Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τον κινηματογράφο.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι ελληνικές ταινίες θα χρηματοδοτούνται από τον σχετικό ειδικό φόρο, την ΕΡΤ, τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς και από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κινηματογραφικό Αρχείο.

Η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι το σχέδιο νόμου αποσκοπεί να θέσει σε νέες βάσεις την εθνική κινηματογραφική πολιτική και επιχειρεί μια συνολική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα.

«Βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση των νέων δημιουργών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση των επενδύσεων από την εγχώρια αγορά αλλά και το εξωτερικό, η προσέλκυση ξένων παραγωγών και συμπαραγωγών, η αύξηση της εξωστρέφειας μέσα από την εξαγωγιμότητα της ελληνικής παραγωγής, η διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των κρατικών φορέων υλοποίησης της κινηματογραφικής πολιτικής» τονίζεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση.

Είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, καθώς και πολλές συγκρούσεις μέσα στους κόλπους των κινηματογραφιστών.

Οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη είχαν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, σε αντίθεση με την Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών που τάχθηκε κατά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου