Το Cirque du Soleil (Τσίρκο του Ηλιου) είναι μια συνθετική εμπειρία ακροβατικών ασκήσεων, παντομίμας, μουσικών συνθέσεων και εντυπωσιακών οπτικών εφέ
Η ιδέα για την παράσταση του διάσημου καναδικού σχήματος Cirque du Soleil «Alegria!», που θα έρθει τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, προέκυψε σε ένα καζίνο του Λας Βέγκας, στη διάρκεια μιας συζήτησης που προκάλεσε στο τραπέζι η ευδαιμονία έπειτα από ένα πλούσιο γεύμα.
Ο διευθυντής Φράνκο Ντραγκόνε εξηγούσε στον έναν από τους συνιδρυτές του Cirque du Soleil, τον Γκι Λαλιμπερτέ, τη σκέψη του να δουλέψουν για ένα νέο θέαμα με βαριά, πεσιμιστική ατμόσφαιρα. «Είπα στον Γκι ότι το επόμενο σόου του Cirque du Soleil θα ήταν λυπηρό, βαρύ και πολύ σκληρό. Alegria! Alegria! Alegria! (σ.σ. Ευθυμία, Ευθυμία, Ευθυμία!). Στα μέρη μου στην Ισπανία το λέμε όταν κάποιος πονά για να δείξουμε ότι παρ' όλα αυτά η ζωή συνεχίζεται».
Αυτό το μήνυμα ζωής λοιπόν θα φέρουν με τον δικό τους τρόπο στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα. Με την παράσταση που το κόστος παραγωγής της έφτασε τα τρία εκατομμύρια δολάρια, συνδυάζοντας «μαύρο φωτισμό» και μουσική περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέαμά τους. Και με τη σκηνή που θα στηθεί στο κλειστό στάδιο του ΟΑΚΑ να υποδέχεται σκηνικά γοτθικού ρυθμού, όπως αιχμηρές τοξοστοιχίες, προκειμένου να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα της καταπίεσης.
Η «Alegria!» έχει κάνει περιοδεία σε πολλές πόλεις του κόσμου αφήνοντας το στίγμα του Cirque du Soleil στις καρδιές χιλιάδων θεατών. Αλλωστε, μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας της οφείλεται στο μουσικό θέμα. Το οποίο έχει κάνει και ανεξάρτητη καριέρα με τη συμμετοχή της «Λευκής Τραγουδίστριας» Φραντσέσκα Γκανιόν στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ, όπου ερμήνευσε δύο φορές το τραγούδι της εισαγωγής.
Αλλωστε το υπερθέαμα «Alegria!» που παρουσιάζεται, όπως και όλα τα θεάματα του Cirque du Soleil, με ζωντανή μουσική και τραγουδιστές είναι το πλέον επιτυχημένο και μουσικά, με δύο τουλάχιστον μεγάλα και πολυμεταφρασμένα σουξέ: το «Querer» που στα ελληνικά τραγουδήθηκε και από τη Δήμητρα Γαλάνη ως «Να κλαις» και το «Vai Vedrai» που αποδόθηκε στα ελληνικά από τον Μανώλη Μητσιά ως «Πάει, πετάει» και από την Πέμη Ζούνη ως «Πρώτη φίρμα στον γκρεμό».
«Δεν είμαστε ένα παραδοσιακό τσίρκο. Αλλά ένα μοντέρνο σχήμα με ακροβατικά νούμερα νέου είδους. Γι' αυτό και καθορίζουμε τις τιμές των εισιτηρίων μας προσαρμόζοντας το κόστος τους σε αναλογία με τα ζωντανά επί σκηνής θεάματα, την όπερα και το μπαλέτο», εξηγεί ο Μάριο Ντ' Αμίκο από τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ του Cirque du Soleil για την τιμολογιακή τους πολιτική. Η οποία ειδικά για τις αθηναϊκές παραστάσεις θα προσαρμοστεί στα οικονομικά δεδομένα της εγχώριας πραγματικότητας.
Για να βρουν τους καλλιτέχνες για τα εντυπωσιακά θεάματά τους, οι υπεύθυνοι του Cirque du Soleil δεν ταξιδεύουν απλώς σε όλο τον κόσμο κάνοντας ακροάσεις. Εχουν επαφές και με τις ολυμπιακές ομάδες χωρών με παράδοση στα χρυσά μετάλλια, όπως εκείνες της Κίνας ή της Ρωσίας. Δεν παραλείπουν να ενημερώνονται για τις σύγχρονες τάσεις θεαμάτων που γεννιούνται στον δρόμο ή ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες καλλιτεχνών και δημιουργών για να εμπλουτίσουν τις παραγωγές τους.
tanea