Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Νύχτες Πρεμιέρας βελγικές και εναλλακτικές


Ο «ηγέτης» της κινηματογραφικής πρωτοπορίας του Βελγίου Ολιβιέ Σμολντέρ θα έχει την τιμητική του στο εφετινό φεστιβάλ της Αθήνας.

Στο πρόγραμμα των εναλλακτικών προτάσεων του φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας Conn-Χ ξεχωριστή θέση εφέτος έχει η εντελώς άγνωστη στη χώρα μας βελγική πρωτοπορία. «Ηγέτης» της ο Ολιβιέ Σμολντέρ, μια παρεξηγημένη ιδιοφυΐα, ένας ιδιαίτερος εκφραστής της διαφορετικότητας, που με συνέπεια και επιμονή έχει δημιουργήσει ένα προσωπικό, εντελώς ασυνήθιστο κινηματογραφικό σύμπαν με πολλαπλές επιρροές.

Μέσα από συνεχείς απόπειρες πειραματισμού, στοιχειωμένο από τη δύναμη της εικόνας και μια ακατανίκητη αίσθηση ξεσπάσματος, το έργο του Σμολντέρ φλερτάρει με ταμπού, εμμονές και προκαταλήψεις, περνώντας βαθιά κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Σάρκα, οδύνη, γύμνια, θάνατος, δυσπλασία, παραμόρφωση, σεξ και αμαρτία ξεπηδούν από την οθόνη αποκαλύπτοντας ασυνήθιστες ψυχώσεις.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οκτώ μικρού μήκους ταινίες του Σμολντέρ αλλά και η μοναδική μεγά λου μήκους απόπειρά του «Νuit noire» (Μαύρη νύχτα). Πρόκειται για έναν μύθο που εξιστορεί τη σχέση μεταξύ άσπρου και μαύρου και προκύπτει μέσα από τα απύθμενα βάθη του υποσυνείδητου. Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Ολιβιέ Σμολντέρ θα δώσει το παρών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Ενας πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη οποιασδήποτε μορφής τέχνης ήταν πάντοτε η διάδραση. Και στην περίπτωση της βελγικής εταιρείας παραγωγής Αutour de Μinuit η καλλιτεχνική προσέγγιση παντρεύει τις πλαστικές τέχνες με τον δημιουργικό σχεδιασμό, τη μουσική και τον κινηματογράφο. Με κέντρο το Παρίσι δημιουργήθηκε το 2001 από τον Νικολά Σμερκίν. Ρόλος της είναι η υποστήριξη αισθητικώς καινοτόμων εγχειρημάτων όπως το «Logorama», ένα αλληγορικό καλλιτέχνημα που προσεγγίζει ευφυέστατα το θέμα της καταναλωτικής κοινωνίας και το οποίο τιμήθηκε με Οσκαρ.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 15 ως τις 26 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου