Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Έτοιμα τα δίκτυα 4G στη Σκανδιναβία

Οι Σουηδοί και Νορβηγοί κάτοχοι κινητών τηλεφώνων θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν την εμπειρία δικτύων τέταρτης γενιάς (4G).

Η εταιρεία υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας TeliaSonera ολοκλήρωσε τις εργασίες της για την ανάπτυξη του δικτύου 4G στο Όσλο και στη Στοκχόλμη, δηλώνοντας ότι οι πελάτες της θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο δίκτυο από τις αρχές του 2010.

Ωστόσο, δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά συσκευές τηλεφώνων που να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του 4G, με τους πρώτους καταναλωτές να συνδέονται κυρίως μέσω laptop.

Τα δίκτυα τέταρτης γενιάς βασίζονται στη τεχνολογία LTE (Long Term Evolution) με ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που φτάνουν τα 100 Mbps, περίπου δέκα φορές ταχύτερα από το γρήγορο δίκτυο 3G. Η τεχνολογία τους έχει σχεδιαστεί να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα 3G δίκτυα, με τους παρόχους να αναβαθμίζουν το υπάρχον δίκτυο τους στο ταχύτερο σύστημα.

Όπως επεσήμανε η TeliaSonera, το νέο δίκτυο με τις υψηλότερες ταχύτητες αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών και υπηρεισών, συμπεριλαμβανομένων των βιντεοπαιχνιδιών για κινητές συσκευές αλλά και την καλύτερη ποιότητα βίντεο στους φορητούς υπολογιστές. Συσκευές που θα είναι συμβατές με δίκτυα 4G προβλέπεται να κυκλοφορήσουν από τα μέσα του 2010.

BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου