Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Super 8 (2011) - Ο Σπίλμπεργκ επιστρέφει στον Ε.Τ.


Αθεράπευτος λάτρης της επιστημονικής φαντασίας και οξύς γνώστης της παιδικής ψυχοσύνθεσης, ο 65χρονος Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει για άλλη μια φορά στο αγαπημένο του πεδίο δράσης με το "Super 8", που θα δούμε στις ελληνικές αίθουσες στις 16 Ιουνίου 2011.

Οχι ως σκηνοθέτης, αλλά ως παραγωγός δίνει τα φώτα του στον άξιο συνεχιστή της κουλτούρας των ταινιών επιστημονικής φαντασίας Τζέι Τζέι Εϊμπραμς και μαζί υπογράφουν ένα φιλμ με τον νοσταλγικό αέρα του "παλιού" και το άψογο περίβλημα του "καινούργιου".

Ταινία-γεγονός για το καλοκαίρι του 2011, το "Super 8" βγήκε σε 3.000 αμερικανικές αίθουσες στις 10 Ιουνίου εν μέσω ψιθύρων αλλά και φωνών γκρίνιας για τη χαμηλού προφίλ διαφημιστική του καμπάνια. Προηγουμένως, στις 9 Ιουνίου, η Paramount Pictures χρησιμοποίησε το Twitter για να "βγάλει" την ταινία σε 300 κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά ανάγοντας το "Super8Secret" σε πρώτο θέμα με άπειρους οπαδούς στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο και δίνοντας έναν σύνδεσμο, στον οποίο ο καθένας μπορούσε να αγοράσει εισιτήρια για την ταινία και να κερδίσει δωρεάν ποπ κορν.

Με την ελπίδα ότι έτσι θα ανέκυπτε ένας διαδικτυακός θόρυβος, το στούντιο στοιχημάτισε με τους δικούς του όρους στην προώθηση της χαμηλού κόστους ταινίας -μόλις 50 εκατομμυρίων δολαρίων- που ξεκίνησε σε σύμπραξη με το Twitter τον Μάρτιο. Το περιεχόμενο καλύπτεται από μυστήριο. "Το ένστικτό μου μού λέει ότι αν δείξεις τα πάντα στους θεατές, δεν θα πάνε να δουν την ταινία", σχολίασε ο Εϊμπραμς για το "έξυπνο" τρέιλερ του φιλμ, που κυκλοφόρησε ποντάροντας στο ερέθισμα των όσων δεν δείχνει (ανάλογο μάρκετινγκ είχε γίνει για το "Cloverfield", παρόμοιας λογικής ταινία του ίδιου με στοιχεία "Blair Witch Project").

Ωστόσο, τα βασικά συστατικά τα ξέρουμε: ο μέντορας του πρότζεκτ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, μας ταξιδεύει στη δεκαετία που γεννήθηκαν τα μπλοκμπάστερ, το καλοκαίρι του 1979, σε μια μικρή πόλη του Οχάιο (ο πραγματικός τόπος καταγωγής του). Εκεί, μια παρέα φίλων -μην ψάχνετε για σταρ εδώ, καθώς πρωταγωνιστούν οι πιτσιρικάδες Ελ Φάνινγκ και Κάιλ Τσάντλερ- γίνονται μάρτυρες ενός καταστροφικού εκτροχιασμού τρένου, ενώ γυρίζουν σε απομονωμένη σιδηροδρομική διασταύρωση μια ερασιτεχνική ταινία με ζόμπι. Χρησιμοποιώντας μια "Super 8" κάμερα, πολύ σύντομα συνειδητοποιούν ότι μια εξωγήινη δύναμη κρύβεται πίσω από το ατύχημα.

Τα εξελιγμένα ψηφιακά εφέ της ILM του Τζορτζ Λούκας και η σινεφίλ χροιά του θέματος σε συνδυασμό με την τάση του Σπίλμπεργκ να μπλέκει το καταστροφικό θέαμα με το συναίσθημα (βλέπε "την απώλεια της αθωότητας"), υπόσχονται ένα φιλμ στην παράδοση των "Σαγονιών του καρχαρία" και του "Ε.Τ. ο εξωγήινος". Ή ακόμα και στην παράδοση οικογενειακών περιπετειών του '80, όπως το "Στάσου πλάι μου" και το "Κυνήγι της μεγάλης περιπέτειας". Η ταινία εξάλλου είναι φόρος τιμής στο σινεμά του δημιουργού, του χολιγουντιανού σκηνοθέτη που μας έμαθε να βλέπουμε το υπερπέραν μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

"Ηθελα το κοινό να απολαύσει δράση, χιούμορ, αγωνία σε μια ταινία- μπλοκμπάστερ, αλλά την ίδια στιγμή, ήθελα να υπάρχουν ψυχή και αλήθεια σε όλο αυτό...", σχολιάζει ο Σπίλμπεργκ. Και συνεχίζει εξαίροντας το ταλέντο του Τζέι Τζέι Εϊμπραμς που έγραψε και σκηνοθέτησε το φιλμ: "Εχει τη μοναδική ικανότητα να γεφυρώνει γενιές. Φαίνεται η αγάπη του για τις ταινίες όπως γίνονταν παλιά, ενώ την ίδια στιγμή κάνει σύγχρονο σινεμά. Πιάνει τον παλμό της νέας γενιάς και τον εκφράζει, όπως ταυτόχρονα μπορεί να εκφράσει τη δική μου. Είναι ο καλύτερος που υπάρχει στην κινηματογραφική αφήγηση".

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου