έχει πλέον χάσει εξαιτίας του αδελφού του, του Αδη (ο ουαλλός ηθοποιός Ρέιφ Φάινς). Και βοηθοί του η βασίλισσα Ανδρομέδα (Ρόζαμουντ Πάικ), ο Αγήνορας ημίθεος γιος του Ποσειδώνα (αντιστοίχως οι Τόμπι Κέμπελ, Ντάνι Χιούστον) και ο έκπτωτος θεός Ηφαιστος (Μπιλ Νάι).

Άθικτοι


Μπορεί η ιστορία που κρύβεται πίσω από τους Άθικτους να μη μοιάζει και πολύ πρωτότυπη. Παρ' όλα αυτά κρύβει τόση τρυφερότητα και χιούμορ, αρκετά για να ζεστάνει τις καρδιές των κινηματογραφόφιλων για ένα δίωρο. Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται σε πραγματική ιστορία. Έπειτα από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο πλαγιάς, ο Φιλίπ, πλούσιος και αριστοκράτης μένει παράλυτος. Προσλαμβάνει ως οικιακό βοηθό τον Ντρις, έναν νεαρό από τα προάστια που μόλις έχει βγει από τη φυλακή... Οι δυο άνδρες θα χτίσουν μια δυνατή και απρόσμενη φιλία. Η ταινία υπήρξε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία (αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) και μεγάλο της ατού είναι οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών (Φρανσουά Κλιζέ και Ομάρ Σι) που δίνουν ρεαλισμό και φρεσκάδα στην ιστορία.

Σκηνοθεσία: Ερίκ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς
Πρωταγωνιστούν: Φρανσουά Κλιζέ, Ομάρ Σι

Η γυναίκα του πέμπτου

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τομ Ρικς (Ίθαν Χοκ) έρχεται στο Παρίσι αποφασισμένος να διεκδικήσει την παλιά του ζωή και να ξανακερδίσει την αγάπη της γυναίκας και της κόρης του. Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελε και καταλήγει σε ένα υποβαθμισμένο ξενοδοχείο των προαστίων, αναγκασμένος να δουλεύει σαν νυχτοφύλακας για να κερδίσει τα προς το ζην. Τότε γνωρίζει τη Μάργκιτ (Κρίστιν Σκοτ Τόμας), μια όμορφη αλλά μυστηριώδη ξένη. Η έντονη και παθιασμένη σχέση τους δείχνει να πυροδοτεί μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα, σαν να υπάρχει μια σκοτεινή δύναμη που να ελέγχει ολόκληρη τη ζωή του. Η ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι -μόλις η τρίτη σε 12 χρόνια- έχει αποσπάσει αρκετά καλές κριτικές.

Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι
Πρωταγωνιστούν: Ίθαν Χοκ, Κρίστιν Σκοτ Τόμας

100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα)

Τι συμβαίνει στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης; Μετά την ταινία «Πάρβας, Άγονη Γραμμή», ο σκηνοθέτης Γεράσιμος Ρήγας στρέφει τον φακό του στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης. Το ντοκιμαντέρ δεν παρακολουθεί μόνο την καθημερινότητα των ανθρώπων που εργάζονται στο κέντρο επιχειρήσεων, αλλά προσπαθεί να καταγράψει και τον μικρόκοσμο και τις ανασφάλειες της Αθήνας.

Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ρήγος

Ερωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ

Πριν από λίγες ημέρες ο Guardian έγραφε ότι ένα κινηματογραφόφιλο κοινό μεγαλύτερης ηλικίας «σώζει» το σινεμά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Χόλιγουντ φτιάχνει ταινίες ειδικά για ένα τέτοιο κοινό (όπως πριν λίγα χρόνια έφτιαχνε για εφήβους). Η ταινία του Τζον Μάντεν παρακολουθεί μια ομάδα ηλικιωμένων Βρετανών που αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν σε ένα ξενοδοχείο της Ινδίας. Με μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών (Τζούντι Ντεντς, Μάγκι Σμιθ, Τομ Γουίλκινσον, Μπιλ Ναΐ), χωρίς, όμως, ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν
Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς, Μάγκι Σμιθ, Τομ Γουίλκινσον, Μπιλ Ναΐ


No more fear

Ένα ντοκιμαντέρ για την εξέγερση του λαού της Τυνησίας και τα όσα ακολούθησαν την αυτοπυρπόληση του πλανόδιου πωλητή, Μοχάμεντ Μπουαζίζι. Τα γεγονότα οδήγησαν στο ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης σε άλλες αραβικές χώρες.

Σκηνοθεσία: Μουράντ Μπεν Τσέικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου