Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Η «Ακαδημία Πλάτωνος» στις ευρωπαϊκές αίθουσες στις 9 Μαΐου

Είκοσι επτά ταινίες από τα ισάριθμα κράτη-μέλη της ΕΕ θα προβληθούν στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, σε κινηματογραφικές ευρωπαϊκές αίθουσες, με στόχο την προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας στην Ευρώπη. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, η οποία θα προβληθεί σε αίθουσες στις Βρυξέλλες, στη Μαδρίτη, τη Βουδαπέστη, το Λουξεμβούργο και το Μιλάνο.

Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει η ταινία «Κάτω από τ' Άστρα» του Χρίστου Γεωργίου. Ανάμεσα στις ταινίες θα προβληθούν το «Essential Killing» του Πολωνού σκηνοθέτη Γερζί Σκολιμόβσκι και «A Sad Trumpet Ballad» του Ισπανού Άλεξ ντε λα Ινγκλέσια.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Επίτροπος για τον Πολιτισμό και την Πολυγλωσσία, Ανδρούλλα Βασιλείου, «η διανομή των ταινιών μας στην Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση την οποία αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA εδώ και 20 χρόνια, διαθέτοντας το ήμισυ του προϋπολογισμού του στους διανομείς που προβάλλουν ταινίες οι οποίες έχουν γυριστεί έξω από το πλαίσιο της εθνικής τους αγοράς».

Η προβλεπόμενη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας στο πλαίσιο του προγράμματος MEDIA από το 2007 μέχρι το 2013 ανέρχεται σε 755 εκατομμύρια ευρώ (1,7 δισ. έχουν ήδη χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος το 1991).

Το 50% περίπου της χρηματοδοτικής αυτής στήριξης διατίθεται στους διανομείς που προβάλλουν ταινίες, οι οποίες γυρίζονται εκτός της εθνικής τους αγοράς και το 20% περίπου προορίζεται για την υλοποίηση μιας ταινίας.

Ο υπολογισμός της στήριξης που διατίθεται στους διανομείς γίνεται με διάφορα κριτήρια, ένα από τα οποία είναι ο αριθμός των εισιτηρίων που καταγράφηκε σε προηγούμενες προβολές ξένων ταινιών. Η στήριξη αυτή επανεπενδύεται για την κάλυψη δαπανών από επόμενες διανομές καθώς και για την κάλυψη ενδεχόμενων κινδύνων.

Το μερίδιο της αγοράς της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας αντιστοιχεί μόλις στο 27% των εσόδων και προέρχεται κυρίως από τις εθνικές ταινίες.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου