Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

«Μη δείτε τον Πάπα του Νάνι Μορέτι»

«Δεν είναι ωραίο θέαμα να βλέπουμε να τυγχάνει σατιρικής μίμησης ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας», έγραψε η εφημερίδα του Βατικανού.

Εναν μήνα πριν μεταβεί στις Κάνες για την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, η νέα ταινία του Νάνι Μορέτι, με τίτλο «Εχουμε Πάπα» («Habemus Papam», κατά την ανακοίνωση που γίνεται από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου όταν εκλέγεται νέος Πάπας), τάραξε το Βατικανό.

«Το καθολικό κοινό πρέπει ν' απορρίψει το έργο, επιλέγοντας να μην προσέλθει στους κινηματογράφους», γράφει στο επικριτικό για το φιλμ σχόλιό της η ιταλική εφημερίδα του Βατικανού «Avvenire».

«Για ποιο λόγο πρέπει να χρηματοδοτήσουμε ένα φιλμ που προσβάλλει τη θρησκεία μας; Δεν είναι ωραίο θέαμα να βλέπουμε να τυγχάνει σατιρικής μίμησης ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, με φάρσα (όσο διακριτική και αν είναι αυτή) που βασίζεται στην ανέφικτη εκλογή ενός αδύναμου υποψήφιου, ο οποίος χρειάζεται βοήθεια», συνεχίζει το άρθρο του Σαλβατόρε Ιτσο.

Η ταινία του Μορέτι, με πρωταγωνιστή τον Μισέλ Πικολί, παρουσιάζει την ανθρώπινη πλευρά ενός καρδινάλιου που εκλέγεται ποντίφικας. Ο ίδιος αμέσως μετά την εκλογή του από το Κονκλάβιο ομολογεί ότι «δεν μπορεί να τα καταφέρει».

«Οι ψυχολογικές αδυναμίες που εκφράζει ο Μισέλ Πικολί στο έργο χαρακτηρίζουν και τον ίδιο μου τον εαυτό, όπως, πιστεύω, και πολλούς θεατές», δήλωσε ο σκηνοθέτης στον Τύπο. Ο Πάπας του Πικολί προσπαθεί να ξεπεράσει τους φόβους και τους δισταγμούς του με τη βοήθεια ενός ψυχαναλυτή τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Μορέτι.

Το σίγουρο είναι πως ο θόρυβος που δημιουργεί το Βατικανό γύρω από την ταινία, λειτουργεί ήδη και σαν διαφήμιση, οξύνοντας την περιέργεια των θεατών, τουλάχιστον των Ιταλών, που έχουν την ευκαιρία να τη δουν σε κάποια από τις 460 ιταλικές κινηματογραφικές αίθουσες όπου το φιλμ προβάλλεται από τις 15 Απρίλιου.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου