Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ιρανική δραματική ταινία κερδίζει την Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε

Το κινηματογραφικό δράμα Ναντέρ και Σιμίν, ένας Χωρισμός με την υπογραφή του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί δικαίωσε τη φήμη του ως φαβορί και απέσπασε την Χρυσή Άρκτο στο 61ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου

Ο Ασγκάρ Φαραντί διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που, έχοντας αποφασίσει να χωρίσει τον σύζυγό της, προσπαθεί να κερδίσει την κηδεμονία του παιδιού τους. Η ταινία εξερευνά τις ταξικές διαφορές και τη θέση της γυναίκας στο Ιράν, το θρησκευτικό συντηρητισμό και το δικαστικό σύστημα, διατηρώντας ταυτόχρονα την ένταση ενός αστυνομικού θρίλερ.

Αργυρή Άρκτο για την καλύτερη σκηνοθεσία κέρδισε ο Γερμανός Ούλριχ Κόλερ για την ταινία Κοιμώμενη Ασθένεια, ενώ ο Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία του Το Άλογο του Τορίνου, μία συγκλονιστική αλληγορία πάνω στο εφήμερο της ζωής.

Αργυρή Άρκτο για τον καλύτερο γυναικείο ρόλο κέρδισαν οι πρωταγωνίστριες της ταινίας Ναντέρ και Σιμίν, ένας Χωρισμός, ενώ το αντίστοιχο βραβείο για τον καλύτερο ανδρικό ρόλο οι άνδρες πρωταγωνιστές της ίδιας ταινίας.

Με Αργυρή Άρκτο Καλλιτεχνικής Συμβολής τιμήθηκε ο κινηματογραφιστής Βόγιετς Στάρον για την ταινία Το Βραβείο και η παραγωγός Μπάρμπαρα Ενρίκες για την ίδια ταινία.

Αργυρή Άρκτο καλύτερου σεναρίου κέρδισε η ταινία Η Άφεση του Αίματος των Τζόσουα Μάρστον και Ανταμιόν Μουρατάι.

Βραβείο καινοτομίας Alfred-Bauer απονεμήθηκε στην ταινία Αν όχι εμείς, ποιοι του Άντρες Φάιλ, ενώ βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους δόθηκε στο Πάνω στον Πάγο του Άντριου Οκπεάνα Μακλίν.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου