Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Μάικλ Φασμπέντερ: ο Ευρωπαίος που κατέκτησε το Χόλιγουντ

Εκτός από τον Ράιαν Γκόσλινγκ, ο Μάικλ Φασμπέντερ είναι ο άλλος κινηματογραφικός σταρ που θα μας απασχολήσει έντονα φέτος. Με εμφανίσεις σε αρκετές ταινίες, δεν αποκλείεται να κονταροχτυπηθεί στα Όσκαρ με τον Γκόσλινγκ. Αλλά ακόμα και αν δεν γίνει αυτό, ο Γερμανοϊρλανδός ηθοποιός έχει φτιάξει ένα βιογραφικό που πολλοί συνάδελφοί του θα ζήλευαν: Ντροπή του Στιβ ΜακΚουίν, Haywire του Στίβεν Σόντερμπεργκ, Τζέιν Έιρ, Prometheus του Ρίντλεϊ Σκοτ, A Dangerous Method του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Εάν ο χαρακτήρας του στην ταινία Ντροπή είναι εθισμένος στο σεξ, ο ίδιος ο Φασμπέντερ μοιάζει εθισμένος στη δουλειά.

Καταφέροντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε περιπέτειες τύπου 300 και σε δράματα χαρακτήρων όπως το Fish Tank της Άντρεα Άρνολντ, στο οποίο ερμηνεύει έναν άνδρα που κάνει σχέση με μία γυναίκα, αλλά προσεγγίζει ερωτικά και την ανήλικη κόρη της, ο Μάικλ Φασμπέντερ αρέσκεται στο να ερμηνεύει ρόλους σε πολλά και διαφορετικά είδη.

Για παράδειγμα στο A Dangerous Method του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ αναλαμβάνει τον ρόλο του ψυχαναλυτή Καρλ Γιούνγκ. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε ερμηνεύσει τον Μαγκνίτο στο X-men: Η Πρώτη Γενιά στο πλάι του Τζέιμς ΜακΆβοϊ.

Στη σκηνή, ο ηθοποιός ανέβηκε σε ηλικία 17 ετών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε σκεφτεί να κάνει διάφορα επαγγέλματα: δικηγόρος, αρχιτέκτονας, ακόμα και πολεμικός ανταποκριτής.

Ο Μ.Φασμπέντερ μεγάλωσε βλέποντας ταινίες του Σκορσέζε, του Σίντνεϊ Λιούμετ, τις οποίες αγαπούσε πολύ η μητέρα του. Σε ηλικία 19 ετών μετακομίζει στο Λονδίνο για να σπουδάσει υποκριτική.

Η καριέρα του στο σινεμά ξεκινάει στην πραγματικότητα από τη μικρή οθόνη. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ του δίνει ρόλο στην τηλεοπτική σειρά Band of Brothers, αλλά θα πρέπει να περάσουν μερικά χρόνια ακόμα μέχρι ο Φασμπέντερ να καταφέρει να κάνει τη μεγάλη του επιτυχία.

Αυτή έρχεται με το Άδωξοι Μπάστερδη του Κουέντιν Ταραντίνο. Ακολουθεί το Centurion, όπου ο Μ.Φασμπέντερ αποδεικνύει ότι μπορεί να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή σε μία περιπέτεια και ξαφνικά όλοι οι σκηνοθέτες θέλουν να συνεργαστούν μαζί του: ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (A Dangerous Method), ο Βινς Βον (X-men), ο Ρίντλεϊ Σκοτ (Prometheus), ο Στίβεν Σόντερμπεργκ (Heywire) ακόμα και ο Τζιμ Τζάρμους.

Είναι, όμως, η συνεργασία του με τον Βρετανό σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν που θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες, οδήγησε σε δύο ταινίες, ενώ ετοιμάζεται και μία τρίτη.

Η πρώτη τους συνάντηση ήταν στο Hunger, όπου ο Φασμπέντερ ερμηνεύει τον Μπόμπι Σαντς, έναν μαχητή του IRA, κρατούμενο σε βρετανικές φυλακές που αποφασίζει να ηγηθεί μιας ομάδας ανθρώπων που πραγματοποιούν απεργία πείνας, προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχειώδη δικαιώματα.

Η ταινία απέσπασε θετικά σχόλια και τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών και οδήγησε στο Ντροπή (Shame), όπου ο Φασμπέντερ ερμηνεύει τον Μπράντον, έναν άνδρα εθισμένο στο «εύκολο» σεξ που ζει μια -κατά τα άλλα- μοναχική ζωή στη Νέα Υόρκη που περιστρέφεται γύρω από το διαδικτυακό σεξ, τον αυνανισμό και τις πόρνες.

Η εμφάνιση της αδελφής του (την ερμηνεύει η Κάρεϊ Μάλιγκαν) στο διαμέρισμά του θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες...

Στην ταινία ο ΜακΚουίν έχει εστιάσει το φακό του στα δυο αυτά πρόσωπα, και ιδιαίτερα στον Μπράντον, καταγράφοντας με λεπτομέρεια τη μοναξιά, τις φοβίες και τις ανασφάλειές του αλλά και την προσπάθειά του να αλλάξει την πορεία της ζωής του.

Ο ρόλος του Μπράντον χάρισε στον Φασμπέντερ βραβείο ερμηνείας στο 68ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας και οδήγησε σε μία τρίτη συνεργασία. Ο Φασμπέντερ θα πρωταγωνιστήσει στη νέα ταινία του ΜακΚουίν με τίτλο 12 years a slave (12 χρόνια σκλάβος) που βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Σολομών Νόρθραπ ενός Αφροαμερικανού Νεοϋορκέζου που απήχθη το 1841 από δύο άνδρες και έζησε 12 χρόνια σκλαβιάς. Ο ρόλος που θα αναλάβει ο Φασμπέντερ στην ταινία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός.

«Εκτός από το ότι είναι μεγάλος και δυνατός και θαρραλέος, υπάρχει μια ευθραυστότητα στον Μάικλ και συγκεκριμένα πράγματα αποκαλύπτονται μέσα από αυτόν, στοιχεία που μπορούμε να τα δούμε και στους εαυτούς μας, κάτι που είναι πολύ σπάνιο. Έχει καρδιά, δεν απομακρύνεσαι συναισθηματικά ποτέ από αυτόν» δηλώνει ο ΣτιβΜακΚουίν για τον πρωταγωνιστή του.

Ίσως να είναι αυτή η ιδιότητά του που του έχει χαρίσει αυτούς τους ρόλους που τον βλέπουμε να ερμηνεύει στη μεγάλη οθόνη. Όπως τον Ρότσεστερ στο Τζέιν Έιρ, το κλασικό αριστούργημα της Σαρλότ Μπροντέ, έναν ρόλο που έχει ερμηνεύσει ακόμα και ο Όρσον Γουέλς.

Όπως λέει και ο ίδιος: τους τελευταίους 18 μήνες δεν έχει σταθεί καθόλου. Αλλά σίγουρα θα βρει χρόνο να πείσει την μητέρα του να εκπληρώσει το παιδικό της όνειρο να γίνει ηθοποιός: «Δεν είναι ποτέ αργά για να κάνεις αυτά που επιθυμείς» λέει ο ίδιος.

*To Ντροπή θα προβληθεί στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2012. Το Μία Επικίνδυνη Μέθοδος προβάλλεται ήδη στις αίθουσες, όπως και το Τζέιν Έιρ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου