Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τζέσικα Τσαστέιν : Η «ανακάλυψη» του Αλ Πατσίνο

Η πρωταγωνίστρια της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα ταινίας του Τέρενς Μάλικ αποκαλύπτει: Την πρώτη εβδομάδα στις πρόβες είχα πολύ άγχος. Φοβόμουν ότι θα απολυθώ.

Το όνομα της Τζέσικα Τσαστέιν δεν μας έλεγε πολλά. Για να είμαστε ειλικρινείς, τίποτα. Μέχρι το τέλος του χρόνου, όμως, θα τη μάθουν οι σινεφίλ για τα καλά. Οχι μόνο γιατί πρωταγωνιστεί στη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία του Τέρενς Μάλικ, «Το δέντρο της ζωής» (προβάλλεται στις αίθουσες). Ούτε απλά επειδή ο Μπραντ Πιτ άφησε για λίγο το χέρι της Αντζελίνα Τζολί και κράτησε το δικό της για να τη συνοδέψει στο κόκκινο χαλί. Το άλλο τής το κρατούσε ο Σον Πεν.

Η 30χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός θα αρχίσει να μας βομβαρδίζει με την παρουσία της στη μεγάλη οθόνη. Μέσα στη σεζόν θα βγουν κάμποσες ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί. Από τον σεξπιρικό «Κοριολανό» του Ρέι Φάινς και το «The Debt» του Τζον Μάντεν, όπου υποδύεται μια πράκτορα της Μοσάντ στο πλευρό της Ελεν Μίρεν και του Σαμ Γουόρδιγκτον, μέχρι το «The help» του Τέιτ Τέιλορ και το ψυχολογικό θρίλερ «Take shelter» του Τζεφ Νίκολς, που επίσης έφυγε με διάκριση από τις Κάνες (Μεγάλο βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής Κινηματογράφου). Και φυσικά τη «Σαλώμη» του Οσκαρ Ουάιλντ, που μετέφερε στο σινεμά ο Αλ Πατσίνο, και θα κάνει την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας τον Σεπτέμβριο.

Και για να μιλήσουμε με νούμερα, η Τζέσικα Τσαστέιν έκανε 11 high profile ταινίες μέσα σε τρία χρόνια. «Σκέφτομαι ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς η ζωή μου θα είναι διαφορετική», μου ομολογούσε πριν από λίγες μέρες στις Κάνες.

Ευδιάθετη και φιλική, η ηθοποιός με το κατάλευκο, σχεδόν διάφανο δέρμα, δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί ότι μέχρι τώρα η καριέρα της, που ξεκίνησε από τη φημισμένη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, προχωρούσε σιγά σιγά, σε σημείο μάλιστα να της λέει η μητέρα της: «Ζεις μακριά, στο Λος Αντζελες, και δουλεύεις, αλλά δεν σε βλέπουμε πουθενά».

Να όμως που ήρθε ο καιρός να την κάνει περήφανη -την επισκέφτηκε, άλλωστε, στα γυρίσματα που έκανε με τον Αλ Πατσίνο. Και φυσικά έφυγε από το σετ με μια φωτογραφία του Αμερικανού θρύλου. «Την έχει κορνιζάρει η γιαγιά μου και τη δείχνει στις φίλες της», λέει η γλυκιά ηθοποιός και σκάει στα γέλια.

Ο Αλ Πατσίνο ήταν αυτός που πρότεινε στον Τέρενς Μάλικ την Τζέσικα Τσαστέιν. Αν και είχε μεγάλη εμπειρία στο θέατρο, ειδικά σε σεξπιρικούς ρόλους -πριν από δύο χρόνια ήταν η Δεισδαιμόνα του «Οθέλο» που σκηνοθέτησε ο Πίτερ Σέλαρς και υποδύθηκε ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν-, στο σινεμά εμφανίστηκε μόλις πριν από 3 χρόνια. Στο «Δέντρο της ζωής» παίζει μια στοργική μητέρα της δεκαετίας του '50, τη σύζυγο του Μπραντ Πιτ, ο οποίος είναι, αντίθετα, καταπιεστικός και αυταρχικός με τα τρία παιδιά τους. Η ταινία, που είναι ένας ύμνος στη ζωή, βουτηγμένος σε βαθιά φιλοσοφία, ξεδιπλώνεται ως φλας μπακ ενός από τους γιους της οικογένειας (Σον Πεν).

Θυμάται τα παιδικά του χρόνια και προσπαθεί να κατανοήσει έννοιες όπως ζωή, θάνατος, πίστη, σύμπαν.

«Ο Μπραντ ενσαρκώνει τη φύση και εγώ τη χάρη. Παίζω μια γυναίκα που βάζει τους άλλους πάνω από τον εαυτό της και αγαπά χωρίς εγωισμό. Για το ρόλο, έπρεπε να καλλιεργήσω και σε μένα τη... χάρη», λέει.

Και τι έκανε γι' αυτό; «Διαλογισμό», απαντά, «και διάβασμα πνευματικό. Είδα, επίσης, πολλούς πίνακες που απεικόνιζαν την Παναγία. Ο Μάλικ μού ζήτησε να δω ταινίες του '30 και του '40, ειδικά με τη Λορίν Μπακόλ».

Είναι ενθουσιασμένη που δούλεψε με τον Τέρενς Μάλικ, έναν από τους ζωντανούς θρύλους του αμερικανικού σινεμά. «Την πρώτη βδομάδα στις πρόβες είχα πολύ άγχος. Φοβόμουν ότι θα απολυθώ», λέει.

Για να το ξεπεράσει τη βοήθησε ο ίδιος. «Είναι τόσο ευγενικός. Νοιάζεται για όποιον είναι στο σετ, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο που δουλεύει στην ταινία», εξηγεί.

Οσο για την περιβόητη «αγοραφοβία» του Τέρενς Μάλικ, που δεν εμφανίστηκε στις Κάνες ούτε για να παραλάβει τον Φοίνικα, η Τσαστέιν έχει μια πολύ γλυκιά δικαιολογία. «Δεν θέλει», έλεγε, «να τραβάει αυτός την προσοχή για μια ταινία όπου συμμετέχουν τόσο πολλοί άνθρωποι». Δύο από αυτούς δεν είναι απλοί άνθρωποι, αλλά οι πιο περιζήτητοι σταρ του Χόλιγουντ, ο Μπραντ Πιτ και ο Σον Πεν. Μάταια ελπίζαμε να ακούσουμε καμιά πιπεράτη λεπτομέρεια για ενδεχόμενες παραξενιές των ακριβοπληρωμένων και περιζήτητων ηθοποιών.

«Μακάρι να είχα», λέει, «να σας πω μια ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά πραγματικά δεν διέκρινα ίχνος έπαρσης. Το καλό με αυτούς τους δύο είναι πως σε κάνουν αμέσως να ξεχάσεις ότι είναι αυτοί που είναι. Το σημαντικό γι' αυτούς είναι οι σχέσεις, το σενάριο και η ταινία».

Αν πάντως είναι αλήθεια ότι ο Σον Πεν, άλλοτε πρωταγωνιστής του Μάλικ και στην καταπληκτική «Λεπτή κόκκινη γραμμή», εκνευρίστηκε μόλις είδε την ταινία γιατί είχαν πετσοκόψει τις σκηνές του στο μοντάζ, η Τσαστέιν ένιωσε το αντίθετο. «Οταν την έβλεπα σκεφτόμουν ότι σε κάποιες σκηνές θα μπορούσα και να λείπω», λέει. Οχι βέβαια στην ατάκα που κατά τους συντελεστές είναι το ζουμί της ταινίας: «Αν δεν περνάς κάθε μέρα σου με πραγματική αγάπη, η ζωή σου θα περάσει γρηγορότερα». Την έχει υιοθετήσει και η ίδια, έκτοτε, ως μότο.

Για τον εαυτό της κρατάει τους τόνους χαμηλά. «Δεν είμαι ο τύπος της γυναίκας που θα μπει σε ένα δωμάτιο και θα κάνουν όλοι ουάου!» έχει πει με αυτογνωσία.

Στην οθόνη, όμως, σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη. Στο μέλλον θα τη βρούμε μπροστά μας.*

enet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου