Προσεχώς

Προσεχώς


Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

H ταυτότητα του OSCAR !

Εχει ύψος μόλις 33 εκατοστά και ζυγίζει 3,85 κιλά, ονομάζεται Οσκαρ δεν έχει καθόλου μαλλιά, είναι καλυμμένος με χρυσό 24 καρατίων και θεωρείται εδώ και δεκαετίες το "άγιο δισκοπότηρο" για όλους τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, αμερικανικού και παγκόσμιου.

Τα διάσημα αγαλματίδια που έχουν την τιμητική τους στο Χόλιγουντ την Κυριακή, πρωτοεμφανίστηκαν το 1929, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών και Κινηματογράφου από τον πρόεδρο της Metro-Goldwyn-Mayer, Louis B. Mayer.

Η ιδέα τους οφείλεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή της MGM, Cedric Gibbons και στον George Stanley που δημιούργησε το πρώτο αγαλματίδιο.

Συνολικά 24 Οσκαρ θα απονεμηθούν τη νύχτα της τελετής, η Ακαδημία όμως έχει προβλέψει να υπάρχουν περισσότερα, αφού σε ορισμένες κατηγορίες οι νικητές είναι περισσότεροι από έναν, όπως αυτή της καλύτερης ταινίας. Στη βάση των Οσκαρ είναι χαραγμένος ένας αριθμός και η προειδοποίηση: "το αγαλματίδιο απαγορεύεται να πουληθεί και να μεταβιβαστεί χωρίς πρώτα να υπάρξει προσφορά από την Ακαδημία Κινηματογράφου".

Το 2008, η Ακαδημία κέρδισε την δικαστική διαμάχη με τους κληρονόμους της Mary Pickford, της σταρ του βωβού κινηματογράφου, που ήθελαν να πουλήσουν το αγαλματίδιο. Το 1993, το Οσκαρ που κέρδισε το 1945 η Joan Crawford για τον ρόλο της στην ταινία "Mildred Pierce" πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 68.500 δολαρίων.

Τα αγαλματίδια είναι κατασκευασμένα από βρετάνιο και είναι επιχρυσωμένα. Κατασκευάζονται από την εταιρία R.S. Owens στο Σικάγο και το κάθε ένα κοστίζει περίπου 18.000 δολάρια. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της έλλειψης μετάλλων, τα Οσκαρ ήταν απλώς βαμμένα χρυσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου