Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ψηφιακό οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ

Από τις 5 σήμερα το απόγευμα οι χρήστες του internet θα μπορούν να μπαίνουν δωρεάν στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ (www.ert-archives.gr), προκειμένου να δουν το ψηφιοποιημένο από την ΕΡΤ αρχείο της, όπως δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ, Κώστας Κέκης.

Ο κ. Κέκης υπογράμμισε ότι "το τρένο μπήκε στις ράγες, ξεκινήσαμε, έχουμε την υποδομή και την τεχνογνωσία. Έχουμε ψηφιοποιήσει μέχρι στιγμής το 7-8% του συνόλου του αρχείου μας. Η ψηφιοποίηση και του υπόλοιπου θα εξαρτηθεί από τις νέες θέσεις εργασίας που πρέπει να εξασφαλιστούν".

Αναφερόμενος στο συνολικό κόστος της δημιουργίας αρχειακού χώρου 2.500 τετραγωνικών μέτρων για την αποθήκευση, συντήρηση, επισκευή, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του αρχείου της ΕΡΤ, ο κ. Κέκης έκανε λόγο για 910.000 ευρώ.
Το κόστος αυτό αναλύεται σε 200.000 ευρώ για τις οικοδομικές εργασίες, 380.000 για τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και 330.000 ευρώ για τον λοιπό εξοπλισμό.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Φέτσας, διευθυντής του μουσείου και του αρχείου της ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι "η ΕΡΤ πλέον θα μπορεί να αξιοποιήσει το αρχείο της" και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το BBC, ποσοστό 25% της παραγωγής του προγράμματός του το παίρνει από το αρχείο του.

Στα 2.500 τετραγωνικά μέτρα του αρχειακού χώρου περιλαμβάνονται σύγχρονα συστήματα αρχειοθέτησης, ειδικό σύστημα εξαερισμού και υγρασίας, σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας και σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης.
Εξάλλου, το αρχείο της ΕΡΤ σε αριθμούς περιλαμβάνει την ταινιοθήκη της τηλεόρασης με 90.000 εκπομπές σε βίντεο και 18.000 ταινίες φιλμ, το αρχείο ειδήσεων της τηλεόρασης από το 1910 μέχρι σήμερα, τα δελτία ειδήσεων από τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί τα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ του τελευταίου χρόνου, το αθλητικό αρχείο της τηλεόρασης, το κοινοβουλευτικό αρχείο, το αρχείο των ειδήσεων του ραδιοφώνου, το αθλητικό αρχείο ραδιοφώνου, τη θεατρική βιβλιοθήκη ραδιοφώνου με 1.600 θεατρικά έργα που πρόκειται να εισαχθούν και αυτά στην ιστοσελίδα παράλληλα με εικόνα, τη δισκοθήκη-ταινιοθήκη του ραδιοφώνου, τη μουσική βιβλιοθήκη με 15.000 παρτιτούρες και το φωτογραφικό αρχείο με 300.000 φωτογραφίες από το 1909 και μετά.

Τέλος, χαρακτήρισε "ευτύχημα" το γεγονός ότι η ΕΡΤ πέρασε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι "η ΕΡΤ είναι που διαθέτει στο αρχείο της την ιστορία του πολιτισμού της Ελλάδας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου