Προσεχώς

Προσεχώς


Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Βρέθηκε θησαυρός από «χαμένες» ταινίες του βωβού σινεμά

Μια εξαιρετική συλλογή με 75 από τις πρώτες αμερικανικές ταινίες, που θεωρούνταν χαμένες για πάντα, βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία και θα επιστραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάμεσα στις ταινίες αυτές βρίσκεται και η μοναδική κόπια μιας από τις τελευταίες βωβές ταινίες ενός γίγαντα του αμερικανικού κινηματογράφου, του Τζον Φορντ, όπως επίσης και αρκετά έργα από τις δεκαετίες του 1910 και του 1920, με πρωταγωνίστριες διάσημες σταρ, όπως η Κλάρα Μπόου και η Μέιμπελ Νόρμαντ.

Από το 1910 έως το 1930

Η συλλογή ήταν αποθηκευμένη στα Κινηματογραφικά Αρχεία της Νέας Ζηλανδίας, αλλά η σπουδαιότητά της δεν είχε γίνει αντιληπτή μέχρι που την εντόπισε πέρυσι ένας συντηρητής ταινιών από το Λος Αντζελες. Εκτοτε έχει γίνει συμφωνία με το Εθνικό Ιδρυμα Συντήρησης Κινηματογραφικών Εργων, το οποίο έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο για την επιστροφή των ταινιών στις ΗΠΑ.

Ολος αυτός ο θησαυρός αντιμετωπίζεται ως μια κάψουλα του χρόνου για τον αμερικανικό κινηματογράφο της περιόδου από το 1910 μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1920. Μόνο το ένα πέμπτο των ταινιών που παράχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1900 και 1940 έχουν διασωθεί, οι υπόλοιπες έχουν χαθεί λόγω φθοράς ή αμέλειας.

Η συλλογή προέρχεται από μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία απογειώθηκε και με την ενθάρρυνση της επιτυχίας των γουέστερν, είχε αρχίσει να εξαπλώνεται διεθνώς. Περίπου εννέα από τις 10 ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του κόσμου το 1910 είχαν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ.

«Είναι μια υπέροχη συλλογή από ταινίες» δήλωσε η Ανέτ Μέλβιλ, διευθύντρια του Εθνικού Ιδρύματος Συντήρησης Κινηματογραφικών Εργων. «Περίπου το 70% αυτών των έργων είναι πλήρες, γεγονός το οποίο είναι εξαιρετικό, ενώ ταυτόχρονα πολλά έχουν τις αρχικές αποχρώσεις τους».

Το κόσμημα της συλλογής είναι η ταινία Upstream, γυρισμένη το 1927 με σκηνοθέτη τον Τζον Φορντ, ο οποίος αργότερα γύρισε βραβευμένες με Οσκαρ κλασικές ταινίες όπως «Τα σταφύλια της οργής» και «Ο ήσυχος άνθρωπος». Ο Φορντ έκανε περισσότερες από 60 βωβές ταινίες μεταξύ 1917 και 1928, αλλά μόνο περίπου 10 από αυτές υπάρχουν στην πλήρη μορφή τους.

Το αντίγραφο του «Upstream» που βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία έχει μικρή μόνο φθορά, η οποία όμως αποκρύπτει τους τίτλους στην αρχή της ταινίας. Η φθορά που έχουν υποστεί τα νιτρικά άλατα της κόπιας, εξηγεί γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να έρθει η ταινία αυτή στο φως. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης ένα trailer για ένα άλλο έργο του Φορντ, το «Strong Boy», το οποίο έχει χαθεί.

Αντίγραφα διανομέων

Η Νέα Ζηλανδία διέθετε μια τόσο πλούσια συλλογή παλιών ταινιών λόγω του συστήματος διανομής που επικρατούσε την εποχή που προβάλλονταν αυτά τα έργα. Αντίγραφα στέλνονταν σε ολόκληρη την Αμερική όπως και σε άλλες χώρες, και αφού είχαν σταματήσει να προβάλλονται, είτε επιστρέφονταν πίσω στους διανομείς ή απλά καταστρέφονταν. Η Νέα Ζηλανδία ήταν τόσο απόμακρη που οι κινηματογράφοι κρατούσαν τα αντίγραφα των ταινιών και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποθήκευαν. Μερικές από αυτές τις αποθηκευμένες ταινίες μετακινούνταν στο Εθνικό Κινηματογραφικό Αρχείο.

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite1_1_10/06/2010_341633

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου