Προσεχώς

Προσεχώς


Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Στις 3 Μαΐου η πρώτη απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Στις 3 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που ίδρυσαν οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη». Από το 2011, τα βραβεία θα απονέμονται τον Μάρτιο, ακολουθώντας το παράδειγμα των Όσκαρ.

Σύμφωνα με τα Νέα, η πρώτη τελετή απονομής θα είναι πιλοτική, καθώς ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να παραδοθεί στα μέλη του ΔΣ της Ακαδημίας η σκυτάλη από τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας.

Πάντως, η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απονομή έχει αρχίσει με την αποστολή προς όλα τα μέλη της Ακαδημίας, σε μορφή DVD, των 24 μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους ταινιών.

Σ' αυτές περιλαμβάνονται όλες οι παραγωγές του 2009 και μερικές που προβλήθηκαν προς τα τέλη του 2008, όπως η κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου Βank Βang.

Στα φαβορί για το πρώτο βραβείο συγκαταλέγονται οι ταινίες Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου, Στρέλλα του Πάνου Κούτρα, Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππα Τσίτου και Βank Βang.

Η διαδικασία είναι απλή. Τα μέλη θα ψηφίσουν δύο φορές. Η πρώτη για τον κατάλογο των υποψηφίων. Πέντε για την κατηγορία της καλύτερης ταινίας (της μίας όχι των τριών που απένειμε η επιτροπή των βραβείων ποιότητας). Και από τρεις για κάθε ξεχωριστή κατηγορία (σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία, μοντάζ, μουσική, ντοκιμαντέρ κ.ο.κ.).

Η πρώτη φάση -των υποψηφιοτήτων- θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου και η λίστα θα ανακοινωθεί. Τα μέλη θα ψηφίζουν ηλεκτρονικά ή γραπτά. Οι φάκελοι θα αποστέλλονται σε ειδικό συμβολαιογραφείο και στη συνέχεια οι ψήφοι θα καταμετρώνται παρουσία των μελών του ΔΣ της Ακαδημίας.

Το δεύτερο μέρος της ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου. Οι ψήφοι, αυτή τη φορά, θα καταμετρώνται από συμβολαιογράφο ο οποίος θα παραδίδει τα αποτελέσματα λίγο πριν από την εκφώνησή τους στην τελετή της 3ης Μαΐου. Τα μέλη θα ψηφίζουν πια μόνο τους πέντε ή τρεις υποψηφίους ανά κατηγορία.

Κρίσιμη διαφορά με τα αμερικανικά Όσκαρ είναι πως εδώ όλοι θα ψηφίζουν για όλες τις κατηγορίες.

Στο ΔΣ της Ακαδημίας συμμετέχουν οι: Τάσος Μπουλμέτης (πρόεδρος), Κωνσταντίνος Μοριάτης (παραγωγός, αντιπρόεδρος), Δημήτρης Αθανίτης (σκηνοθέτης, γενικός γραμματέας) και μέλη οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Γ. Αργυροηλιόπουλος (διευθυντής φωτογραφίας), οι σκηνοθέτες Αντουανέτα Αγγελίδου, Σωτήρης Γκορίτσας και οι παραγωγοί Πάνος Παπαχατζής, Κώστας Λαμπρόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου