Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

«Χούντα είναι. Θα περάσει;» νέα σειρά στη ΝΕΤ



Η δικτατορία των συνταγματαρχών (1967- 1974) σε μία τηλεοπτική σειρά 13 επεισοδίων που αναδεικνύει την τραγική φαιδρότητα μιας αυτόκλητης εξουσίας, η οποία θεώρησε ότι με «θεϊκή εντολή» όφειλε να σώσει την Ελλάδα .

Κατά το «Μπόρα είναι, θα περάσει», ο τίτλος της τηλεοπτικής σειράς-ντοκυμαντέρ «Χούντα είναι. Θα περάσει;», που ωστόσο έχει προστεθεί ένα ερωτηματικό, δηλώνει αμέσως τις προθέσεις των δημιουργών της: «Είναι πάνω απ' όλα μια διασκεδαστική ματιά πάνω στην περίοδο της δικτατορίας, μια σειρά που σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται» είπε στο «Βήμα» ο σκηνοθέτης και επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας Φώτος Λαμπρινός για τη σειρά που επρόκειτο να αρχίσει να μεταδίδεται την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου από την ΝΕΤ, αλλά λόγω απεργίας μετατίθεται για την Τρίτη 20 του μηνός.

«Προβάλλοντας ολοζώντανη την εικόνα ενός ευτράπελου όσο και καταπιεστικού καθεστώτος, η σειρά επιδιώκει να καταδείξει αφενός μεν την ακραία ηλιθιότητα των αυτόκλητων σωτήρων μας, αφετέρου δε τη συμπεριφορά ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας που ανέχθηκε το καθεστώς προκειμένου να "περνάει καλά" και να μην ενοχλείται» είπε ο κ. Λαμπρινός.
Κατά τον Φώτο Λαμπρινό το ερωτηματικό που υπάρχει στο τέλος αναφέρεται ευθέως στη συμπεριφορά του κοινωνικού σώματος, δηλαδή των Ελλήνων σε όλη τη διάρκεια της χούντας. «Συμπεριφορά αδράνειας και ανοχής, αν όχι βολέματος, την οποία εντέχνως και επιδέξια σπρώξαμε κάτω από το χαλί όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης και δεν μας απασχόλησε ποτέ ως βασική αιτία της σημερινής κατάστασης».

Κάθε ημίωρο επεισόδιο, που καλύπτει κατά κανόνα ένα εξάμηνο, περιλαμβάνει κυρίως εικόνες από τη δραστηριότητα του χουντικού καθεστώτος, διάφορες αντιστασιακές ενέργειες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διεθνή γεγονότα που συνέβησαν στο χρονικό διάστημα που καλύπτει το συγκεκριμένο επεισόδιο και, τέλος, τα «ποικίλα» θέματα των εβδομαδιαίων ειδήσεων, όπως η καλλιτεχνική κίνηση, η μόδα, διάφορες φολκλορικές εκδηλώσεις, τα σπορ κτλ.

Το χιούμορ πάντως είναι το όπλο της σειράς. Ο Λαμπρινός δεν θέλησε να ντύσει τη σειρά με τις γνωστές συνεντεύξεις και τις ατέλειωτες (και ενίοτε βαρετές) αφηγήσεις. Οι εικόνες μιλούν μόνες τους: «Οταν πηγαίνει ο Γιώργος Παπαδόπουλος στη Λάρισα και έχει μια συγκέντρωση μεγαλύτερη από του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κωνσταντίνου Καραμανλή θέλουμε κι άλλα;». Ακόμη και τα ζενερίκ του κάθε επεισοδίου είναι σκηνές από τη στρατιωτική κωμωδία του Νίκου Περάκη «Λούφα και παραλλαγή», η οποία τοποθετείται στην περίοδο της επταετίας (τα συνοδεύουν οι φωνές των ηθοποιών Γιώργου Μοσχίδη και Γιώργου Μιχαλακόπουλου). «Στο πρώτο επεισόδιο, για παράδειγμα, που έχει χριστουγεννιάτικο προφίλ, υπάρχει το θέμα των αλεξιπτωτιστών Αγιοβασίληδων που κάποιος σκαρφίστηκε επί χούντας!» είπε ο Λαμπρινός.

Η ιδέα της σειράς γεννήθηκε το φθινόπωρο του 2009 όταν ο Αριστείδης Μανωλάκος, τον οποίο ο Λαμπρινός γνωρίζει από τη δεκαετία του 1960, του είπε ότι ενώ έχει ασχοληθεί με αμέτρητα θέματα στον χώρο του ντοκυμαντέρ (η δουλειά για τον Αρη Βελουχιώτη είναι η διασημότερή του), δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη χούντα των συνταγματαρχών. «Η κουβέντα έμεινε στον αέρα, αλλά το μυαλό δουλεύει από μόνο του, οπότε έπειτα από λίγο καιρό άρχισα να το σκέφτομαι σοβαρότερα. Ετσι μου ήρθε η ιδέα να κάνω τη χούντα έτσι όπως έκανα το Πανόραμα».

Τα προπαγανδιστικά κινηματογραφικά Επίκαιρα που κατασκεύαζε το ίδιο το καθεστώς, σκηνοθετώντας κατά κάποιον τρόπο τον εαυτό του, υπήρξαν η πρώτη ύλη της σειράς, η οποία ολοκληρώνεται σε 13 ημίωρα επεισόδια, καλύπτοντας το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 1967 ως την 31η Δεκεμβρίου 1974. Υπάρχει δηλαδή ένας πρόλογος (1η Ιανουαρίου 1967 με 21η Απριλίου 1967) με αυτά που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος, όπως και ένας επίλογος (24 Ιουλίου 1974 με 31 Δεκεμβρίου 1974) με αυτά που ακολούθησαν την πτώση της χούντας.

Τη μουσική σύνθεση και επιμέλεια έχει ο Γιώργος Παπαδάκης, το μοντάζ η Μυρτώ Λεκατσά και ο Μιχάλης Παπαδογιαννάκης, την ηχοληψία ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ τις μακέτες φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Αρβανίτης. Αφηγήτρια είναι η Γεωργία Μηλιώτη και υπεύθυνη για το αρχειακό υλικό η Χριστίνα Κατσιαδάκη. Βοηθός σκηνοθέτης είναι ο Παναγιώτης Πορτοκαλάκης. Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Γιώργου Κυριάκου και η παραγωγή της PLK Film Productions με παραγωγό τον Γιώργο Παπαδάτο.

Ο Φώτος Λαμπρινός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μια συμπυκνωμένη εκδοχή της σειράς να διανεμηθεί στις αίθουσες. Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι για λόγους αδιευκρίνιστους το τρέιλερ της σειράς δεν έχει προς το παρόν μεταδοθεί από το ίδιο το κανάλι που θα τη μεταδώσει!

Κυκλοφορεί ωστόσο στο Διαδίκτυο.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου