Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ αναζητεί τον «Προμηθέα»

Το 1979 ο βρετανός σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ έγραψε κινηματογραφική ιστορία. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Αλιεν: Ο επιβάτης του διαστήματος», η ιστορία ενός διαστημοπλοίου που προσγειώνεται σε κάποιον άγνωστο πλανήτη όπου δέχεται την «επίσκεψη» ενός εξωγήϊνου τέρατος, παραμένει μια από τις χαρακτηριστικότερες αλλά και πιο εφιαλτικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας στην Ιστορία του σινεμά.

Σε πρώτο επίπεδο, το «Αλιεν» ήταν (και παραμένει) ένα αριστοτεχνικά δομημένο θρίλερ. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως, ήταν μια απαισιόδοξη αλληγορία για την αυτοκαταστροφική τάση του ανθρώπινου είδους, το ζοφερό μέλλον του κόσμου, την κυριαρχία των μηχανών και την ανυπαρξία του «ανθρώπου» μπροστά σε μια «λογική» που θέσπισε ο ίδιος.

Τρεις «επίσημες συνέχειες» της ταινίας, (σκηνοθετημένες μάλιστα από καλλιτέχνες όπως ο Τζέιμς Κάμερον, ο Ντέιβιντ Φίντσερ και ο Ζαν Πιέρ Ζενέ) δεν κατόρθωσαν να φτάσουν την αξία της για να μην αναφερθούμε στις γελοιότητες τύπου «Αλιεν εναντίον Κυνηγού» όπου το Αλιεν «συναντιόταν» με ένα άλλο γνωστό τέρας του κινηματογράφου, τον «Κυνηγό» (Predator).

Εφέτος, ο ίδιος ο Σκοτ μετά από τα όσα χρόνια έχουν περάσει είναι έτοιμος να παρουσιάσει την δική του επιστροφή στον μύθο του «Αλιεν»: το πολυαναμενόμενο prequel της ταινίας (η ιστορία θα αναφέρεται στο τι έγινε πριν από την ταινία). Αν και η ιστορία του «Προμηθέα", όπως είναι ο τίτλος της καινούργιας ταινίας, φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό, ο Σκοτ έχει δηλώσει ότι ενώ το «Αλιεν» είναι η σπίθα για την δημιουργία της τελευταίας ταινίας του, μέσα από την διαδικασία της παραγωγής ο «Προμηθέας» κατέληξε να είναι κάτι πρωτότυπο μέσα στον κόσμο της μυθολογίας και του διαστήματος στον οποίο εντασσόταν η πρώτη ταινία.

«Οι απόλυτοι φαν του "Alien" θα αναγνωρίσουν στον «Προμηθέα» το DNA της πρώτης ταινίας, όμως οι ιδέες που πραγματευόμαστε είναι γνήσιες, μεγάλες και προκλητικές» είπε ο Σκοτ.

Κρίνοντας από το πρώτο teaser της ταινίας που κυκλοφόρησε προσφάτως και στο Διαδίκτυο, το φιλμ θα είναι εξαιρετικά τρομαχτικό, κάτι που φαίνεται και στο μότο του: «Πήγαν αναζητώντας την αρχή μας και αυτό που βρτήκαν μπορεί να είναι το τέλος μας».

Στην ομάδα των ταλαντούχων πρωταγωνιστών του «Προμηθέα» θα βρούμε την βραβευμένη με Οσκαρ Σαρλίζ Θερόν, τον διαρκώς ανερχόμενο Μάικλ Φασμπέντερ (σε λίγο θα δούμε την ταινία του"Shame"), τον Γκάι Πιρς, την Νούμι Ραπάς (στα πάνω της χάρη στο "Κορίτσι με το Τατουάζ" του Ντέιβιντ Φίντσερ) και τον Ίντρις Έλμπα ("Thor").

Το να δουλεύεις με έναν σκηνοθέτη σαν τον Ρίντλει Σκοτ πάντως, σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατάς το στόμα σου σφραγισμένο. Όταν στο τελευταίο φεστιβάλ Βενετίας ρωτήσαμε τον Μάικλ Φασμπέντερ (που συμμετείχε στο φεστιβάλ με τις ταινίες «Shame» και «Μια επικίνδυνη μέθοδος») να αναφερθεί στον «Προμηθέα», εκείνος μάσησε τα λόγια του λέγοντας ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μια μικρή ταινία όπως το «Shame» με μια μεγάλη παραγωγή όπως ο «Προμηθέας» είναι ότι στην δεύτερη εργάζονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι…

Η ταινία «Προμηθέας» θα διανεμηθεί στις αίθουσες το καλοκαίρι του 2012 από την ODEON

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου