Προσεχώς

Προσεχώς


Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ο συνθέτης των φιλμ του Κισλόφσκι έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στην Αθήνα έρχεται ο συνθέτης των ταινιών του Κριστόφ Κισλόφσκι, Zμπίγκνιου Πράισνερ. Στις 30 Μαΐου δίνει μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κάποτε οι Zμπίγκνιου Πράισνερ και Κριστόφ Κισλόφσκι είχαν την ιδέα να πουν την ιστορία μιας ζωής μέσα από ένα κοντσέρτο. Η πρεμιέρα επρόκειτο να δοθεί στην Ακρόπολη.

Σχεδιάζανε να είναι ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με σκηνοθέτη τον Κριστόφ Κισλόφσκι και συνθέτη τον και ο Πράισνερ. Το εγχείρημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μιας και ο θάνατος του σκηνοθέτη στις 13 Μαρτίου 1996 δεν το έκανε πραγματικότητα.

Έντεκα χρόνια μετά -το 2007- ο Πράισνερ ήρθε στο Ηρώδειο, για μια sold out συναυλία.

Τον Μάιο θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μουσικής με συντροφιά την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου που θα διευθύνει ο ίδιος και ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς, την φωνή της «Βερόνικα», την σπουδαία σοπράνο Ελζμπιέτα Τοβάρνιτσκα και τον Μανώλη Λιδάκη.

Ο μεγάλος Πολωνός συνθέτης έχει υπογράψει τη μουσική σε πάνω από 40 ταινίες, κατά κύριο λόγο Ευρωπαίων σκηνοθετών. Έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τη δουλειά του για την ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι «Η διπλή ζωή της Βερόνικα», όταν με το ψευδώνυμο Βαν ντε Μπαντεμάγερ υπέγραφε ένα από τα ομορφότερα κινηματογραφικά θέματα όπως είναι το «Concerto in e minor, Version 1798».

Έκτοτε έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων, και όχι μόνο, με τις περίφημες συνεργασίες του και σε άλλες ταινίες του Κισλόφσκι («Ο δεκάλογος», «Μικρή ιστορία για ένα φόνο», «Τα τρία χρώματα: Μπλε, Λευκό, Κόκκινο»), καθώς και σε ταινίες άλλων σημαντικών σκηνοθετών, όπως το «Europa Europa» της Ανιέσκα Χόλαντ, το «Μοιραίο πάθος» του Λουί Μαλ, το «Όταν ένας άντρας αγαπά μια γυναίκα» του Λούις Μαντόκι καθώς και το «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» της Λουκίας Ρικάκη.

Στη συναυλία που θα δώσει θα ακουστούν αποσπάσματα από τις μελωδίες που έχει γράψει για τις ταινίες «Η διπλή ζωή της Βερόνικα», «Τα τρία χρώματα: Μπλε, Λευκό, Κόκκινο» «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» της Λουκίας Ρικάκη και από το έργο «Requiem for my Friend» που έγραψε μετά από τον θάνατο του Κισλόφσκι.

«Ο Κισλόφσκι με έμαθε την ελευθερία της έκφρασης. Το νόημα της τέχνης είναι η ελευθερία, η ελευθερία έκφρασης. Γι' αυτό πιστεύω ότι όσο και αν προσπαθήσουν κάποιοι για το αντίθετο, αργά ή γρήγορα η τέχνη θα διαδοθεί» δηλώνει ο ίδιος.

Η συναυλία διοργανώνεται στις 20:30 το βράδυ της 30ής Μαΐου, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Τιμές εισιτηρίων: 40, 55, 65, 100 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου