Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΑΘΗΝΑ - Νύχτες Πρεμιέρας 2009

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας τις «μάζεψε», μαζί με αρκετές άλλες, σύνολο 20 τον αριθμό, για να τις εντάξει σε ένα επετειακό αφιέρωμα στην ερχόμενη 15η έκδοσή του, με αφορμή τα 20 χρόνια ζωής του περιοδικού «ΣΙΝΕΜΑ».

Ενας εκκεντρικός 20χρονος ερωτεύεται παράφορα μία... 80άρα γιαγιά. Μητέρα και κόρη «μουχλιάζουν» επί χρόνια στην έπαυλή τους, χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο. Ιδιοκτήτρια σαλούν αντιμετωπίζει παλιούς έρωτες και εχθρικούς χωρικούς στην Αγρια Δύση. Διαταραγμένος νέος παρασύρει έφηβη στην εγκληματική του πορεία.

Τι είναι όλοι αυτοί; Πάμε ξανά, με τη σειρά εμφανίσεως. Ο Μπρους Λι ως «Κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ» στην πρώτη χολιγουντιανή ταινία πολεμικών τεχνών (1973). «Τhis is Spinal Τap» του Ρομπ Ράινερ, ψευδοντοκιμαντέρ σημαδιακό (1984).

Οι Ramones -το πραγματικό γκρουπ- στο «Rock n roll nigh school» του Αλαν Αρκας (197). «Χάρολντ και Μοντ» του Χαλ Ασμπι, μία από τις 50 πιο αστείες ταινίες που έγιναν ποτέ, σύμφωνα με το American Film Institute (1971). Η θεία και η πρώτη ξαδέλφη της Τζάκι Ωνάση, στο ντοκιμαντέρ «Grey gardens» (1975). Ο Τζόαν Κρόφορντ στο εκθαμβωτικό γουέστερν του Νίκολας Ρέι «Τζόνι Γκιτάρ» (1954). Και οι Αντονι Πέρκινς και Γιούσντεϊ Γουέλντ στο ανατριχιαστικό θρίλερ του Νόελ Μπλακ «Ρretty poison».

Καλτ ταινίες όλες τους, παραγνωρισμένες ή και αναθεματισμένες την εποχή που πρωτοπροβλήθηκαν.

«Είναι ταινίες από όλα σχεδόν τα κινηματογραφικά είδη», μας λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης. «Από γουέστερν και θρίλερ φρίκης μέχρι μουσικά φιλμ και περιπέτειες πολεμικών τεχνών. Οι οποίες έχουν επηρεάσει πολλούς δημιουργούς -και όχι μόνο του σινεμά- σε όλο τον κόσμο, αλλά δυστυχώς προβάλλονται σπάνια και, ως εκ τούτου, έχουν την αξία ενός σπάνιου διαμαντικού.

Με αυτές τις ταινίες θα γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του περιοδικού».

Οι αλληγορίες τρόμου «Reanimator» του Στιούαρτ Γκόρντον (1985) και «Society» του Μπράιαν Γιούζνα (1989), το σουρεαλιστικό «Χειρόγραφο της Σαραγόσα» του Πολωνού Βόιτσεκ Χας (1965), το «κουνημένο» μιούζικαλ «Αληθινές ιστορίες» του Ντέιβιντ Μπερν των Talking Heads (1986) ή το εμβληματικό «Flaming creatures» του Τζακ Σμιθ (1963) είναι μερικά ακόμα από τα καλτ κινηματογραφικά ραντεβού που πρέπει να σημειώσουμε για το διάστημα 16 έως 27 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες Αττικόν, Απόλλων και Δαναός 1&2, παράλληλα, φυσικά, με τον κορμό των σταθερών τμημάτων των Νυχτών Πρεμιέρας (Πανόραμα, Πρεμιέρες, Σινεμά στα Ορια, Μικρές Ιστορίες, Μετά τα Μεσάνυχτα, Μουσική και Φιλμ) που θα μας κρατούν σε εγρήγορση.

http://www.aiff.gr/

Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου