Προσεχώς

Προσεχώς


Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Κυκλοφορεί σήμερα η νέα Ubuntu

Η νέα έκδοση της Ubuntu διατίθεται σήμερα στο κοινό και φιλοδοξεί να διευρύνει το μερίδιο αγοράς που κατέχει η γνωστή διανομή Linux. Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, η νέα έκδοση με τον κωδικό 9.10 έχει την κωδική ονομασία Karmic Koala κι εμφανίζεται βελτιωμένη στα σημεία σε σύγκριση με τη Jaunty Jackalope. Μεταξύ άλλων, όσοι την εγκαταστήσουν θα βρουν ένα νέο εργαλείο για τη διαχείριση των εφαρμογών, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την έναρξη του λειτουργικού είναι μειωμένος.

Το εργαλείο προσθαφαίρεσης προγραμμάτων Add/Remove αποτελεί πλέον παρελθόν και στη θέση του οι developers έχουν τοποθετήσει το Software Center. Σε αυτή τη φάση, το Software Center είναι ουσιαστικά ένα περιποιημένο Add/Remove tool, με εύχρηστο interface και καθαρή σχεδίαση. Οι δυνατότητές του αναμένεται να φανούν στις επόμενες εκδόσεις, όταν η Canonical θα ενσωματώσει σ' αυτό τις λειτουργίες του Synaptic, του gdebi, κάποια χαρακτηριστικά του Computer Janitor και ίσως τον Update Manager.

Ο χρόνος εκκίνησης των λειτουργικών συστημάτων είναι μια σημαντική παράμετρος για όλους, πολλώ δε μάλλον στο χώρο των netbooks, όπου το hardware περιορισμένων δυνατοτήτων σε συνδυασμό με ένα αργό λειτουργικό μπορεί να έχει απογοητευτικά αποτελέσματα στην εκκίνηση. Η νέα Ubuntu έχει ελαφρώς χαμηλότερο χρόνο εκκίνησης από τη Jaunty Jackalope, ωστόσο οι επιδόσεις της απέχουν παρασάγγας από την τιμή-στόχο των 10 δευτερολέπτων. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί στις επόμενες εκδόσεις.

Άλλες βελτιώσεις στην Karmic Koala αφορούν τον GRUB2, καθώς και αναβαθμισμένες εκδόσεις του AppArmor και του εργαλείου κρυπτογράφησης.

Πηγή: Pc Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου