Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Paranormal Activity 4 (2012) New Trailer

Stoker (2013) Trailer

Ένας φόνος στην Κνωσό με παγκόσμιο ενδιαφέρον



Σημείο αναφοράς ενός φόνου που αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αποτελεί τις τελευταίες ώρες η Κνωσός.
Πρόκειται βεβαίως, για έναν ψεύτικο φόνο, ένα φόνο κινηματογραφικό, στον οποίο εμπλέκονται διάσημα ονόματα της έβδομης τέχνης, ο Βίγκο Μόρτενσεν και η Κίρστεν Ντανστ συμπρωταγωνιστές μαζί με τον Οσκαρ Αϊζακ σε ένα θρίλερ, που μόνον η Πατρίτσια Χάισμιθ θα μπορούσε να γράψει. Ο τίτλος του είναι Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου και τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν χθες.

Πρόκειται άλλωστε για το μυθιστόρημα που χάρισε στη Χάισμιθ το Βραβείο του Ασημένιου Στιλέτου της Ένωσης Αστυνομικών Συγγραφέων της Βρετανίας. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Χοσέιν Αμινί που κάνει το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης, πλην όμως ήταν υποψήφιος το 1997 για Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για τα Φτερά της Αγάπης και σεναριογράφος του Drive. Ο ίδιος έχει διασκευάσει και το μυθιστόρημα της Χάισμιθ.

Η ταινία διαδραματίζεται στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1960 (Αθήνα και Κρήτη) αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο. Την Αθήνα, το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο είχε άλλωστε επισκεφθεί και η Χάισμιθ όταν ήρθε στην Ελλάδα, έναν χειμώνα στα τέλη του ΄50 συνοδευόμενη από τη φίλη της. Και παρ΄ όλο που δεν πέρασε καλά σ΄ αυτό το ταξίδι, επέλεξε τους συγκεκριμένους τόπους για την δράση του επόμενου μυθιστορήματός της που ήταν το The Two Faces of January, το οποίο εκδόθηκε το 1964.


tromaktiko

Οι ταινίες της εβδομάδας από Πέμπτη 27/09/2012

Looper: Αντιμέτωποι με το χρόνο

Του Ράιαν Τζόνσον. Περιπέτεια, 2012, ΗΠΑ/Κίνα. 2 ώρες. Με τους: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Μπρους Γουίλις, Έμιλι Μπλαντ, Πολ Ντέινο.

Είναι μερικές φορές που η αναμονή σε ανταμείβει. Το «Looper» του Ράιαν Τζόνσον («Brick», «Οι αδελφοί Μπλουμ») είναι μια υπέροχη ταινία επιστημονικής – τεράστιας – φαντασίας, γεμάτη εκπλήξεις, στην πλοκή και την εξέλιξη, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η γλυκιά καρδιά της. Σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον όπου έχει ανακαλυφθεί και απαγορευτεί πάραυτα το ταξίδι στο χρόνο, η μαφία στέλνει πίσω στο παρελθόν εγκληματίες ή ανταγωνιστές που θέλει να ξεφορτωθεί. Οι δολοφόνοι λέγονται loopers, κι ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ είναι ένας απ’ αυτούς. Όταν ένας φίλος του κάνει στραβή, όλο το σύμπαν... στραβώνει και ο Τζο αναγκάζεται να σκοτώσει τον μελλοντικό εαυτό του. Τον Μπρους Γουίλις δηλαδή. Δε σας λέω τίποτα παραπάνω, όχι ότι χρειάζεται κιόλας, γιατί άπαξ και μπεις στον πλανήτη του Ράιαν Τζόνσον δε θες να βγεις.




Η υπέρμετρη φιλοδοξία του ενσαρκώνεται σε ένα εντυπωσιακό έργο, όπου έχει συμμάχους τους εκπληκτικούς ηθοποιούς του (η ερμηνεία του Λέβιτ, ως νέος Γουίλις, είναι χρόνια... μπροστά, ενώ η Έμιλι Μπλαντ θυμίζει τη Λίντα Χάμιλτον στον «Εξολοθρευτή», πράγμα άκρως ευπρόσδεκτο!). Ολοζώντανοι χαρακτήρες, ένα φροντισμένο σενάριο με φιλοσοφικές προεκτάσεις, εξαιρετικά προσθετικά εφέ, αυτο-αναφορικός σαρκασμός, αγωνία, ιστορίες αγάπης,  τι άλλο θέλετε; Μόνο να γυρίσετε πίσω στο χρόνο και να το ξαναδείτε.



Η αδελφή μου / L’enfant d’en haut

Της Ούρσουλα Μάιερ. Δραματική, 2012, Γαλλία/Ελβετία. 1 ώρα και 40 λεπτά. Με τους: Κασί Μοτέ Κλαΐν, Λεά Σεϊντού
Ένα 12χρονο αγόρι κλέβει σκι και εξοπλισμό από ένα χιονοδρομικό κέντρο και συντηρεί έτσι την μεγαλύτερη αδελφή του. Μπορεί κανείς να δει επιρροές από Νταρντέν στο κεντροευρωπαϊκό τοπίο και τη σκληρότητα των συμπεριφορών, αλλά η “Αδελφή μου” αποκτά έναν δικό της, προσωπικό χαρακτήρα και ρυθμό. Δύσκολες αλλά πλήρως αποτελεσματικές ερμηνείες, σκηνοθεσία με ροή, σενάριο πολυεπίπεδο, μεστό, άκρως ανθρώπινο. Μια πολύ όμορφη ταινία, δικαίως η Αργυρή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου και η πρόταση της Ελβετίας για τα Όσκαρ.



Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει / Caesar must die

Των Πάολο & Βιτόριο Ταβιάνι. Δραματική, 2012, Ιταλία. 1 ώρα και 16 λεπτά. Με τους: Σαλβατόρε Στριάνο, Τζιοβάνι Αρκούρι

Από την Αργυρή στη Χρυσή Άρκτο. Οι αδελφοί Ταβιάνι εισχωρούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου μια ομάδα κρατουμένων κάνει πρόβες τον Ιούλιο Καίσαρα του Σαίξπιρ. Μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας η ποιητική αδεία των Ταβιάνι ξεπερνά δεσμεύσεις ειδών, κελιών, προσδοκιών και μετατρέπεται σε υπνωτιστική σχεδόν εμπειρία, καλλιτεχνικά και ανθρωπιστικά καινοτόμα.

Αξέχαστη πόλη / Do not forget me Istanbul

Των Στέργιο Νιζήρη, Ζοζεφίνα Μαρκαριάν, Χάνι Αμπού-Ασάντ, Στέφαν Αρσενίγιεβιτς, Άιντα Μπέγιτς, Έρικ Ναζαριάν, Ομάρ Σαργκάουι. Δραματική, 2012, Τουρκία/Ελλάδα. 2 ώρες. Με τους: Πέτρο Μάρκαρη, Χιάμ Αμπάς
Επτά διαφορετικές ταινίες που έχουν εμπνευστεί από την Πόλη συνθέτουν ένα πολυδιάστατο, πολυφωνικό κολάζ ιστοριών από σκηνοθέτες διαφορετικών προελεύσεων. Το κολάζ ανοίγει η γλυκύτατη ιστορία του Στέργιου Νιζήρη “Half Moon Strangers” και το κλείνει το ντοκιμαντέρ με τον Πέτρο Μάρκαρη “Επίλογος” της Ζοζεφίνα Μαρκαριάν.

Cosmopolis

Του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Δραματική, 2012, Γαλλία/Καναδάς/Πορτογαλία/Ιταλία. 1 ώρα και 49 λεπτά. Με τους: Ρόμπερτ Πάτινσον, Ζιλιέτ Μπινός, Πολ Τζιαμάτι.
Απογοήτευση κι οδυρμός για την βασισμένη στο βιβλίο του Ντον ντε Λίλο ταινία, η οποία ακολουθεί τον πολυεκατομμυριούχο Ρόμπερτ Πάτινσον που διασχίζει το Μανχάταν για ένα κούρεμα. Κουρασμένος, ψευτο-προκλητικός, μέχρι και δήθεν, ο κάποτε αυθεντικά ανατρεπτικός Κρόνενμπεργκ.

protothema


Wreck-It Ralph (2012) Poster


Cloud Altas (2012) Posters


Πέμπτη 27/09/2012 - Ταινίες στην Ελληνική TV

22:00 Η έκτη αίσθηση Alpha Ξένη ταινία
22:00 Ο αόρατος Star Ξένη ταινία
22:00 Malcolm X ΕΤ1 Ξένη ταινία
01:45 Ου μοιχεύσεις Mega Κοινωνική