Προσεχώς

Προσεχώς


Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

«Λίφτινγκ» στην τελετή απονομής των Όσκαρ, με στόχο ένα νεότερο κοινό.

Αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής και μετάδοσής της, επιχειρεί η τελετή απονομής των βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου και Επιστημών, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νεότερους τηλεθεατές. Κάλυψη μέσω διαδικτύου, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εικονική πραγματικότητα, ειδικές εφαρμογές σε δημοφιλή προϊόντα της Apple και κάμερες 360 μοιρών επιστρατεύονται –ανάμεσα στα άλλα- για να «εισάγουν» τον θείο Όσκαρ στη νέα εποχή.

Την επιθυμία προσέλκυσης ενός νεότερου σε ηλικία κοινού, δείχνει και η επιλογή των –νέων και ωραίων- Τζέιμς Φράνκο και Αν Χάθαγουεϊ, έναντι πιο κωμικών προσωπικοτήτων που συνήθιζαν κατά το παρελθόν να παρουσιάζουν τα Όσκαρ.

Ανάμεσα στις καινοτομίες που προτείνει η φετινή τελετή απονομής είναι και οι εξής:

  • Οι θεατές θα μπορούν να «εισέλθουν» διαδικτυακά στην τελετή απονομής. Για πέντε δολάρια θα μπορούν να γίνουν «σκηνοθέτες» και να επιλέγουν ποιον σταρ θέλουν να χαζέψουν ή από ποια γωνία θέλουν να δουν την απονομή. Παράλληλα, οι θεατές θα μπορούν -για πρώτη φορά- να «ξεκλέψουν μια ματιά» από το μετά-οσκαρικό πάρτι Governor’s Ball. Για το δύσκολο αυτό εγχείρημα επιστρατεύονται έξι κάμερες 360 μοιρών. Κάθε μία από αυτές περιλαμβάνει έντεκα διαφορετικές κάμερες που θα δίνουν συνεχή ροή εικόνας στο Διαδίκτυο. Οι θεατές θα μπορούν να στρέψουν την κάμερα όπου θέλουν με μια απλή κίνηση του ποντικιού τους. Έτσι, θα μπορεί κάποιος να στρέψει την κάμερα στο ταβάνι ή στο κόκκινο χαλί της αίθουσας. Είκοσι τέσσερις ακόμα στατικές κάμερες θα ολοκληρώνουν την εικόνα που θα μπορεί να έχει ο θεατής. Υπεύθυνος για πολλές από τις ιδέες αυτές είναι ο σκηνοθέτης του Toy Story 3, Τζον Λάσετερ.
  • Παράλληλα, εικόνες από την τελετή και το μετά-οσκαρικό πάρτι θα μπορούν να απολαύσουν –στην τιμή του ενός δολαρίου- οι κάτοχοι iPad, iPhone και iPod Touch, μέσα από ειδικές εφαρμογές.
  • Τρίτη καινοτομία: οι «μαμάδες». Εννέα μαμάδες και μία γιαγιά (εκείνη του Τζέιμς Φράνκο) επιστρατεύθηκαν για να δώσουν ένα πιο «ανθρώπινο» πρόσωπο στην τελετή. Οι λεγόμενες Mominees (από το mom και nominee που σημαίνει υποψήφιος), θα παρακολουθούν μέσα από λογαριασμούς στο Τwitter την τελετή. Σίγουρα, η αντικειμενικότητα δεν θα είναι ένα από τα ατού αυτών των μικρομπλογκ.
  • Εκτός από μαμάδες, η Ακαδημία θα επιστρατεύσει και... παιδάκια. Μία σχολική χορωδία θα ανέβει στη σκηνή του Kodak Theater για να τραγουδήσει το τρυφερό «Over the Rainbow».
  • Οι Φράνκο και Χάθαγουεϊ είναι από τους νεότερους παρουσιαστές των βραβείων. Εκείνη είναι μόλις 28, ενώ εκείνος 32. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι το νεαρό της ηλικίας τους θα αποδειχθεί θελκτικό για το κοινό.
  • Είναι η πρώτη φορά που ένα δίδυμο άνδρα-γυναίκας θα βρεθεί μαζί επί σκηνής (και συγκεκριμένα εκείνης του Kodak Theater), προκειμένου να παρουσιάσει ζωντανά τα βραβεία. Η Ακαδημία θέλησε να χρησιμοποιήσει τη δυναμική που μπορούν να προσφέρουν τα δύο διαφορετικά φύλα και να προσελκύσει έτσι και γυναίκες και άνδρες τηλεθεατές.
  • Η εικονική πραγματικότητα «δημιουργεί» σκηνικά. Οι παραγωγοί της τελετής απονομής εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά σκηνικά, για χάρη μιας σειράς από προβολές υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες συνεχώς θα αλλάζουν. Στόχος είναι οι δύο παρουσιαστές να πραγματοποιήσουν ένα «ταξίδι» στην ιστορία του Χόλιγουντ που θα περιλαμβάνει έξι ή επτά διαφορετικές αλλαγές σκηνικών.
  • Τέρμα τα «κινηματογραφικά μοντάζ». Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο χρόνος διάρκειας της τελετής απονομής, οι διοργανωτές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη «συρραφή» σκηνών ταινιών στο πλαίσιο αφιερωμάτων. Θα υπάρχουν βέβαια κλιπ από τις δέκα υποψήφιες ταινίες για το μεγάλο βραβείο.
  • Διήρκεσε μόλις δύο χρόνια και είχε θεωρηθεί από τις ωραίες στιγμές της απονομής. Ο λόγος για τα «εγκώμια» των υποψηφίων στις κατηγορίες Α’ ανδρικού και γυναικείου ρόλου, από έγκριτους συναδέλφους τους. Φέτος η πρακτική εγκαταλείπεται.
  • Επιστρέφουν οι ζωντανές ερμηνείες των υποψήφιων για Όσκαρ τραγουδιών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου