Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Οι μεγάλοι απόντες των Όσκαρ

Οι τελικές λίστες των υποψηφιοτήτων έχουν ανακοινωθεί και τα αποτελέσματα αναμένονται στις 26 Φεβρουαρίου σε μια λαμπερή τελετή απονομής. Παρ' όλα αυτά η συζήτηση δεν στρέφεται γύρω από αυτούς που κατάφεραν να αποσπάσουν την πολυπόθητη υποψηφιότητα, αλλά σε εκείνους που είναι απόντες από τις επιλογές της Ακαδημίας.

Στην κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ράιαν Γκόσλινγκ δεν κατάφερε να είναι υποψήφιος ούτε για το Drive, ούτε για το Αι Ειδοί του Μαρτίου, ούτε για το Crazy, Stupid, Love, παρ'όλο που στις Χρυσές Σφαίρες ήταν δύο φορές υποψήφιος για την ερμηνεία του στα δύο τελευταία (μία υποψηφιότητα σε κωμωδία/μιούζικαλ και μία σε δράμα).

Αλλά ούτε ο Μάικλ Φασμπέντερ (Shame) που είχε αποσπάσει το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών και έχει ενθουσιάσει στον ρόλο ενός άνδρα εθισμένου στο σεξ δεν κατάφερε να λάβει μια θέση στην πεντάδα.

Και μπορεί η ταινία του Κλιντ Ίστγουντ J. Edgar να μην έχει αποσπάσει και τις καλύτερες κριτικές και γι'αυτό να αγνοήθηκε, αλλά έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν ήταν υποψήφιος για την ερμηνεία του ως Τζ. Έντγκαρ Χούβερ.

Στην κατηγορία του Α' γυναικείου ρόλου τη θέση της Σαρλίζ Θέρον (Young Adult) «έκλεψε» η Ρούνι Μάρα από Το Κορίτσι με το Τατουάζ, ενώ ούτε η Τίλντα Σουίντον δεν κατάφερε να αποσπάσει μια υποψηφιότητα, παρά τη θαρραλέα της ερμηνεία στο Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν.

Ούτε λόγος φυσικά για την Κίρστεν Ντανστ του Melancholia (παρά τα βραβεία που έχει αποσπάσει για την ερμηνεία της στην ταινία του Λαρς Φον Τρίερ).

Στους δεύτερους ρόλους η απουσία του Άλμπερτ Μπρουκς (Drive) από την κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου θεωρείται κραυγαλέα.

Ο ηθοποιός σχολίασε με χιούμορ μέσω Twitter την απόφαση της Ακαδημίας να μην τον συμπεριλάβει στην πεντάδα των υποψηφίων: «Με λήστεψαν! Δεν εννοώ τα Όσκαρ, εννοώ κυριολεκτικά. Έκλεψαν το παντελόνι και τα παπούτσια μου» για να γράψει λίγο αργότερα: «Και στην Ακαδημία: "Δεν με συμπαθείτε. Πραγματικά δεν με συμπαθείτε"» παραφράζοντας τον γνωστό ευχαριστήριο λόγο της Σάλι Φιλντ.

Δεν περίμενε, βέβαια, μια υποψηφιότητα εξαρχής. Μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων είχε γράψει στο Twitter: «Αύριο θα μάθω αν θα πρέπει να πάω και σε άλλες εκδηλώσεις όπου θα κερδίσει ο Κρίστοφερ Πλάμερ», αναφερόμενος στον 82χρονο ηθοποιό που έχει σαρώσει τα βραβεία για τον ρόλο του στους Πρωτάρηδες.

Μάλιστα, ο ηθοποιός ξεκίνησε μια συνομιλία με τον συνάδελφό του Πάτον Όσγουαλντ του Young Adult. Οι δυο τους αποφάσισαν να πάνε να τα πιούνε σε ένα μπαρ στο Λος Άντζελες και συνέχισαν, λέγοντας ότι θα καλέσουν και τους άλλους απόντες από τη λίστα των υποψηφίων: ο Αντι Σέρκις (Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Εξέγερση) θα βάζει μουσική στο τζουκ μποξ και ο Μάικλ Φασμπέντερ (Shame) θα φορά πειρατικό καπέλο.

Την ίδια ώρα Σαρλίζ Θερόν και Τίλντα Σουίντον θα φτάνουν με κλεμμένο περιπολικό, ο Ράιαν Γκόσλινγκ θα πιει όλα τα βαρέλια μπίρα και η Ελίζαμπεθ Όλσεν (Μάρθα, Μάρσι Μέι, Μαρλίν) και η Κίρστεν Ντανστ θα αναδυθούν από ένα πέπλο με ροδοπέταλα.

Στην κατηγορία του animation έκπληξη προκαλεί η απουσία των Περιπετειών του Τεν-Τεν, ταινία που κέρδισε και Χρυσή Σφαίρα animation, ενώ ούτε το τραγούδι της Μαντόνα για το W.E. είναι υποψήφιο για Όσκαρ τραγουδιού.

Άλλωστε στην κατηγορία είναι υποψήφια μόνο δύο τραγούδια, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για την Ακαδημία (κανείς άλλος δεν τραγούδησε σε ταινία το 2011;)

Στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας δεν είναι υποψήφιο Το Δέρμα που Κατοικώ του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Το εξαιρετικό Senna δεν ήταν καν στη μακρά λίστα ντοκιμαντέρ, οπότε, φυσικά, έμεινε εκτός της πεντάδας παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εξαιρετική ταινία.

Στις ταινίες τώρα που «αγνοήθηκαν» συμπεριλαμβάνονται τα Αι Ειδοί του Μαρτίου, Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν και Drive. Το Κορίτσι με το Τατουάζ λείπει από τις υποψήφιες ταινίες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σίγουρα έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι τη θέση του κατέλαβε το Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά που δίχασε κοινό και κριτικούς.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου