Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η 11η Σεπτεμβρίου μέσα από ταινίες και βιβλία

Η 11η Σεπτεμβρίου αποτελεί ακόμα ένα θέμα που κινηματογραφιστές και λογοτέχνες διστάζουν να αγγίξουν. Θεωρώντας ίσως ότι η τραγωδία είναι πολύ «κοντά» -και πολύ επίπονη- την εξετάζουν μέσα από θέματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την τρομοκρατική επίθεση.

Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν αποτελέσει έμπνευση για δεκάδες βιβλία και ταινίες και αφορμή για σχόλιο για τον πόνο και τη μισαλλοδοξία. Παρ' όλα αυτά, η τέχνη «απαντά» στα σκληρά ζητήματα της πραγματικότητας και καλείται είτε να καθησυχάσει, είτε να προκαλέσει.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα βιβλία και τις ταινίες που ασχολήθηκαν (άμεσα ή έμμεσα) με την 11η Σεπτεμβρίου.

Βιβλία

Στο Netherland του Τζόζεφ Ο’ Νιλ, ένας Ολλανδός μετανάστης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του γάμου του, παίζοντας κρίκετ. Όλα αυτά συμβαίνουν στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Τα γεγονότα της «ημέρας που άλλαξε τον κόσμο» μέσα από τα μάτια ενός Γερμανού χορευτή και της συζύγου και μούσας του, εξετάζει η Έλεν Σούλμαν στο A Day At The Beach.

Ο Άνθρωπος σε Πτώση του Ντον ΝτεΛίλλο παρακολουθεί τη ζωή τριών χαρακτήρων: του Κηθ, που βγαίνει από τα συντρίμμια σε μια ζωή που ποτέ δεν διανοήθηκε ότι θα ήταν η δική του. Της Λιάν, της αποξενωμένης γυναίκας του και του μικρού τους γιου Τζάστιν, που στέκει στο παράθυρο ατενίζοντας τον ουρανό κι αναζητώντας σε αυτόν και άλλα αεροπλάνα.

Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά: Στο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, ένα 9χρονο αγόρι καλείται να αντιμετωπίσει τον θάνατο του πατέρα του στην τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Προσπαθώντας να ανακαλύψει σε ποια κλειδαριά ανήκει το μυστηριώδες κλειδί που του άφησε ο πατέρας του, γυρίζει τους δρόμους της «παγωμένης» από τις επιθέσεις Νέας Υόρκης.

Το Σάββατο του Ίαν ΜακΓιούαν δεν ασχολείται άμεσα με την 11η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο κεντρικός χαρακτήρας του κινείται σε μια πόλη πληγωμένη, γεμάτος θλίψη και ματαιωμένα όνειρα και ο ίδιος.

Στο Amazing Spider Man, στο «Μαύρο Τεύχος» ο Άνθρωπος-Αράχνη και άλλοι χαρακτήρες της Μάρβελ, όπως ο Κάπτεν Αμέρικα, ο Ντέαρντεβιλ και ο Μαγκνίτο αντιδρούν στις επιθέσεις.

Ταινίες

25η Ωρα (2002)

Η καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου διατρέχει ολόκληρη την ταινία του Σπάικ Λι, αν και η υπόθεση δεν έχει άμεση σχέση με αυτήν. Ο Μοντγκόμερι Μπρόγκαν (Έντουαρτ Νόρτον) πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή. Έχει μπροστά του μόλις 24 ώρες για να χαρεί την ελευθερία του. Η ταινία που έφερε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη την εικόνα του κατεστραμμένου «Σημείου Μηδέν», είναι ποτισμένη από την οργή και την θλίψη που κατέλαβε τους Νεοϋορκέζους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Χαρακτηριστική η σκηνή όπου ο Μόντι μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου της ιρλανδικής παμπ του πατέρα του (όπου συχνάζουν πυροσβέστες και εγκωμιάζονται οι «χαμένοι» στην τραγωδία σύντροφοι) κατηγορεί την κοινωνία, τον κόσμο και τον ίδιο του τον εαυτό. Και η πιο ειλικρινής έκφραση παραδοχής των σφαλμάτων της αμερικανικής κοινωνίας βρίσκει την έκφρασή της στο σινεμά.

Fahrenheit 9/11 (2004)

Οι ταινίες του Μάικλ Μουρ σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αντικειμενικές. Αυτό το ντοκιμαντέρ καταγράφει το πώς βλέπει ο ίδιος την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και το πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μπους την τραγωδία και πώς την χρησιμοποίησε ως «όχημα» για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Αποτελεί ένα από τα πιο εμπορικά ντοκιμαντέρ, με έσοδα πάνω από 222 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

United 93 (2006)

Τα γεγονότα της πτήσης United Flight 93, η οποία συνετρίβη κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια όταν οι επιβάτες προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αεροπειρατές να φτάσουν στον στόχο τους (τον θόλο του Καπιτωλίου). Ο Πολ Γκρινγκράς σκηνοθετεί αυτό το ενδιαφέρον δράμα που εκτυλίσσεται σε αληθινό χρόνο.

Extremely Loud and Incredibly Close (2011)

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, το οποίο έχει θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα που σχετίζονται με την τραγωδία. Ένα αγόρι χάνει τον πατέρα του στην καταστροφή και γυρίζει στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας να λύσει ένα μυστήριο. Η σκηνοθεσία είναι του Στίβεν Ντάλντρι και στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τομ Χανκς, Σάντρα Μπούλοκ και Τόμας Χορν.

Hamburg Cell (2004)

Η Αντόνια Μπερντ σκηνοθέτησε αυτήν την μάλλον άγνωστη τηλεταινία, μια μυθοπλασία για την 11η Σεπτεμβρίου, από την πλευρά, όμως, των τρομοκρατών. Η ταινία εξετάζει τα γεγονότα που μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στο να σχεδιάσει και να εκτελέσει την καταστροφή χιλιάδων άλλων.

The Emperor’s Children (?)

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ταινία πρόκειται να σκηνοθετήσει ο Νόα Μπάουμπαχ και αφορά τη ζωή τριών προνομιούχων 30άρηδων το καλοκαίρι του 2001. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται τους μήνες πριν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το πρότζεκτ βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει εάν και πότε θα είναι έτοιμο. Φήμες θέλουν την Κίρα Νάιτλι να έχει βάλει πλώρη για τον πρωταγωνιστικό γυναικείο ρόλο.

Reign over me- Ζωή απ’ την αρχή (2007)

Μία ταινία με τον Άνταμ Σάντλερ για την 11η Σεπτεμβρίου; Το Ζωή από την Αρχή ασχολείται με την απώλεια και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ένας άνδρας που έχει χάσει την οικογένειά του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συναντά ξανά τον ένα παλιό του φίλο από το κολέγιο. Η φιλία που θα αναπτυχθεί τον βοηθά να ξεπαράσει τα τραύματά του.

Δίδυμοι Πύργοι (2006)

Ο Όλιβερ Στόουν δεν έκανε μια ταινία-καταγγελία της πολιτικής Μπους, αλλά ένα ανθρώπινο δράμα για δύο αστυνομικούς του λιμανιού της Νέας Υόρκης που παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια. Η ταινία, πάντως, δεν κατόρθωσε να αναβιώσει τις συγκινητικές στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι εκείνη την ημέρα, και επέλεξε το εύκολο, μελό στοιχείο.

September 11 (2002)

Η ταινία συγκεντρώνει έντεκα μικρού μήκους σκηνοθετών από ολόκληρο τον κόσμο. Οι Σον Πεν, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, Κεν Λόουτς, Μίρα Ναΐρ, καθώς και δημιουργοί από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, εξετάζουν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και το πώς αυτά επηρέασαν ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια δασκάλα σε χωριό του Ιράν προσπαθεί να εξηγήσει στους μαθητές της τι συνέβη. Παιδιά στην Μπουρκίνα Φάσο ισχυρίζονται ότι εντόπισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μια κουφή Γαλλίδα στο Μανχάταν γράφει ένα γράμμα σε κάποιον που πήγε για δουλειά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Κάθε ταινία διαρκεί 11 λεπτά, εννέα δευτερόλεπτα και ένα κάδρο.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου