Με οθόνη περίπου ένα στρέμμα ο θόλος του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει συγκινήσει γενιές και γενιές θεατών. Πιστό στα στοιχήματα ανανέωσης το Πλανητάριο πρόσφατα αναβάθμισε τον προβολικό του εξοπλισμό για ακόμη εντυπωσιακότερη εικόνα.
Εξι χρόνια δημιουργικής λειτουργίας, περίπου 2 εκατομμύρια θεατές, αμέτρητα χαμόγελα ενθουσιασμού, αστείρευτη γνώση και διάχυτη ικανοποίηση καταμετρά πλέον το ψηφιακό Πλανητάριο στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Πρόσφατα μάλιστα, λόγω της μεγάλης επιτυχίας των ψηφιακών προβολών, το Ιδρυμα προχώρησε στην αναβάθμιση του προβολικού συστήματος βελτιώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ποιότητα των εντυπωσιακών παραστάσεων θόλου.
Τι σημαίνει όμως η συγκεκριμένη αναβάθμιση για το Πλανητάριο και τι παραπάνω θα μπορούσε να προσφέρει μια τέτοια κίνηση στους θεατές; Οπως μας εξηγεί ο τεχνικός διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου κ.Μάνος Κιτσώνας,η αναβάθμιση του προβολικού συστήματος είχε ως αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση της καθαρότητας της εικόνας αναδεικνύοντας έτσι ακόμη καλύτερα τις ψηφιακές ταινίες θόλου. «Ολο το προβολικό σύστημα- από την πηγή, που είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ως τους προβολείς- αλλάχθηκε. Ως τώρα διαθέταμε 12 προβολείς τεχνολογίας CRΤ, οι οποίοι επί έξι χρόνια υπηρέτησαν πάρα πολύ καλά τους σκοπούς των προβολών. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως αναζητούσαμε νέες λύσεις και είχαμε προχωρήσει σε πολλές δοκιμές. Οπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μια γενικότερη δυσκολία ως προς την επιλογή προβολικού συστήματος γιατί ο θόλος του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει διάμετρο 24,5 μέτρα. Η επιφάνεια προβολής, δηλαδή, αντιστοιχεί σε περίπου ένα στρέμμα- δεν υπάρχει ούτε μισή τέτοια άλλη επιφάνεια στην Ελλάδα. Επομένως η τεχνολογία προβολής για αυτή την τεράστια επιφάνεια είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη» λέει ο κ. Κιτσώνας. «Τελικώς καταλήξαμε στην εγκατάσταση 12 προβολέων τελευταίας γενιάς της νορβηγικής εταιρείας Ρrojection Design και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ποιότητα της εικόνας».
Η αναβάθμιση όμως του προβολικού συστήματος απαιτεί περαιτέρω εκσυγχρονισμό και των υπόλοιπων τεχνικών προδιαγραφών προκειμένου η απόδοση της εικόνας και των χρωμάτων να είναι η καλύτερη δυνατή. Για να μην καταγράφεται απώλεια στο βελτιωμένο πλέον ψηφιακό σήμα, περάστηκαν καινούργια καλώδια οπτικών ινών, ενώ οι κάρτες γραφικών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που παίζουν τα προγράμματα αυτά αλλάχθηκαν έτσι ώστε να «τρέχουν» σε ακόμη υψηλότερες ταχύτητες και παράλληλα να προσφέρουν μεγαλύτερη μνήμη και ανάλυση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ !
Lambcast #758 Nosferatu (2024)
Πριν από 6 ημέρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου