Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ξιφοµαχίες, ραδιουργίες, δολοφονίες και τέρατα κατακλύζουν τους τηλεοπτικούς δέκτες .

Πόλεµοι για την κατάκτηση του θρόνου σε κόσµους φανταστικούς. Ξιφοµαχίες, ιππότες και παντοδύναµοι µάγοι. ∆ωροδοκίες, ραδιουργίες, αιµοµιξίες, σφαγές και δολοφονίες µε δηλητήριο. Γιγάντιοι λύκοι, φαντάσµατα και τροµακτικά πλάσµατα βγαλµένα από µύθους. Η τηλεόραση επιστρέφει σε καιρούς σκοτεινούς, µε τρεις εντυπωσιακές σειρές που άρχισαν σχεδόν ταυτόχρονα να προβάλλονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τα ονόµατα αυτών; «Παιχνίδι του Στέµµατος» (A Game of Thrones), «Κάµελοτ» (Camelot) και «Βοργίες» (Borgias). Τρανταχτά ονόµατα σε καστ και παραγωγή κάθε σειράς και εξωτικά σκηνικά έκαναν την επιτυχία τους εξασφαλισµένη.

Από τον Απρίλιο που άρχισε η προβολή τους έχουν καθηλώσει εκατοµµύρια τηλεθεατές που... ορκίζονται σ’ αυτές πίστη. Τυχαίο; ∆εν νοµίζω!

Τα επεισόδια «κατεβάζονται» και υποτιτλίζονται από οργανωµένους φαν σε όλο τον κόσµο αµέσως µετά την προβολή τους στην τηλεόραση, διανέµονται στο ∆ιαδίκτυο και έπειτα βγαίνουν τα σπαθιά στο facebook και σε άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το Ιντερνετ έχει πάρει φωτιά και αναµένεται να πάρει ακόµη περισσότερη κατά τους καλοκαιρινούς µήνες των τηλεοπτικών επαναλήψεων...

Ο αµερικανός Τόλκιν
Το µεγαλύτερο φαν κλαµπ το έχει αποκτήσει ήδη το «Παιχνίδι του Στέµµατος». Σας άρεσε ο «Αρχοντας των δαχτυλιδιών»του Πίτερ Τζάκσον; Θα το λατρέψετε. Αποτελεί µεταφορά στην οθόνη του πρώτου βιβλίου της σειράς επτά βιβλίων «Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου» του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν. Ο 62χρονος συγγραφέας ήδη έχει αποκτήσει το... παρατσούκλι «αµερικανός Τόλκιν» και φέτος φιγουράρει στη λίστα του περιοδικού «Time» µε τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη µεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Η ιστορία διαδραµατίζεται στα Επτά Βασίλεια του Γουέστερος, µια φανταστική χώρα όπου τα καλοκαίρια κρατούν δεκαετίες και οι χειµώνες µια ζωή ολόκληρη. Το «Παιχνίδι τουΣτέµµατος» εξιστορεί τις βίαιες κόντρες ανάµεσα στους αριστοκρατικούς οίκους για την κατάκτηση του Σιδερένιου Θρόνου, ενώ παράλληλα αντιµετωπίζουν άγνωστες απειλές από τον Βορρά και πέρα από τη θάλασσα.

Οσο για την τηλεοπτική µεταφορά;

Πολλοί την ονοµάζουν...«Σοπράνος της Μέσης-γης» λόγω της σκοτεινής ατµόσφαιρας και της ίντριγκας. Με µπάτζετ που έχει ξεπεράσει τα 41 εκατ. ευρώ για ολόκληρο τον κύκλο (ο «πιλότος», το πρώτο επεισόδιο, κόστισε από µόνο του7 εκατ. ευρώ), θεωρείται από τις πλέον ακριβές τηλεοπτικές παραγωγές. Το αµερικανικό δίκτυοHBO ρισκάρισε αρκετά αναλαµβάνοντας τέτοιο εγχείρηµα στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης, όµως τα εντυπωσιακά ποσοστάτηλεθέασης των πρώτων επεισοδίων έκαναντους επικεφαλής να δώσουν αµέσως το ΟΚ και για τον επόµενο κύκλο, που λογικάθα είναι η µεταφορά του δεύτερου βιβλίου της σειράς «Σύγκρουση βασιλέων».

Το «Κάµελοτ» είναι βασισµένο στον θρύλο του βασιλιά Αρθούρου. Το στόρι, λίγο ώς πολύ, γνωστό: Μετά τον ξαφνικό θάνατο του βασιλιά Ούθερ η Βρετανία απειλείται να κυλήσει στο χάος. Ο µάγος Μέρλιν εγκαθιστά στον θρόνο τον άγνωστο έως τότε γιο και κληρονόµο του Ούθερ, τον Αρθούρο, έναν παρορµητικό νεαρό. Λογαριάζουν όµως χωρίς τον ξενοδόχο: την αδελφή τού Αρθούρου τη Μόργκαν που δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του στέµµατος τόσο εύκολα... Στα ονόµατα πίσω από την παραγωγή του «Κάµελοτ» ξεχωρίζουν αυτό του Γκράχαµ Κινγκ (Οσκαρ 2006 για τον «Πληροφοριοδότη») και αυτό του Μάικλ Χιρστ («Elizabeth», «Elizabeth:

Η χρυσή εποχή» και «Tudors»). Η σειρά αποκτά ιδιαίτερο φαν κλαµπ στο τινέιτζερ κοινό, κυρίως χάρη στον νεαρό ζεν πρεµιέ πρωταγωνιστή του Τζέιµι Κάµπελ Μπάουερ και τον Τζόζεφ Φάινς στον ρόλο του Μέρλιν.

Ιντριγκες στο Βατικανό
Οι «Βοργίες» είναι η µόνη σειρά από τις τρεις που έχει ως βάση ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. Εξιστορεί τα... πάθη της οικογένειας Βοργία στην Ιταλία του 15ου αιώνα. Η φαµίλια κατέλαβε υψηλές θέσεις και διαδραµάτισε σηµαντικό ρόλο στην ιστορία της εποχής. Μεταξύ των σηµαντικότερων µελών της ήταν ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ’, ο Καίσαρας Βοργίας και η διαβόητη Λουκρητία Βοργία. Για τους Βοργίες γράφτηκαν τόσο πολλά από τους διάφορους χρονικογράφους, ιστορικούς και ιστοριοδίφες ώστε έχει δηµιουργηθεί ολόκληρη φιλολογία στηριζόµενη τόσο σε ιστορικές µαρτυρίες και έγγραφα όσο και σ’ ένα πλήθος θρύλων που περιλαµβάνουν ραδιουργίες, βιασµούς, αιµοµιξίες, µέχρι και δολοφονίες. Και όλα αυτά µε φόντο το µεσαιωνικό Βατικανό και µε πρωταγωνιστή τον Τζέρεµι Αϊρονς που µηχανορραφεί για να γίνει Πάπας. Και σε αυτήν την παραγωγή έχει βάλει το χεράκι του ο Χιρστ.

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου