Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η ΝΕΑ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ, ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΝΤΖΕΛΙΝΑΣ ΖΟΛΙ - Πολιτικός και πολεµίστρια, και όχι γατούλα του σεξ.

Στο Χόλιγουντ ετοιµάζουν µια νέα ταινία για την περίφηµη βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα. Και σε αυτήν τη σύγχρονη παραγωγή, η Αντζελίνα Ζολί θα είναι η πρωταγωνίστρια.

Σε κάθε εποχή αντιστοιχεί και µία καλλονή η οποία µε τους όρους τουκινηµατογραφικού γκλάµορ καλείται να σαγηνεύσειτους θεατές ερµηνεύοντας τη συγκεκριµένη ιστορική προσωπικότητα.

Ετσι, µετά την Κλοντέτ Κολµπέρ, τη Βίβιαν Λι και τη Λιζ Τέιλορ (της οποίας η παραγωγή της ταινίας το 1963 κόστισε στο στούντιο ένα αµύθητο ποσό), η όµορφη Ζολί θα παρουσιάσει στην πράξη ό,τι περιέγραφε στην ελληνική γλώσσα ο ρωµαίος ιστορικός ∆ίων ο Κάσιος: «Η Κλεοπάτραήταν γυναίκα ανυπέρβλητης καλλονής, η οποία γνώριζε τον τρόπο να γίνεται αρεστή στον καθένα».

Το σενάριο της επικείµενης υπερπαραγωγής γυρισµένης σε 3D ίσως να ξεπεράσει τον θρύλο της Τέιλορ. Τόσο στο κόστος (το oποίο αναλαµβάνει η Sony Pictures) όσο και στη φρέσκια, αναθεωρηµένη ερµηνεία του χαρακτήρα της Κλεοπάτρας που έγκειται στη σκηνοθετική άποψητου βρετανού κινηµατογραφιστή Πολ Γκρίνγκρας.

Ο διάσηµος κι επιτυχηµένος σκηνοθέτης της σειράς ταινιών µε τις περιπέτειες του πράκτορα Τζέισον Μπορν δεν έχει επιβεβαιώσει τη συµµετοχή του. Οπως λένε όµως από την πλευρά τους οι παραγωγοί της νέας Κλεοπάτρας, σύντοµα πρόκειται να υπογράψει τοσυµβόλαιο συνεργασίας τους, ώστε τα γυρίσµατα να αρχίσουν µέσα στο έτος και η ταινία να προβληθεί το 2013.

Ο παραγωγός Σκοτ Ρούντιν έχει αγοράσει τα κινηµατογραφικά δικαιώµατα του βιβλίου της Στέισι Σιφ «Κλεοπάτρα: Μία ζωή» που κυκλοφόρησε το περασµένο φθινόπωρο. Σε αυτό το βιβλίοη βραβευµένη µε Πούλιτζερ συγγραφέας εξηγεί ότι η δεκαοκτάχρονη βασίλισσα είχε στον έλεγχό της όλον τον κόσµο της Ανατολικής Μεσογείου και πως για κάποιο µικρό διάστηµα κρατούσε τη µοίρα του δυτικού κόσµου στα χέρια της.

Με τίποτα λοιπόν δεν ήταν µία «βασίλισσα - πόρνη» αλλά «το µοναδικό θήλυ στον αρχαίο κόσµο µε ηγεµονική παρουσία και παράγοντας εξελίξεωνγια τα πράγµατα της ∆ύσης». Αυτή η θεωρία της Σιφ προκάλεσε το ενδιαφέρον του παραγωγού ο οποίος πρότεινε στη Ζολί τον ρόλο της Κλεοπάτρας. «∆εν είναι µία γατούλα του σεξ, αλλά µία πολιτικός, στρατηγός και πολεµίστρια.

Στην ταινία του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς η Ελίζαµπεθ Τέιλορ είναι µιαπλανεύτρα. Τώρα µιλάµε για µια ώριµη, πιο εξεζητηµένη εκδοχή. Συνήθως οι ιστορίες για την Κλεοπάτρα γράφονταν από άνδρες. Αυτή εδώ είναι η πρώτη που υπογράφεται από γυναίκα», παρατηρεί ο Σκοτ Ρούντιν.

Κι ενώ η Στέισι Σιφ εγκρίνει την επιλογή της Ζολί, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στο Χόλιγουντ που αµφισβητούν την οµοιότητα της σύγχρονης σταρ µε τη γαµψοµύτα Κλεοπάτρα, το προφίλ της οποίας απεικονίζεται στα αρχαία αιγυπτιακά νοµίσµατα της δυναστείας των Πτολεµαίων. «Η µορφή στα νοµίσµατα είναι µία δήλωση εξουσίας µε σκοπό να αποδείξει ότι αυτή είναι ο σωστός ηγεµόνας. ∆ηλαδή στην περίπτωση της Κλεοπάτρας ότι είναι µία Πτολεµαία» συµπληρώνει ο Αντριαν Γκολντσγουόρθι, συγγραφέας του βιβλίου «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» που κυκλοφόρησε πέρυσι.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου