Ever wonder why you forget certain parts of movies? Maybe perhaps why you forgot a certain actor was in the film you were watching? Berkeley scientists at the University of California can show you why. The following video is a computer visual representation of human brain signals as they watch clips of movies, and the results are stunning.
Researchers say this moves them one step closer to actually being able to RECORD HUMAN DREAMS! Sounds awesome when you think of it in terms of being able to read the thoughts of coma patients and such, but even more awesome when you can actually get a glimpse into the warped artsy Sundance worthy escapades that is your mind.
Watch the video and be amazed. Learn more about the research going on here.
geektyrant
μέσα στο μυαλό των ανθρώπων, καθώς κατάφεραν να αναπαράγουν σε μια συσκευή εικόνες από βιντεοκλίπ, όπως αυτές καταγράφονταν στον εγκέφαλο, την ώρα που ο θεατής έβλεπε την ταινία.
Αν και σχετικά θολές, οι ανακατασκευασμένες εικόνες που προβάλλονταν στην οθόνη ενός υπολογιστή και είχαν δημιουργηθεί μέσω καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας, είχαν αξιοσημείωτη ομοιότητα με τις εικόνες του βίντεο που την ίδια ώρα έβλεπε ο εθελοντής. Πρόκειται, στην ουσία, για το πιο πετυχημένο μέχρι σήμερα πείραμα που "μεταφράζει" τα εγκεφαλικά σήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε κινούμενες εικόνες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Θωμάς Νασελάρης), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με τις βρετανικές "Τelegraph" και "Daily Mail", διευκρίνισαν ότι ακόμη δεν φθάσαμε στο σημείο να διαβάζουμε το νου, όμως η τεχνολογία ανοίγει πλέον τον δρόμο να "μεταφράζονται" οι μνήμες μας -και ίσως τα όνειρά μας- σε μια οθόνη. "Ανοίγουμε πια ένα παράθυρο στις ταινίες του μυαλού μας. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την αναπαραγωγή των εσωτερικών μας εικόνων", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου (fMRI), την ώρα που οι εθελοντές παρακολουθούσαν "τρέιλερ" από ταινίες του Χόλιγουντ, και μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν σε υπολογιστή νοητικές εικόνες παρόμοιες με αυτές που παίζονταν στο βιντεοκλίπ. Αναλύοντας τους τρόπους που το οπτικό κέντρο του εγκεφάλου αντιδρά σε αυτά που βλέπει στην οθόνη, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο μαντεύει με μεγάλη ακρίβεια τι βλέπει ο άνθρωπος και το ανακατασκευάζει (προσομοιώνει) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι σαν να προβάλλεται ξανά σε μια οθόνη η νοητική ταινία που αντιστοιχεί στην πραγματική!
Το λογισμικό αξιοποιεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη από βίντεο του YouTube και άλλα, τα οποία αναμιγνύει, προκειμένου να αναδημιουργήσει, όσο γίνεται πιο πιστά, την ταινία που βλέπει ο θεατής. Προκύπτει, έτσι, τελικά ένα θολό αλλά συνεχόμενο βίντεο που αποτελεί την αναπαράσταση της πραγματικής ταινίας, όπως έχει καταγραφεί στο νου. Η μελλοντική διεύρυνση του μεγέθους της βιβλιοθήκης των διαθέσιμων βίντεο αναμένεται να αυξήσει και την ποιότητα της αναπαραγόμενης νοητικής ταινίας.
Αν και σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να επεξεργαστεί μόνο βιντεοκλίπ που οι άνθρωποι ήδη έχουν δει, στο μέλλον ίσως καταστεί δυνατό να βελτιωθεί το λογισμικό έτσι ώστε να μπορεί να αναπαράγει όνειρα και αναμνήσεις, με το σκεπτικό ότι και αυτά αντιστοιχούν σε νοητικές "ταινίες" που έχει καταγράψει ο εγκέφαλος, όπως όταν βλέπει μια πραγματική ταινία. Πάντως οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι θα χρειαστούν όμως ακόμα δεκαετίες μέχρι ένα μηχάνημα να φθάσει στο σημείο να διαβάσει τις σκέψεις των ανθρώπων.
Στο μέλλον η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους, λόγω εγκεφαλικού ή κώματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου