Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Προβολείς τσέπης

Πάνω που είχαμε πιστέψει ότι οι μίνι ηλεκτρονικές συσκευές είχαν ενσωματώσει όσες λειτουργίες ήταν δυνατόν, η εμφάνιση των μίνι προβολικών συστημάτων φέρνει τα πάνω κάτω. Εταιρείες από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, της φωτογραφίας, του βίντεο ή της πληροφορικής εκμεταλλεύονται τα νέα μικροσκοπικά προβολικά συστήματα και δίνουν στις συσκευές τους τη δυνατότητα προβολής φωτογραφιών και βίντεο σε πολύ μεγάλες διαστάσεις, σε οποιονδήποτε τοίχο του σπιτιού.

Προφανώς, από τους μίνι προβολείς αυτής της κατηγορίας δεν μπορεί κανείς να περιμένει επιδόσεις αντίστοιχες των κανονικών μοντέλων και ανάλυση υψηλής ευκρίνειας. Ωστόσο, το γεγονός ότι πολύ εύκολα μπορεί κανείς να προβάλει εικόνες 40 ιντσών σε απόσταση μόλις 2-3 μέτρων και να δει ταινίες, προσωπικά βίντεο και φωτογραφίες είναι πολύ ελκυστικό. Επίσης, η χρήση LΕD λαμπτήρων λύνει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας.

Οι περισσότεροι προβολείς αυτής της κατηγορίας προσφέρουν ανάλυση 480x320, αλλά πολύ σύντομα θα δούμε και μοντέλα με ακόμα καλύτερες δυνατότητες. Επιπλέον, το στάνταρ φωτεινότητας κινείται στα 10 lumens, τιμή που κρίνεται επαρκής για προβολές σε σκοτάδι. Στο πεδίο αυτό δύσκολα θα δούμε εντυπωσιακές βελτιώσεις σύντομα.

Τόσο ενσωματωμένοι σε άλλες συσκευές όσο και ως αυτόνομα μοντέλα, οι μίνι προτζέκτορες είναι ήδη στα ράφια και δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών. Οι βελτιώσεις στις δυνατότητές τους αναμένεται ότι θα γίνονται με ραγδαίους ρυθμούς και είναι σίγουρο ότι το ενδιαφέρον του κοινού θα οδηγήσει και σε σημαντικές μειώσεις τιμών.

Συσκευές με μίνι προβολείς

Μια από τις πρώτες εταιρείες που φρόντισαν να ενσωματώσουν μίνι προβολέα στις συσκευές τους είναι η Samsung, η οποία έχει ήδη παρουσιάσει μοντέλα κινητών τηλεφώνων με τη σχετική δυνατότητα. Ένα από αυτά είναι το W7900 με οθόνη αφής ΟLΕD 3,2 ιντσών με ανάλυση 400Χ240 pixels και φωτογραφική μηχανή ανάλυσης 5 Μegapixels με LΕD φλας. Χρησιμοποιεί προβολέα της Τexas Ιnstruments τεχνολογίας DLΡ, δεν είναι όμως ακόμα γνωστό πότε θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη.

Στον χώρο των φωτογραφικών την έκπληξη έκανε πριν μερικές μέρες η Νikon, με την παρουσίαση της Coolpix S1000pj, την οποία αναμένεται να δούμε στα ράφια των καταστημάτων μέχρι το τέλος του μήνα. Με δυνατότητα προβολής φωτογραφιών και βίντεο σε διαστάσεις 40 ίντσες, το νέο μοντέλο διαθέτει αισθητήρα 12,1 Μegapixels, οπτικό σύστημα σταθεροποίησης και φακό με οπτικό ζουμ 5x.

Με τιμή που δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ, δεν κοστίζει πολύ περισσότερα από μια μέση ψηφιακή φωτογραφική.

Και αυτόνομα μοντέλα

Για εκείνους που δεν θέλουν να φορτώσουν το κινητό ή τη φωτογραφική τους με μια ακόμα ενεργοβόρα συσκευή, υπάρχουν πλέον αρκετές προτάσεις στη διεθνή αγορά μικροσκοπικών προβολικών συστημάτων, από διάφορες εταιρείες του κλάδου. Για παράδειγμα, η Samsung διαθέτει τον ΜΒΡ200, ο οποίος συνδέεται εύκολα με υπολογιστή ή κινητό, διαθέτει όμως και αναγνώστη καρτών μνήμης για απευθείας προβολές, καθώς και μικρή οθόνη για τον ευκολότερο χειρισμό του.

Λίγο μεγαλύτερα μοντέλα είναι ο Κ10 Ρico Ρrojector της Αcer με προβολές 60 ιντσών και αξιόλογο λόγο αντίθεσης 1000:1 (γύρω στα 320 ευρώ), αλλά και ο PK-101 της Οptoma με προβολές ανάλυσης 480Χ320 και ενσωματωμένο ηχείο σε τιμή 280 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία αξίζει να αναφέρει κανείς τον πολύ καλό, αλλά λίγο πιο ογκώδη ΤDΡ-F10U της Toshiba, τον Μ109S της Dell με πάνελ ανάλυσης 858x600 και τον GΡ1 της ΒenQ.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου