Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τανγκό των Χριστουγέννων (2011)

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη, σε ένα σενάριο του Βαγγέλη Νάση, με τον Νίκο Κουτελιδάκη να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στο σινεμά υπογράφοντας για πρώτη φορά μια ταινία μεγάλου μήκους, αποτελεί μία από τις πιο φιλόδοξες, από εμπορικής πλευράς, ελληνικές ταινίες της σεζόν σε διανομή της Village Roadshow.

Η ιδέα ανήκει στον Γιάννη Μπέζο που άνοιξε τα χαρτιά του ένα Σάββατο πριν από τέσσερα χρόνια στο καφέ Φίλιον. "Αυτό που έκανα εγώ ήταν ν' αρχίσω τα προξενιά των ρόλων, αυτό που λέμε κάστινγκ", μας είπε ο σκηνοθέτης. "Το βιβλίο έχει το μεγαλείο της απλότητας", πρόσθεσε ο Γιάννης Μπέζος. "Το μετέφρασα σαν εικόνα. Εκτυλίσσεται σε έναν χειμώνα βαρύ, στα χρόνια της δικτατορίας... Είναι η θερμοκρασία ενός μήνα".

Η υπόθεση διαδραματίζεται τη δεκαετία του '70, κάποια Χριστούγεννα σε ένα στρατόπεδο στον Εβρο που προετοιμάζεται για την καθιερωμένη γιορτή. Οι σκέψεις όμως του υπολοχαγού Στέφανου Καραμανίδη είναι αλλού: άνθρωπος κλειστός, επιθυμεί τη νεαρή σύζυγο ενός συνταγματάρχη και βάζει σκοπό να τη ζητήσει σε χορό. Βάζει, λοιπόν, έναν συνεσταλμένο φαντάρο να τον μάθει τανγκό, σχέση που θα αποδειχθεί καταλυτική για μια σειρά γεγονότων με βασικό άξονα το δίπτυχο: έρωτας και μουσική.

Οι σχέσεις αυτών των ανθρώπων που τους ερμηνεύουν οι Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Στάνκογλου, Αντίνοος Αλμπάνης και Βίκυ Παπαδοπούλου δοκιμάζονται, βρίσκονται σε αδιέξοδο. "Θέλαμε να αναδείξουμε αυτό το στοιχείο. Το πώς μια ψυχή μπορεί να απελευθερωθεί", σχολίασε ο Νίκος Κουτελιδάκης για να προσθέσει πως η ταινία κοιτά την περίοδο της χούντας με μια ελαφριά δόση σαρκασμού. "Μιλάει για τον έρωτα που συνδέεται με το τραγούδι", πρόσθεσε την άποψή του για το φιλμ και ο Γιάννης Στάνκογλου. "Εχω ερωτευτεί στη ζωή μου, αλλά δεν έχω μάθει μουσική", είπε.

Σε μια στιγμή που το ελληνικό σινεμά ταξιδεύει στα φεστιβάλ και βραβεύεται, αλλά στερείται χρηματικών πόρων, το "Τανγκό των Χριστουγέννων" είναι μια παραγωγή που απευθύνεται σε όλους. "Δεν νομίζω ότι δεν χρειάζονται αυτές οι ταινίες (οι εμπορικές)", σημείωσε ο σκηνοθέτης. "Αυτή είναι μια ταινία για το κοινό, είναι ένα στοίχημα".

Η επίσημη πρεμιέρα του "Τανγκό των Χριστουγέννων" είναι στις 21 Νοεμβρίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής.

  • ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Γιάννoς Αιόλου, ενώ το συγκρότημα των Imam Baildi εμφανίζεται στο φιλμ ως η στρατιωτική μπάντα που παίζει μουσική.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου