Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Αγώνες πείνας / The Hunger games

Του Γκάρι Ρος. Φαντασίας, 2012, ΗΠΑ. 2 ώρες και 22 λεπτά. Με τους: Τζένιφερ Λόρενς, Στάνλεϊ Τούτσι, Τζος Χάτσερσον, Λίαμ Χέμσγουορθ, Γούντι Χάρελσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς

Με την Τζένιφερ Λόρενς (από το τελευταίο “X-Men”) στον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας κοπέλας, η οποία παίρνει εθελοντικά τη θέση της αδερφής της στους ομώνυμους αγώνες επιβίωσης που λαμβάνουν χώρα και οδηγούν στο θάνατο όλων των συμμετεχόντων πλην του νικητή, οι “Αγώνες πείνας” βασίζονται στο επιτυχημένο ομώνυμο βιβλίο της Σούζαν Κόλινς (το πρώτο της τριλογίας της για την ακρίβεια). Με απόηχους από τα “Battle Royale” και “The Running Man” (οι αγώνες μεταδίδονται ζωντανά στην τηλεόραση), την αντίστοιχη σκοτεινή ατμόσφαιρα και μια πληθώρα αγαπημένων ηθοποιών, η ταινία του Γκάρι Ρος προβλέπεται απολαυστική.






Ακακίες / Las acacias

Του Πάμπλο Τζιορτζέλι. Δραματική, 2011, Αργεντινή/Ισπανία. 1 ώρα και 22 λεπτά. Με τους: Χερμάν ντε Σίλβα, Έμπε Ντουάρτε

Το βραβείο της Χρυσής Κάμερας στις περσινές Κάννες είναι ένα απρόσμενο διαμαντάκι. Ο Ρουμπέν (ο υπέροχος Χερμάν ντε Σίλβα) είναι ένας μοναχικός οδηγός νταλίκας, ο οποίος πού και πού μεταφέρει κόσμο από την Παραγουάη στην Αργεντινή. Μια μέρα το αφεντικό του κανονίζει να πάρει μαζί του την Χασίντα και - εν αγνοία του Ρουμπέν - το μωρό της. Μια γνωριμία που ξεκινά με την πιο αρνητική προδιάθεση από την πλευρά του Ρουμπέν, θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Με τον ελάχιστο δυνατό διάλογο και παρά τους περιορισμούς που παρουσιάζει το εσωτερικό μιας νταλίκας στην κινηματογράφηση, ο Πάμπλο Τζιορτζέλι στέκεται υποδειγματικά στο ύψος της γλυκιάς, τραχιάς, τόσο ανθρώπινης ιστορίας του, δημιουργώντας ένα πλούσιο, πρόσφορο πεδίο πάνω στο οποίο καλλιεργείται η σχέση των δυο πρωταγωνιστών.

Το κρησφύγετο / Safe House

Του Ντάνιελ Εσπινόζα. Περιπέτεια, 2012, ΗΠΑ/Ν.Αφρική. 1 ώρα και 55 λεπτά. Με τους: Ντενζέλ Γουάσινγκτον, Ράιαν Ρέινολντς, Βέρα Φαρμάιγκα

Περιπέτεια με τον Ράιαν Ρέινολντς στο ρόλο ενός πράκτορα της CIA, ο οποίος καλείται, παρότι αρχάριος, να επιτηρήσει έναν περιβόητο πρώην πράκτορα, νυν εγκληματία, το Ντενζέλ Γουάσινγκτον κατά τη διαμονή του σε ένα κρησφύγετο. Μερικές εκρήξεις μετά, οι δυο τους βρίσκονται στο δρόμο μπλεγμένοι σ’ ένα κυνηγητό προδοσίας και ανατροπών.


Δεσμά αίματος

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Δραματική, 2012, Ελλάδα. Με τους: Γιάννη Στάνκογλου, Νικήτα Τσακίρογλου, Λαρίσα Βέργου.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (“Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας”, “Delivery” κτλ) επιστρέφει με μια ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα της Μαρίας Πάουελ (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω). Ο θάνατος του κατάκοιτου πατέρα της δίνει στην αεροσυνοδό Μαργαρίτα την ευκαιρία για μια καινούρια αρχή. Αφότου ανακαινίζει το σπίτι της, ταξιδεύει στη Βόρειο Ελλάδα για να αναζητήσει τον πρώην εραστή της και να ξεκαθαρίσει τα ζητήματα που τους είχαν στιγματίσει στο παρελθόν.


Transit

Του Αντόνιο Νεγκρέτ. Περιπέτεια, 2012, ΗΠΑ. 1 ώρα και 24 λεπτά. Με τους: Τζιμ Καβίζελ, Τζέιμς Φρέιν.

Περιπέτεια για μια οικογένεια, η οποία ξαφνικά καταδιώκεται από μια ομάδα εγκληματιών, που έχουν κρύψει κλεμμένα λεφτά στο αυτοκίνητό τους.


Η πόλη στην Αθήνα
Τις ταινίες του σκηνοθέτη, ζωγράφου και συγγραφέα Ταϊφούν Πιρσελίμογλου (Tayfun Pirselimoglu) παρουσιάζουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και oι «Κακές Παρέες» με το αφιέρωμα «Άνεμος από την Πόλη». Ο Ταϊφούν Πιρσελίμογλου θα παρευρίσκεται στην Ταινιοθήκη κατά τη διάρκεια του αφιερώματος προκειμένου να προλογίσει τις μεγάλου μήκους ταινίες του «Η περούκα», Το πούσι», «Ριζά», «Στο πουθενά» καθώς και τις μικρού μήκους «Η σιωπή είναι χρυσός» και «Ο θείος μου» και να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου