Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Με Κόπολα και Εγκογιάν το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και ο Ατόμ Εγκογιάν αναμένονται στην Αθήνα στο πλαίσιο του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (22/10-1/11), που από φέτος διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων με «ψυχή» πάντα τον επί 22 χρόνια καλλιτεχνικό του διευθυντή, Νίνο Μικελίδη.

Ο Κόπολα θα παρευρεθεί στην αθηναϊκή πρεμιέρα της νέας του ταινίας Τέτρο στο Παλλάς (1η Νοεμβρίου). Κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα παραδώσει μάστερ κλας στις αίθουσες του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, στην οδό Πειραιώς.

Ο Καναδός Ατόμ Εγκογιάν επίσης θα παρακολουθήσει με το ελληνικό κοινό, στις 31 Οκτωβρίου, στο Παλλάς τη νέα του ταινία Χλόη.

Το «Πανόραμα» εξασφάλισε φέτος σε πρώτη προβολή ταινίες των Τζιμ Τζάρμους (Στα όρια του ελέγχου), Ζακ Οντιάρ (Ένας προφήτης), Μάρκο Μπελόκιο (Vincere), Αντρέι Βάιντα (Γλυκιά έξαψη), Εμίλ Κοστουρίτσα (Μαραντόνα) και άλλες ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές ταινίες του 2009, πριν βγουν στις αίθουσες.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Πανοράματος θα προβληθούν δέκα ταινίες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές Χρυσόσκονη της Μαργαρίτας Μαντά και Guilt του Βασίλη Μαζωμένου.

Στα αφιερώματα του Πανοράματος, η γαλλική νουβέλ βαγκ και η καθοριστική της παρουσία τα χρόνια του 1960 έχει την πρωτοκαθεδρία με ταινίες σταθμούς των Αλέν Ρενέ, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Φρανσουά Τριφό, Ζακ Ντεμί, Ανιές Βαρντά, Ρομπέρ Μπρεσόν, Μπερτράν Ταβερνιέ, Κλοντ Σαμπρόλ.

Επίσης, το αφιέρωμα στην τζαζ μέσα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, με ταινίες όπως οι Σημειώσεις για μια αφρικανική Ορέστεια του Πιερ Πάολο Παζολίνι, η Εύα του Τζόζεφ Λόουζι, κ.ά.

Ακόμα, άλλη ενδιαφέρουσα ενότητα του Πανοράματος είναι το αφιέρωμα με τίτλο «Τα χρόνια της οργής: Το κραχ στον κινηματογράφο», μέσα από αμερικανικές ταινίες του 1930 και του 1940.

Το αφιέρωμα στον κυπριακό κινηματογράφο, με ταινίες γύρω από τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της Κύπρου, θα εγκαινιάσει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Πειραιώς 260, μαζί με τις μικρού μήκους ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και τις επίσης μικρού μήκους των ΙΕΚ Ακμή.

Τέλος, το αφιέρωμα, με οκτώ ταινίες, στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1970, με πρωτοπόρους τους Αλέξη Δαμιανό, Θόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη κ.ά. συμπληρώνει το πρόγραμμα του φετινού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

In.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου